Félidőben az Orbán kormány
2012.05.28 / 09:35 SPIEGEL.DE Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Orbán félidőben, elemez a Spiegel (fordítás: Lelik István)

Politikai földcsuszamlás emelte Orbán Viktort hatalomba Magyarországon, ahol gyorsan bebetonozta magát kétharmados többségével. Kormányzati ciklusa feléhez érve keserves kép tárul elénk. A mélységesen megosztott, pénzügyi összeomlás szélén álló ország a nemzetközi színtéren kispadra kényszerült, írja a diktatúra első félidejét elemző cikkében Keno Verseck.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök alighanem másként képzelte el a kormányzati félidejét. Két éve, jobboldali nacionalista Fidesz pártja diadalmas választási győzelme után Orbán, az örömtől ragyogó győztes bejelentette „a régi rend eltörlését és egy új nemzeti rend felépítését”. Mostanra a helyzet Magyarországon keservesebb nem is lehetne: pénzügyileg az ország az összeomlás előtt áll, gazdasága mélyrepülésben, szociális téren pedig széles rétegek szegényednek el. Belpolitikailag Magyarország szélsőségesen polarizált, külpolitikailag olyan elszigetelt, mint még egyetlen uniós tagállam sem volt soha.

Ha ez nem lenne elég, Orbánnak kellemetlen személyi ügyekkel is meg kell küzdenie. Szerdán délelőtt a parlamentnek új államfőt kellett választania, miután a tisztséget eddig betöltő Schmitt Pál alig 20 hónap után, április elején kénytelen volt lemondani. Az egykori vívó olimpiai bajnok, akit személyesen Orbán választott ki 2010 nyarán a hűséges törvényaláíró szerepére, egy plágiumbotrányon csúszott el – 1992-ben írt doktori disszertációja szinte teljes egészében más művek magyar fordításából áll.

Utódaként most a parlament Áder Jánost választotta meg. Az 52 éves jogász mellett 262 képviselő szavazott, 40 ellene. Áder ezzel Magyarország első posztkommunista elnöke, aki nem pártok felett álló személyiség, hanem sokat megélt politikai profi: korábban Orbán jobb keze volt és választási kampányokat szervezett, vonalba rendezte a párt bázisát, és fegyelmezte a frakciót. De aztán Orbán „előmunkása” választási kampánystratégaként elszúrt két parlamenti választást, köztük a biztos győzelemre vett 2006-ost, és kegyvesztett lett.

Áder az elmúlt három évet a hatalmi központtól távol, az Európa Parlament egyszerű képviselőjeként Brüsszelben és Strasbourgban töltötte. A száműzetést a legcsekélyebb zokszó nélkül tűrte. Mi több, olyan törvények szerzőjeként tette magát hasznossá, amelyekkel a szándék szerint hosszú távra bebetonozzák Orbán és a Fidesz hatalmát: Áder írta az új magyar választási törvényt, amely kedvez az olyan nagy pártoknak, mint a Fidesz, és ő tervezte meg az igazságszolgáltatási reformot, amely miatt az EU-Bizottság pert indít, mert a törvény alapján a végrehajtó hatalom beavatkozhat a bírók és a bíróságok tevékenységébe. Alighanem feltétel nélküli lojalitása kövezte ki Áder „száműzetésből vissza a csúcsra” vezető útját, ahogyan a hirtelen karrierugrást. Az államfő feladatköre ugyan túlnyomórészt reprezentatív, de közvetlen politikai befolyást is gyakorolhat, ha a törvényeket nem írja alá, hanem visszautalja a parlament elé.


Csökkenő támogatottság

Ilyen blokádot Orbán semmilyen körülmények között nem akar megkockáztatni. Már Áder előde, Schmitt is hivatali ideje 20 hónapja alatt több mint 300 törvényt és egy új alkotmányt engedett át vitézül. Orbán és pártja hatalmi rendszerét azóta nagyrészt készre építették. A tervek szerint azonban hamarosan fontos reformcsomagot kell elfogadni az állami pénzügyek szanálására és a gazdaság támogatására, ezen kívül küszöbön áll új különadók –köztük a bankok összes pénzügyi tranzakcióira és a mobiltelefonálásra kirovandó adó – bevezetése. Tekintettel az ilyen tervekre, Orbán számára a saját sorok összezárása különösen fontos. A lakosságban ugyanis fogyatkozik a kormányfő és pártja támogatottsága. „Orbán és pártja bevezette az ’erős kormányzás’ koncepcióját. Az elmúlt két évben gyakorlatilag minden területet alapvetően megváltoztattak, a többi társadalmi szereplő akarata ellenére, és mindig hatalmas konfliktusok közepette” – mondta Jeskó József politológus, a budapesti Méltányosság Intézettől.

