Róna Péter: Év végére a lakosság harmada nyomorban fog élni
2020.11.19 / 17:10 Magyar Hang Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Róna péterrel készített interjút teljes egészében leközöljük:

 

Róna Péter - Az év végére a lakosság harmada nyomorban fog élni

 

A devizahitel nem felel meg a hitel fogalmának – nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint a devizahitelezés bevezetésére azért volt szükség, mert az akkori magyar gazdaságpolitika – Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Simor András jegybankelnökkel az élen – olyan monetáris és gazdaságpolitikát folytatott, ami párosította a rendkívül laza költségvetést egy szadista monetáris politikával,  ami a forintkamatokat 13-14 százalék környékére emelte, hogy ezzel az óriási kamattal valahogy a laza fiskális politikából származó inflációs veszélyeket kordában tudja tartani

 

Miután az erős forint támogatta az importot és korlátozta az exportot, a gazdaság politikai válasza a devizahitel volt, mert a kiugróan magas forintkamatok mellett nem tudták hitelezni a vállalatokat a bankok, annak kamatait képtelenek voltak kitermelni a vállalkozások.

 

– Király Júlia – aki 2007-től 2013-ig volt a jegybank alelnöke – írhat és mondhat, amit akar, egy elszúrt, elcseszett monetáris politika belehajtotta őket ebbe ahelyett, hogy rendbe hozták volna a költségvetést, amire Gyurcsány képtelen volt, ami aztán lehetővé tette volna, hogy a monetáris politika normális mederbe térjen – emelte ki a közgazdász. Törvényszerű volt, hogy a 13-14 százalékos forintkamat és 2 százalékos svájci frankkamat közötti különbözet a forint gyengüléséhez vezessen.

 

Nagyon súlyos és hosszú válság jön – Telefoninterjú karantén idején Róna Péterrel

Ekkor kezdődtek a devizahitelesek bajai, mert igazából nem kölcsönt vettek fel, hanem egy, az árfolyamon alapuló spekulatív tranzakció eredményeként jutottak pénzhez. A Ptk. 523. cikkelye szerint ugyanis a „kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni”.

Róna szerint a jegybank ekkor közbe léphetett volna, hogy itt nem kölcsönügyletről van szó, de nem tette. Szerinte a magyar bíróságok azért nem hivatkozta erre, mert nem akartak ujjat húzni a bankokkal. A magyar gazdaság pénzügyileg ugyanis nagyon gyenge volt, és amennyiben a tömeges devizahitelezést jogszerűen zárták volna le, akkor egy összegben kellett volna visszafizetni az adósoknak a kölcsönt, amire nyilvánvalóan képtelenek lettek volna, így a bankok pedig lehúzhatták volna a rolót, hiszen ekkorra már a bankok tőkéjének háromszorosa volt a kihelyezett devizahitel állománya.

 

A közgazdász szerint itt is elmulasztott egy lehetőséget a közbeavatkozásra a jegybank, hiszen mondhatta volna, hogy az érvénytelenség miatt visszajáró összeget az adós nem fizeti vissza, hanem a bank immár forinthitelként tartja számon. Persze ekkor magas lett volna a kamat. Megoldás lehetett volna, hogy az adós kap 6-9 hónap moratóriumot, közben a jegybank gyorsan elkezdi az alapkamatot csökkenteni, a monetáris és fiskális politika elkezd lassan helyreállni, és a csökkenő kamatokat az adós is fizetni tudja. De nem ezt történt.

 

Róna Péter: A turizmus helyett a gazdaság átalakítására kellene a százmilliárdokat költeni

Simor András jegybankelnök monetáris politikájával szemben Róna a Matolcsy György vezette jegybank munkában egészen 2018-ig nem talált kifogásolni valót. Még azt is elfogadta, hogy a kormány kedvében járva – ahogy mindenütt a világon – a választás előtt fűteni kezdték a gazdaságot. Nagy nehezen még azt is elfogadta, hogy a 2019 őszén tartott önkormányzati választásokig megmaradt ez a monetáris politika. Ennek további fenntartása azonban inflációhoz vezetett, ami eltérő mértékű volt és most is az a különböző termékcsoportok között. A gyenge forint miatt az importból származó energia- és élelmiszerárak emelkedtek leginkább, ami a legszegényebbek számára jelent kiemelt terhet. Ennek tetejébe jött a koronavírus okozta válság, ezért várakozása szerint az idei év végére a lakosság legalább egyharmada, 3 millió ember már nyomorban fog élni.

 

A közpénz fogalmának újraértelmezése kapcsán Róna Péter elmondta, a mostani alaptörvény-módosítás gyakorlatilag a bevételre és a kiadásra korlátozza a közpénz fogalmát, szemben az angolszász gyakorlattal, ahol minden állami vagyon és tartozás közpénznek minősül. A mostani változtatással például a jegybanki alapítványokba menekített vagyon magánpénzzé válik. Ez ellen fölléphetne például az Európai Központi Bank, de annak most más dolga van.

 

Végül a magyar gazdaságpolitikáról szólva elmondta, az az Osztrák-Magyar Monarchia óta az olcsó munkaerőre épül, ami azért hibás, mert konzerválja az erős gazdaságoktól való függést. A fejlett országok a legkevesebb hasznot hozó munkafolyamatokat hozzák ide, az innovatív – és egyben az igazi profitot termelő – tevékenységet otthon tartják, az országban termelődött profitot pedig hazaviszik. Ehelyett olyan innovatív és a jövőben fontossá váló tevékenységekbe kellene fektetni, mint például a napról-napra fontosabbá váló vízgazdálkodás, hiszen a klímaváltozás miatt annak jelentősége egyre fontosabb lesz, és az ország adottságai is erre predesztinálják hazánkat. De arra semmi jel nem mutat, hogy ezzel foglalkozna a kormány.

 

 

 

 

Lásd még Index interjú:

Róna Péter: A devizahitel meg sem felelt a hitel fogalmának

A hatályos jogszabályok alapján a devizahitel meg sem felelt a hitel fogalmának – mondta az Indexnek adott interjúban Róna Péter. A közgazdász szerint az akkori magyar gazdaságpolitika – Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Simor András jegybankelnökkel az élen – olyan monetáris és gazdaságpolitikát folytatott, amely megágyazott a devizahitelezés elterjedésének. Az elmúlt években a magyar társadalomban a gazdagok és a szegények közötti olló kinyílása folytatódott, és ennek tetejébe jött a koronavírus okozta válság, így Róna Péter számításai szerint egy nagyon nagy méretű, elszegényedett, nyomorban élő réteggel kell számolni. Interjú.

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Emlékezzünk a Soá áldozataira!

Idén a Gergely naptár szerint április 8-ra esik Jom HáSoá, a Holokauszt Emléknapja (Niszán hó 27.) Április 8-án este 6-kor az áldozatok emlékére gyújtott gyertya mellett időt adunk...

Követeljük állítsák vissza a „régi” Nemzeti Szinházat

Követeljük a „régi” Nemzeti Szinház kisszaállítását! Budapesti lakcímmel rendelkező önkéntes aláírásgyűjtők jelentkezését várjuk az 1965-ben lebontott Blaha Lujza téri...