Végtörlesztés: beindultak a takarékok, 90 milliárdos bukó a bankoknál
2011.12.07 / 18:59 Menedzsment Fórum Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Egy hónap alatt megduplázódott a veszteség

A PSZÁF legutóbbi október 30-i adatai szerint a bankok végtörlesztés miatt realizált vesztesége 44,2 milliárd forint volt, ami november végére 90,5 milliárd forintra emelkedett. Korábban még csak a jegybank által 1500-2000 milliárd forintra becsült potenciálisan érintett hitelállománynak mindössze a 6,5-8,5 százalékát fizette ki az érintett adósok 3,3 százaléka. November hónapban már a 900 ezer adós 6 százaléka élt a végtörlesztés lehetőségével, melynek révén a devizahitelek 16,9-22,5 százalékát törlesztették. A jegybank korábbi számítása szerint egyébként a teljes érintett hitelállomány, vagyis circa 2600 milliárd forintnyi hitel 20 százalékát, vagyis 520 milliárdot törleszthetnek az adósok a kedvezményes lehetőség révén.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy mai rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a bankok várható vesztesége 200 milliárdig nőhet majd, a PSZÁF által közölt végtörlesztések mellett 38 ezer további kérelem van benyújtva a bankokhoz. Továbbá úgy véli, hogy a kormánnyal való megegyezés feltétele a Bankszövetség részéről az, hogy a végtörlesztés január elsejével teljes egészében érjen véget.


Fókuszban a pénzügyi békéltető testület - december 8-án a Gellértben

Ha a pénzügyi felügyelet statisztikájában megvizsgáljuk a törlesztők számát és a hitelnagyságot, kiderül, hogy átlagosan 6,2 millió forint az egy főre jutó törlesztett hitelnagyság. Az euróban végtörlesztők 3,6, a frankban törlesztők 6,1, míg a jen alapú kölcsönt törlesztők átlagosan 9,5 millió forintos hitelt fizettek vissza a bankoknak novemberben.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a frank alapú devizakölcsönök törlesztése történt a legnagyobb értékben, ami érthető, hiszen ez a hitelállomány a legnagyobb, novemberben megugrott az euró alapú devizakölcsönök törlesztett értéke is. Ezzel szemben október hónapban még a jen alapú kölcsönnek rendelkező adósok voltak aktívabbak, és éltek a végtörlesztés lehetőségével. Míg októberben alig több mint egymilliárd forint értékben fizették vissza az adósok az euró alapú kölcsönöket, addig november végére ez az állomány több mint a duplájára nőtt, hiszen 2,3 milliárdot forintnyi hitelt végtörlesztettek. Ezzen szemben a jen alapú kölcsönöknél ekkora változás nem figyelhető meg, a törlesztések összege még csak meg sem duplázódott: a korábbi 4,5 milliárd 8,2 milliárd forintra nőtt.

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Róna Péter: Év végére a lakosság harmada nyomorban fog élni

Az elmúlt években a magyar társadalomban a gazdagok és a szegények közötti olló kinyílása folytatódott, és ennek tetejébe jött a koronavírus okozta válság, így Róna Péter...

Búcsú Szőcs Gézától (1953-2020)

A piliscsabai temetőben, református szertartás keretében helyezték örök nyugalomra Szőcs Géza, József Attila- és Kossuth-díjas írót, költőt.