Például a szociálpolitikát: Orbán retorikájában gyakran használja fel a kapitalizmussal szembeni rejtett haragot, és idézi fel minden magyar nemzeti közösségét. Valójában azonban kormánya kifejezetten antiszociálisan cselekszik. A „munka társadalmának” Orbán által propagált jelszava alatt radikálisan csökkentették a munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat, a szociális segélyre szorulók számára bevezették a kötelező munkát,  csökkentették a nyugdíjakat, és erősen megnyirbálták a munkavállalók jogait.

Ezek az intézkedések sok magyar szemében annyira drasztikusnak tűnnek, hogy időközben feltámadtak a húsz éve klinikai halott szakszervezeti mozgalom egyes részei. De az őseredeti Fidesz-klientúra, a közepes nagyságú magyar vállalkozók között is terjed az elégedetlenség. Az IMF kiebrudalása Magyarországról 2010 nyarán, továbbá az olyan „unortodox intézkedések”, mint a magánnyugdíjpénztárak államosítása vagy a külföldi nagyvállalatokra kirótt különadó, megrázták a befektetők bizalmát. Magyarország rekordnagyságú kamatokat kénytelen fizetni a hitelekért, a forint váltóárfolyama időnként drámai módon omladozott. „Sokkal kevesebb ingadozást és több kiszámíthatóságot szeretnénk” – mondja Niklai Ákos, a Munkáltatók és Gyáriparosok Szövetségének  (MGYOSZ) elnöke.


Elszigetelve az Unióban

Ugyanilyen kevéssé látható az Európai Unióval való konfliktus vége. A vitatott médiatörvény 2010 decemberi elfogadása óta, amellyel kantárszárra fogták a közszolgálati média újságíróit, Orbán Brüsszelben mindig újra ígéri, hogy kormánya tiszteletben fogja tartani az EU normáit. Odahaza azonban más hangokat üt meg. Hol azt veti az EU-Bizottság szemére, hogy úgy viselkedik Magyarországgal szemben, mint egykor a szovjet vezetés, hol azt nyilatkoztatja ki, hogy Magyarország nem lesz gyarmat, hanem harcolni fog szabadságáért.

Így tett a múlt héten is. Az EU-Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval tartott találkozón Orbán biztosította partnerét, hogy átdolgozzák a kifogásolt törvényeket, egyebek között a Nemzeti Bank és az igazságszolgáltatás függetlenségéről volt szó. Az EU-Bizottság emiatt ugyan perli Magyarországot, de Barroso megígérte, hogy az EU nem áll többet ellen a Budapest által öt hónapja kért 20 milliárd eurós szükséghitelről az IMF-fel folytatandó tárgyalások útjába. Orbán alig ért haza, így vonta meg a találkozó mérlegét: „Semmit nem veszünk vissza, semmit nem oldunk fel és semmit nem változtatunk meg.”

Harci retorikájával Orbán az EU-ban elszigetelte Magyarországot, és saját magát a szélre manőverezte, jelenleg nemigen akar vele találkozni egyik hivatali kollégája sem. De ez nem minden. Magyarországon mélységesen megosztott a politika és a közvélemény, az ellenzék és a kormánytöbbség között mélységes ellenségesség uralkodik. Ez újra megmutatkozik az új államfő megválasztásánál is. Schmitt Pál lemondása után a parlamenti frakciók utódlásáról szóló konzultációja a kormány puszta alibi-rendezvénye volt. Még a magyar politikai kultúra alapos ismerői is meg vannak döbbenve a magyarországi állapotoktól. A gyűlölet beteges, és tönkremehet bele az ország.

