Programpontjaink - Környezetvédelem

 

Természet- és környezetvédelem, valamint katasztrófaelhárítás
=====================================================
Az egészséges környezettől függ egészségünk életünk és létfeltételünk.
A környezetbarát technológiák támogatása állami és önkormányzati feladat.

1. A legnagyobb hatást környezetünkre a közlekedés jelenti. Ezért szükséges a nívós és energiatakarékos közösségi közlekedés támogatása az autókkal szemben. Autópályák, utak és a vasúthálózat megtervezésénél nagyobb tekintettel kell lenni a tájvédelemre.
Mai gépjárműparkunk elévült és környezetszennyező.
Az emberközpontú és a közösségi igényeket kielégítő közlekedés szempontjából fontos a közterek újrafelosztása (lásd: sétálózónák kialakítása, szélesebb járdák, akadálymentesítés a mozgássérült közlekedés érdekében, a felszíni parkolás visszaszorítása, több és szélesebb felszíni gyalogátjáró, az aluljárók megszüntetése, stb.) és a korábbi tervezési hibák kihajítása (lásd: metró).

(☛ Szociálpolitika)

Szükség van technológiailag innovatív, jövőbe mutató és nemzetközi méretű beruházásokra. Így a Rieka–Budapest, Belgrád –Budapest, Bécs–Budapest–Kiev–Moszkva gyorsvasút megépítésére, mellyel az utazási idő a mai felére vagy negyedére csökkenthető. Ilyen jellegű beruházás a légi közlekedés utasforgalmát csökkentené, technológiai kihívást jelenten a gazdaságnak, ugyanakkor hazánk turisztikai attraktivitását emelné.

2. Ipar, háztartások, fűtés, energiagazdálkodás
Az ipari szennyezés kiküszöbölésére ma minden technológia rendelkezésre áll.
Azon termékeket, melyek környezetkárosító módon készülnek, vagy nem újrahasznósítható járulékokkal lehet terhelni. Az ebből származó bevételeket környezetbarát eljárásokra, öko-termékek fejlesztésére (lásd: öko faktor) és az újrahasznosítás ill. annak környezetbarát kezelésére lehet fordítani.
Figyelembe kell venni a környezetbarát energiatermelés járulékos veszteségei sokszor magasak (zaj, esztétika, szélerőmű).
A paksi atomerőmű bővítésével nem értünk egyet.

3. Hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás
A hulladék minden termék elkerülhetetlen végállomása. Ha az alapanyagokat nem tudjuk pótolni vagy helyettesíteni, úgy egyszer elfogynak. Ha nincs utánpótlás, akkor létfeltételeink és jólétünk kerül veszélybe.
Ideális megoldás, ha a nyersanyagok az anyagfeldolgozás, felhasználás és újrahasznosítás terén zárt körfolyamatot alkotnak. Hosszú távon ez a megoldás egyedül fenntartható.
A hulladékégetők a távhő- és energiatermelés szempontjából fontosak és a szemétlerakókat helyettesíthetik. A szemétégetők nem szennyezhetik a levegőt, a füsttisztításra ma technologiailag megoldott.
Fontos termékek, beruházások, fejlesztések terén az ökofaktor (környezetvédelmi elem vagy ökomatrica) bevezetése. Ez a fogyasztótájékoztatást, az elbírálások és (adó)kedvezmények megkönnyítését is szolgálja.
A hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás nem olcsó, de átfogó társadalmi összefogást igényel. A költségeket a szennyezés okozóinak – legyen az vásárló vagy előállító cég – kell viselni.
Számos országban illetményt vetnek ki a csomagolóanyagokra és műanyagzacskókra.
A (szelektív) hulladékgyűjtés és újrahasznosítás kiépítése és piaci alapon való működtetése az állam és az önkormányzatok központi feladata.
A környezetkímélő technológiák gazdaságossá tétele a közlekedésben (pl.katalizátor), a csomagolóiparban (pl. újrahasznosítás), a mezőgazdaságban (pl. fűtőanyag- előállítás) és más iparágakban célirányos járulékok, adók kivetésével, ill. eltörlésével érhető el.

Az Orbán kormány hulladékokra vonatkozó rezsicsökkentése ökológiailag káros, a helytelen irányba vezet.

4. Oktatás, járulékos szennyeződés: zaj, fény, rezgés, és egyéb embert és környezetet károsító hatások.

Támogatjuk az oktatásban, a nevelésben kiskortól a természet iránti érzékenység, felelősség és tisztelet fejlesztését, erdeink, vizeink természetes élővilágának a védelmét.

Javasoljuk a zaj- és rezgésvédelmi előírások szigorítását (gépjárművek, metró-, vonatkocsik, háztartási gépek, ipar, riasztóberendezések, köz- és magánterületen végzett munkák ellenőrzését, stb.). Javasoljuk riasztóberendezésének akusztikus hatásának betiltását.

Javasoljuk a természet és az élővilág ellen elkövetett bűncselekmények (illegális fakitermelés, orvvadászat és orvhalászat, illegális szemétlerakók, levegőszennyezés, a talaj és a vizek megmérgezése stb.) szigorú büntetését.

Támogatjuk az állatvédelem előírásainak megszigorítását (fajigényeket kielégítő állattartás és -tenyésztés természetes környezetben, felesleges és kegyetlen állatkísérletek megszüntetése stb.).

 

(C) MNRP – Minden jog fenntartva

Felhasználás, másolás, tárolás, továbbítás a forrás megjelölésével engedélyezett.

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.