Jom Há Soá — Holokauszt Emléknap, 1945. január 27-én orosz csapatok felszabídítják az Auschwitzi haláltábort
2021.01.27 / 01:49 ORF2 Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

 

„Rend Párt”-vélemény:

1944. április 16-án a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai megkezdték a gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

● Gyalázatos, hogy az ország vezetői nem emelték fel szavukat, nem szólították fel a magyarságot a zsidó lakosság megvédésére, elrejtésére.  — A csendőrség, rendőrség részéről parancsmegtagadásról, vagy ellenállásról nem tudunk.

● A Magyar Luteránus Egyháznak sikerült jelentősebb számú zsidót megmenteni.

● Az első vagonokat 1944. május elején a kárpátaljai Batrad (Bótrágy) falu zsidó lakosaival töltötték meg. — Összesen 430 ezer magyar-zsidót (nem zsidót és magyart) hurcoltak el és öltek meg nyolc hét leforgása alatt. A krematórium lángjai éjjel-nappal égtek.

●  Mai napig sok vita folyik arról, hogy a szövetségesek meg tudták volna e akadályozni a tömeges kivégzéseket, pl. bombatámadásokkal vasúti csomópontok ellen, vagy a krematórium lebombázásával. Az amerikai és angol légierő Auschwitz-ot Olaszországból elérhette volna. Az oroszok közelebb voltak és szintén tudomásuk volt a haláltáborról.
A deportálások egyes részletei mindmáig ismeretlen (pl. a Magyar Államvasutak szerepe, lásd: hasonló eset a Holland Államvasutakkal, mely 2021. január végén fizetett kártérítést). Mi történt az áldozatok hátrahagyott ingatlanaival, ingóságaikkal? Készült e az elhurcoltakról pontos lista?

●  Az osztrák ORF2 „kreuz und quer” január 26-i adása (Ne felejtsd el a neved) megtörtént esetet dolgoz fel egy 6 éves kisfiú (Robert) és egy 14 éves kislány (Hilde) megmeneküléséről az Auschwitz-ba tartó vonatról. KÁR, HOGY A FILM NEM NÉZHETŐ ÚJRA AZ INTERNETEN!

 

 

Képek a google-ról:

https://www.google.hu/search?sxsrf=ALeKk03vU7w9iz8QH95Sbxtnysd6sMqaUA:1611708882287&source=univ&tbm=isch&q=holocaust+bilder&sa=X&ved=2ahUKEwiyvqO787ruAhUNz4UKHY-GDxAQ7Al6BAgCEAM&biw=1585&bih=706#imgrc=KdFvxugVkDY_NM

Link:

https://mnrp.hu/hirek/1945-januar-27-en-szovjet-csapatok-felszabaditottak-az-auschwitz-i-halaltabort/433

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Emlékezzünk a Soá áldozataira!

Idén a Gergely naptár szerint április 8-ra esik Jom HáSoá, a Holokauszt Emléknapja (Niszán hó 27.) Április 8-án este 6-kor az áldozatok emlékére gyújtott gyertya mellett időt adunk...

Követeljük állítsák vissza a „régi” Nemzeti Szinházat

Követeljük a „régi” Nemzeti Szinház kisszaállítását! Budapesti lakcímmel rendelkező önkéntes aláírásgyűjtők jelentkezését várjuk az 1965-ben lebontott Blaha Lujza téri...