Hozzászólások:

Grezó 2012. május 11. péntek 09:20
Mindent megváltoztattak, és tönkretettek, hazudtak, ugyanúgy elvonnak mident az emberektől, fasiszták, antiszemiták, fajgyűlölők, szítják az ellentétet az emberek között, tönkre tették az embreke nagy részét, a gazdaságot, maffiát építettek ki, rabolják a közpénzeket, megfélemlítették az embereket, úgyanúgy vigyázni kell a szánkra, mint a régi rendszerben, pártalapon különböztetik meg és hozzák hátrányos helyzetbe az embereket, fogalmuk sincs, hogy kell egy demokratikus jogállamot vezetni, prosperáló gazdaságot létrehozni. Ráadásul mindezt olyan eszközökkel, mentalitással, hogy simán bíróság elé lesznek állíthatók! Felsorolni is nehéz, mi mindennel vádolhatók ! Megbukott ez a rablóbanda !

jozan67 2012. május 11. péntek 09:20
D@gölj meg csutimaradona, az egész putriddal együtt !

bmk 2012. május 11. péntek 09:28
Egy beteg (ráadásul buta és rosszindulatú) ember elméjének esik áldozatul az egész ország. Kíváncsi lennék egy névtelen pszichológiai elemzésre vele kapcsolatban.

Irén 2012. május 11. péntek 10:06
Ahogy elnézem a magyar embereket megvárják amíg teljesen tönkremegy az ország. Nem értem mitől félnek az emberek hová lett az ösztönös védekezésünk, aminek a logika szerint működnie kellene ?
Ennyi szemétséget amit ma megérünk, nem emlékszem, hogy 90 óta megértünk volna. Ha ők lennének ellenzékben, akkor ma Budapest lángokban állna. A mocsárból nagyon nehéz lesz a felszínre mászni.

arzagon 2012. május 11. péntek 10:36
Szemetek. Most egy kanászt tettek meg államfőnek. Minek ? Falbol visszakűld az elején megfontolásra törvényeket, de úgyanúgy visszakapja és aláírja. Az ellenzéknek, szakszervezeteknek, civilszervezeteknek össze kell fogni, amig nem késő. Tönkremegyünk a dúcse miatt.

gets 2012. május 11. péntek 10:44
Azok az emberek, akik kárörömmel leszavazták a vizitdíjat, most kussolnak és halkan mondják: “CSENDES NÉPIRTÁS FOLYIK”. Ezt a minap több szájból hallottam egy rendelőintézeti várakozás alkalmával.

Gó 2012. május 11. péntek 10:54
Nem kell ide IMF pénz. Amíg hitelt kapnak, addig ugyanúgy mennek kényelmesen tovább a dolgok, ahogy eddig. Megy odafönt a pazarlás, bebetonozott emberkék és menedzsment irányítanak évtizedek óta totál veszteséges nagyvállalatokat, miközben a kicsiket meg a földeket lenyúlták.
*
Ugyanaz a helyzet mint a középkorban, a király köré sereglő vérszívók mindig sokkal gazdagabbak voltak a kincstárnál, mert mindig szétlopták a közöst. Ezért nem akart a magyar paraszt és polgár adót fizetni, hiszen látták, hogy majdnem mindig hülyeségre megy: dőzsölésre, flancoskodásra, felesleges beruházásokra, korrupcióra, háborúra. Ma is ez van, csak más a berendezkedés és az öltözet.
*
Minden államnak, állampolgárnak, civil szervezetnek, ellenzéki pártnak vigyáznia kellene arra, hogy a hatalom birtokosai soha ne saját maguk érdekeit szolgálják és soha ne a saját zsebüket tömjék. Egyetlen feladatuk legyen, az állami poszt betöltése és annak minél magasabb színvonalú ellátása az ország és a közösség érdekében. Ezen a téren, mi magyarok nagyon buták vagyunk. Cserébe a kis lopásokért, ügyeskedésért, elnézzük, hogy odafönt szétlopják a teljes államkasszát és közvagyont.
*
Mindig fel voltam háborodva azon, hogy odafönt mennyi funkciót halmoznak, miközben az átlagember örül, ha egy munkahelyen helytáll. Nem hiszem, hogy ennyi zseni van odafönt, akik képesek a 24 órából 48-at csinálni, mert azt ugye elvárom, hogy a napi munkaidőben kizárólag a posztjának megfelelő munkát végezzék. Azt vártam többek között a választások után, hogy ezt a fukcióhalmozást az irreálisan magas keresetek és juttatások mellett szintén megnyírbálják. Írtam ez ügyben a helyi országgyűlési képviselőmnek, hogy legyen végre szíves vagy polgármester vagy országgyűlési képviselő lenni. No, kaptam is vissza, hogy ne turkkáljak a zsebében ! Nem akartam visszaírni, hogy amíg az adómból él, addig minden zsebét lukasra nyírnám, hogy lássam, mi csorog ki belőle !

