Rekordszinten a német államadósság – Ki menti meg a németeket?
2012.06.26 / 13:55 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint a szövetségi kormány adósságállománya 1 százalékkal, 12,5 milliárd euróval duzzadt fel, és elérte az 1.286 milliárd eurót. A tartományok adóssága 4 százalékkal 622,7 milliárd euróra nőtt. A legnagyobb mértékben, 4,7 százalékkal a helyi önkormányzatok adósságállománya emelkedett, az első negyedév végén 133,1 milliárd eurót tett ki. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint Németország államadóssága 2011-ben a belföldi össztermék (GDP) 82 százalékára rúgott, messze meghaladta a 60 százalékos maastrichti kritériumot.


„Rend” Párt-vélemény:

⦁ Németország az 500 Euro-milliárdos mentőcsomagból 22 md-ot fizet azonnal, 168 md-ra vállal garanciát. Döntés jövő csütörtök (június 28.).

⦁ Különös, hogy a német balodal ellenzi a mentőcsomagot és Németország további szerepvállalását az Euro megmentésében. – Hol a szolidaritás? és a bajba jutottak megsegítése?

⦁ Különös, hogy Merkel kancellárasszony áll a csillagászati számokkal való dobálódzás mögött, mint ha léte és karrierje elválaszthatatlanúl összefonódna az Euróval. Ennek a tévképzetnek egyetlen vesztese lehet: a német állam (értsd: német adófizetők). – Az eddigi megnövekedett kiadásokat adóemeléssel finanszírozták, erre a nyári vakáció és a foci-EB a legmegfelelőbb. Schäuble pénzügyminiszter határtalan képzelőerejét mutatják olyan kifejezések, mint: növekedésbarát deficitcsőkkentés („wachstumsfreundliche Defizitreduzierung”), magyarul: adóemelés.

⦁ Az is különös, hogy épp Soros György bírálja Merkel kancellárasszonyt és hívja fel a figyelmet, mennyire elhibázott az EU-mentőcsomag. Soros bírálata jogos, javaslatai viszont kontraproduktívok.

A mentőcsomagot gyors és átfogó szerkezetváltás (Spanyolország, Görögország, Olaszország esetén) kellene kisérje. Természetesen ilyen reformokat nehéz időszűkében, nyomás alatt véghezvinni, de szükségességüket senki sem vitatja.

⦁ Pár nappal ezelőtt a Moody's leminősített 2 svájci, majd 28 spanyol bankot. Mindez mutatja, nagyon kevés az idő reformokra, és a részleges (és nem teljes) pénzügyi összeomlás heteken belül bekövetkezhet.

Schäuble pénzügyminiszter, de különösen Merkel kancellárasszony kétbalkezes ténykedése 2005 óta végzetes tévútra terelte az egész német politikát, elsősorban a gazdaságot. Németország szerepvállalása minden területen túlfeszített és koncepció nélküli (Afganisztán, Balkán, Líbia, Szaúd-Arábia, EU stb.).

– A kereszténydemokraták (CDU) 2013-ban meg fogják kapni a számlát választóiktól és a szocik (SPD), de még inkább a szabaddemokraták (FDP) fognak aratni. – Cseberből vederbe!
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Róna Péter: Év végére a lakosság harmada nyomorban fog élni

Az elmúlt években a magyar társadalomban a gazdagok és a szegények közötti olló kinyílása folytatódott, és ennek tetejébe jött a koronavírus okozta válság, így Róna Péter...

Búcsú Szőcs Gézától (1953-2020)

A piliscsabai temetőben, református szertartás keretében helyezték örök nyugalomra Szőcs Géza, József Attila- és Kossuth-díjas írót, költőt.