Orbánék esztelen adó- és gazdaságpolitkája meghozta gyümölcsét – Egy éve recesszióban a gazdaság
2012.05.15 / 10:09 Portfolio Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Mitől van recesszió?

A KSH munkatársa Schindele Péter a közleményben megjelölt tényezőkön (gyenge építőipar, stagnálás az ágazatok felében) a Reuters tudósítása szerint még arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar növekedése megállt, illetve a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés is stagnált, a növénytermesztési számok pedig nem túl ígéretesek.

Pontosabb látleletet természetesen majd csak a részletes adatok megjelenésekor tudunk felállítani, de a főbb fundamentális tényezők ismertek.

- Az európai gazdaság gyengélkedése miatt a gazdaság fő húzóerejének számító ipari export már nem tudott lendületet adni.

- A mezőgazdaság tavaly egy erős közepes évet tudott felmutatni a 2010-es katasztrofális eredmény után, így az idén már itt sem számíthatunk kedvező bázishatásokra, a GDP-növekedéshez való tavalyi robusztus hozzájárulás teljesen eltűnik.

- A költségvetési politika óriási kiigazítást kénytelen végrehajtani az idén. Tulajdonképpen két-három évnyi megszorításról van szó, hiszen tavaly a szükséges kiigazítás helyett még expanzív is volt a fiskális politika, ezek korrekciója, pótlása nagy keresleti visszaesést indukál.

- Az adópolitika lépései is jelentősen lassítják a gazdaságot. Az alacsonyabb jövedelmi szegmensekben az idén 5-6 százalékos reálkereset visszaesés lesz, ami gyakorlatilag azonnal a lakossági fogyasztást nyomja tovább lefelé.

- A beruházásokat, kapacitásfejlesztéseket a szűk hitelkínálat is fékezi. A "credit crunch" szélén táncoló magyar gazdaságot a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a gyenge színvonalú intézkedések miatti hitelességvesztés is sújtja. Ezek a gazdasági szereplőket is kivárásra ösztönzik.

„Rend” Párt-vélemény:
A KSH adatok a szépítések ellenére is katasztrófálisak, Orbán Viktor egyetlen igéretét sem tudta betartani. Átgondolt reformok helyett, kapkodás és össze-visszaság mindenütt. – Hol van a söralátét nagyságú adóbevallás?, az új munkahelyek?, a fellendülő gazdaság?
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát.

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.