anonyme 2012. május 11. péntek 10:55
A Spiegel tekintélyes, mértékadó lap. Nem lehet véletlen, hogy ezt a lesújtó véleményt megjelentette. Nem zörög a haraszt… Talán ébredezik az EU. ” Áder ezzel Magyarország első posztkommunista elnöke”

CommonSense 2012. május 11. péntek 11:19
2000 -ben (ha jól emlékszem) Orbán a Torontoi beszédében hazatelepülésre bíztatta a magyarokat. Hát normális ez ?

csatt 2012. május 11. péntek 11:23
Az a helyzet, hogy nem pazarlás folyik, hanem fideszes vagyonfeltöltés. A hivatali idő első felében letesztelték a népet, és kiderült: a baloldal igazat mondott, nekik nincsenek alvilági kapcsolataik, bandáik, akik lángra gyújtsák és szétverjék a fővárost, a nép pedig egyetlen szalmaszálat se tesz keresztbe a saját kirablása ellen. Orbán félidejének eredménye ennyi.

ubul 2012. május 11. péntek 11:58
“Orbán félidőben, elemez a Spiegel ” A helyzet az hogy Orban nincs felidoben. Ne gondolja senki hogy o 2 ev mulva belemegy egy valasztasba amit elveszithet. Vagy manipulalt valasztas lesz, az az csalas, vagy valamilyen torvenyi csavarral kitalal valami mast, amivel kikerulheti a dolgot.

sheknows 2012. május 11. péntek 12:27
“Most egy kanászt tettek meg államfőnek. Minek ? Érzésem szerint nem nagyon fog visszaküldeni semmit.   A feladata, hogy több “hozzáértéssel” vagy “szakértelemmel” magyarázza meg, hogy “minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”. Azt hiszik, ettől hitelesebb lesz az a sok őrültség, amit kitalálnak és elkövetnek.

Túlavasúti 2012. május 11. péntek 12:31
Remélem elérjük e banda kisöprését a hatalomból.

Bubu64 2012. május 11. péntek 12:34
Több forgatókönyvet el tudok képzelni. Gyorsabban meg lehetne szabadulni a csúti bandájától, mert akkor már a B-közép sem biztos, hogy mellettük gyújtogatna. A magyar embereknek viszont “nagyon fájna” egy államcsőd. Az lenne az aktuális műsor (rémhír, Echotv), hogy a szemét EU, IMF megmondtuk, hogy ilyenek. Lépjünk ki mindenből ! Az okos, agy mosott nép: Hű télleg, népszavazást, de izibe. Lépjünk ki !
A csúti elmebeteg, mint a bulldog ragaszkodik a konchoz, nem fog engedni a hatalomból, az egykulcsosból és a megszerzett üzletekből. Főleg a hatalomhoz ragaszkodik, ha lázongások törnének ki, bevezetne rendkívüli állapotot. Ahhoz viszont, hogy a rendőrség mellette álljon az erőszakszervezeteknek több pénzt kellene adni. Akkor kezdjünk aggódni, ha a BM-nél nagyon megemelik a közrendőrők fizetését, vagy felduzzasztják a TEK létszámát. Valószínűleg csak úgy tudunk megszabadulni a fekélytől, ha kivágja a magyar nép a testéből. De végleg. Érdekes évek elé nézünk.

