Két hét múlva világvége?
2011.11.11 / 01:10 INDEX Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Napokon belül indul a láncreakció

Az Exclusive Analysis legvalószínűbb forgatókönyve azzal indul, hogy az USA, Nagy-Britannia és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) megtagadják, hogy külön forrást biztosítsanak az eurózóna válságkezeléséhez az IMF mellett létrehozandó alapon keresztül. A második lépésben a görög és a portugál kormány összeomlik, mivel a politikai erők nem tudnak megállapodni az egyre erősebb szociális elégedetlenséget okozó válságkezelés következő lépésein.

Németországban tovább erősödik az ellenállás az eurósánc, hivatalos nevén az európai stabilitási eszköz (EFSF) finanszírozásával szemben. Ez egészen odáig vezet, hogy a parlament csökkenti az ország hozzájárulását az alap tőkéjéhez. Erre reagálva Kína és a többi BRIC-ország világossá teszi, hogy nem ad pénzt az EFSF e célból létrehozandó társalapjába.


Három nem után még két nem

Az eurósánc kénytelen az Európai Központi Bankhoz (ECB) fordulni finanszírozási forrásért, ám az európai jegybank megtagadja ezt, miután gyakorlatilag egyet jelentene a fedezetlen pénz kibocsátásával. Ezért az alap nem tudja finanszírozni a bajban lévő eurózóna-államokat, amivel eldől az unió október végén tartott csúcsértekezletén hozott döntések egyik fontos tartóoszlopa.

A hanyatló pillér következő dominóként elsodorja a megállapodás másik alapelemét, a magánhitelezők engedményét – látva a válságkezelés összeomlását az európai bankok visszautasítják görög államkötvényeik értékének 50 százalékos csökkentését. A folyamat végén mind az Nemzetközi Valutaalap (IMF), mind az ECB megszünteti Görögország finanszírozását.


Betéteikért tülekedő emberek a bankok előtt

A jövő hét végén, november 18-a és 22-e között a hitelminősítők AAA-ról AA-ra rontják a francia adósságok besorolását, a bankközi hitelezés lefagy, Görögországban és Franciaországban heves tiltakozások indulnak az újabb megszorítások ellen. Spanyolországban a választások után megalakuló kormány a korábbiaknál is keményebb lépésekre kényszerül, Portugália bejelenti, hogy nem tudja teljesíteni az EU-IMF segítségért cserébe vállalat pénzügyi céljait, olvasható az elég alaposan kidolgozott forgatókönyvben.

Ezzel kockázatosabbá válik a Lisszabonnak nyújtott kedvezményes hitel. Ez, és a francia leminősítés az EFSF kötvényeit is magával rántja, besorolásuk AA pluszra romlik. A PIIGS-országok (Görögország, Portugália, Írország, Spanyolország, Olaszország) kötvényhozamai elszállnak, az olasz papíroké 7,3 százalékra megy fel. Másodlagos hatásként a saját bankjaikban nem bízó olasz és spanyol betétesek megrohanják a pénzintézeteket, ami számos bankok súlyos helyzetbe taszít.

Görögország november utolsó hetében megy csődbe. Athén elhagyja az eurózónát, elkezdi nyomtatni saját pénzét, hogy megmentse bankszektorát. Az új drachma gyorsan elveszi az értékét, így a görög kötvények tulajdonosai azt látják, hogy euróban nyújtott hiteleik az új valutában fabatkát sem érnek.

Összességében a kormányok csődbe mennek adósságuk kezelhetetlensége miatt, a bankok pedig állami adósaik bedőlése miatt, ami európai szintű bankválsághoz vezet – írják az Eclusive Analysis elemzői. A kisember pedig azt fogja tapasztalni, hogy befagyasztották a bankbetétei kifizetését.


http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/09/mar_csak_parat_kell_aludni_a_vilagvegeig/

 

Magyarországon lehet a következő válság

2011. november 11., péntek 09:01

 

„Magyarországon lehet a következő válság Európában" - írta egy londoni feltörekvő piaci közgazdász a csütörtöki DKJ-aukció után a Wall Street Journal egyik szerkesztőségi blogjában.

A Wall Street Journal MarketBeat című blogjában Mark Gongloff azt írja:„Nagyon unalmas csak Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Írország, Franciaország és Ausztria miatt aggódni. És ne felejtsük el az Egyesült Államokat sem. Van ugyanis még egy ország, amiről talán még nem is hallottak: ez Magyarország".

A cikk írója kiemeli, hogy Magyarország csütörtökön diszkontkincstárjegy aukciót tartott és nem sikerült túl jól, 6,79 százalékos hozam mellett keltek el a magyar papírok. „Ez majdnem annyi, mint amennyiért Olaszország adósodik el 10 évre" - mutat rá a blog.

 

Az ÁKK 40 milliárd forintnyit hirdetett meg tegnap a 12 hónapos papírból, de csupán 23 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet fillérre pontosan el is fogadott. Két héttel ezelőtt a 40 milliárdos keretre mindössze 22,8 milliárd forintos vételi ajánlat érkezett, amelyből egyetlen fillérnyit sem fogadott el az adósságkezelő.

Az RBC (Royal Bank of Canada) feltörekvő piaci közgazdászának friss kommentárja szerint is "közel van a magyar borulás." Szerinte a magyarországi trendek kezdenek aggasztóak lenni és a dinamika arra utal, hogy az ország hamarosan válságba sodródik. "A gyenge 12 hónapos DKJ-aukció ennek az egyik jele" - véli az RBC stratégája, aki szerint a refinanszírozási kockázatok emelkednek és a finanszírozási költségek is szárnyaltak az elmúlt hónapokban. Úgy vélte: Magyarország ördögi körbe kerülhet.

Az RBC elemzője csütörtöki kommentárjában azt írta, hogy egy leminősítés egyre valószínűbb és rendkívüli események következhetnek be a következő napokban.

 


http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/11/magyarorszagon_lehet_a_kovetkezo_valsag/

 

 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát, még annál is...

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.