Fs 1954 2012. május 11. péntek 12:41
Ami a kommunistáknak nem, az neki sikerült !

sedona 2012. május 11. péntek 16:01
OV azt akarja, aki nem tud dolgozni – azokat eltiporják – már kezd nagyon félelmetessé válni ez az egész !
Náci rendszerben csináltak ilyet, mint amit most a OV kormánya művel !
Orbán: Nagy siker lesz a tranzakciós adó – hihetetlen, hogy ezek után még mindig hagyjuk hogy ez a fazon maradjon hatalmon ! Olyan sok elkeseredett ember van hazánkban, akik azt mondják, ha tehetnék már réges – régen elmennének ebből az országból ! Egy kohómérnök ismerősöm is már idestova 5 éve keress munkát és úgy érzi, hogy kirekeszti az ország vezetése !
Nekem is mondogatták a munkaügyi központban, ha nincs Fideszes ismerős, akkor irány külföld, mert itthon sohasem fogsz tudni elhelyezkedni ! Szerintetek milyen a kilátásom idehaza ?       Rengeteg 50 - 60 éves emberek indulnak el, hagyják el a hazát ! Most 700 - 800 ezer munkanélküli van az országban, esélyük sincs hogy eltudjanak helyezkedni ! Vagy nincstelenekké válnak vagy belepusztulnak az elnyomásba, a nemtörödömségbe ! Már 2009-től tart a válság és ahogy hallottam, nem fogunk ebből kimászni, mert a kormánynak esze ágában sincs változtatni a politikáján !
Hisz Róna Péter és Békesi László is eléggé sötét jövőt jósolnak ! A Szolidaritási mozgalommal mi történt ?
Semmit sem lehet róluk hallani, eddig tartott az emberek segítése ? Úgy érzem, hogy sokad magammal, nincs szükség ránk, vagy elmegyünk e országból, mert így itt iszonyú veszteségek lesznek, földönfutóvá válik majd a fél ország.

Ma-Lac 2012. május 11. péntek 16:03
Ezt az idióta veszett páviánt, ki kell ebrudalni a hatalomból ! Ennyi kárt Mákosi Ratyi óta nem csinált senki ebben a nyomorult kis országban !

sedona 2012. május 11. péntek 16:16
Mindig reménykedtem, hogy valami kialakul, ha látnám, hogy az emberek összefognak, hogy haladunk valamerre. Most viszont azt látom, hogy a mostani kormánynak fogalma sincs merre. Lehet az itthon maradókat szidni, hogy miért nem megyünk el. Ahogy a régi anekdota mondja: Kalandvágyból itthon maradtunk. Sokan azért, mert nincsenek olyan helyzetben, hogy mehessenek, szülők, gyerekek, vagy éppen a nyelvtudás hiány miatt, és vannak olyanok is, akik pontosan tudják, nincsenek ott a barátok, és a többi…
Sokszor magam is elcsodálkozom, mennyi harag és gyűlölet van bennem. Hiszen itt élünk, miért engedjük, miért nem teszünk semmit sem ellene ? Hiába ez a megvilágosodás, remek hozzászólások, hiába látjuk most már nagyon élesen a mit művel OV és csapata, továbbra is tehetetlenek vagyunk !

sedona 2012. május 11. péntek 16:31
Aki most dolgozik és fizeti a TB és a nyugdíj-járulékot, egy “árva petákot sem fog kapni”, ha nyugdíjba megy ? Ha ez nem fogja kiverni a biztosítékot, akkor semmi sem ! Borzasztóak a kilátások ! Jó lenne már felébredni és világosan látni a dolgokat mert ez csak egyre rosszabb lesz !

csakén 2012. május 11. péntek 16:42
A levont TB-járulék és levont nyugdíjjárulék már nem ebben a kasszákba folyik be, miután adó lett, – hanem a közösbe, azaz a költségvetésbe ! Ha majd elég pénz folyik a közösbe, akkor lesz nyugdíj, ha nem, akkor csak járna, de nem jut…. erről van itt szó ! Ki van ez találva, Magyarországon mindenki lemond egyhavi béréről, nyugdíjáról.

vélemény 2012. május 11. péntek 16:43
Orbán, mint egy maffia erős kezű főnöke szisztematikusan épitette ki hatalmat. A cél az volt, hogy maffia csapatával elfoglalja az állam hatalmi apparátusát és ez sikerült is neki. Nem lehet tenni ellene semmit mert a politikai hatalom mellett az ellensúlyokat képező hatalmi ágakat is eluralta. Erre nem készült az Únió. ezt a helyzetet kell most orvosolnia a nyugati politikusoknak. Mi lehet a magyarok reménye ? Egyedül Amerika segitsége oldhatja meg a helyzetet. Biróság elé kell állitani Orbánt és bűntársait a demokrácia lerombolásának gyanújával. Ha ez igazolódik, akkor el kell itélni, nem kicsit, hanem nagyon !

csakén 2012. május 11. péntek 16:53
Madj hadat üzennek az USA-nak, aztán megnézhetik ottan magukat… Amikor a magyar nagykövet átadta Magyarország hadüzenetét 1941. dec. 12-én, a Fehér Házban megkérdezték: EZ MOST KOMOLY ?

csatt 2012. május 11. péntek 18:43
A kopasz Mátyás háborúban szétbombázott, kirabolt pusztaságon, elképesztő rémuralommal ugyan, de pár év alatt újjáépítette (újjáépítésre kényszerítette) az országot. Az utolsó olyan pusztító kirablás, mint amilyet "Hazudniképtelen Viktormihály" művel, az csak a tatárjáráskor fordult elő. Semmit nem épít, csak rombol, sanyargat, sarcol, útonállásra kényszeríti az államapparátusát. Még a tatároknak is volt mentségük, mert nem a saját népüket rabolták ki.

csatt 2012. május 11. péntek 19:21
Az ellenzéknek kutya kötelessége lett volna percenként harsogni minden utcasarkon, amikor kivették az alaptákolmányból az egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjjogosultsághoz való alapjogot. Nem vették észre ?
Mostantól, ha csak csúnyán néznek Orbánra, elveszi a fele nyugdíjat, és nem félévre, hanem másfél évtizedre nyújtja meg a várólistákat. Innentől ha akarja Viktor, se nyugdíj, se orvosi vizsgálat !

G P 2012. május 11. péntek 19:35
Köszönhető ez annak a magyar “értelmiségi rétegnek”, amely még ma is azon munkálkodik, hogy a lehető leghatásosabban szabjon gátat az ellenzéki összefogásnak ! A két ciklus alatt (elmút nyolc év) nem hogy nem ismerték fel a veszélyt, hanem a veszély hordozói voltak, kirobbantói a 2/3-nak ! Nem a kritika volt a probléma (a Fidesz, azt szűrte le, hogy a szabad vélemény nyilvánítás csak árt a hatalom gyakorlóinak) hanem, hangos és nemtelen kritikáival, megerősítette azt az erőt, amely már első regnálása alatt is diktatórikus hajlamokat mutatott ! Ott tartunk, ahol tartunk és ez az, ami nagyon elkeserítő ! Összefogás nincs és ezzel beássuk magunkat egy mély gödörbe, ahonnan már nem, vagy csak nagyon nagy gyötrelmek árán lehet kimászni !

csakén 2012. május 11. péntek 19:59
Nem hiszem, hogy az ellenzék nem vette észre, hogy a Fidesz mit manipulált a nyugdíjtörvénnyel és a TB-vel. Csak úgy gondolják, hogy a nyugdíjreformot végre kell hajtani – ha netán hatalomra kerülnek, ez már ki lesz pipálva és majd egy kicsit lájtosítanak rajta legfeljebb, ha nagyon hőbörög a nép ! 2/3-os törvény, 2/3 meg nem lesz mégegyszer, tehát igencsak így marad a nyugdíj….
Tanultak Orbán hibájából – minden reformot lefújt és két éve a saját elszart ellenzéki politikája csurog vissza a nyakába !
Nem lesznek megszorítások, mindent visszacsinálunk, nagyarányú adócsökkentés, jövedéki adót kell csak az üzemanyagáraknál csökkenteni csak a kormány nem akarja – két éve fuldoklanak a hazugságaiktól és a fogalomzavartól, mivel etessék ezt a bárgyú népet, amely ezt elhitte ! Ha valaki jár üzletbe, az látja, hogy igencsak elszaladtak az árak, a számláira ránéz is látnia kell, akkor miért hiszi el hogy nincs megszorítás, saját szemének nem hisz, mert Orbán azt mondja nincs megszorítás, akkor nincs ?!
Fideszben az van, amit Orbán mond, a tisztességesebbjei már kiszálltak, csak a hiénák vannak, azokat csereberéli. Azt nem tudom, hogy 2014-ben mivel tudja megetetni az embereket, de biztosan van erre is tervük, nem csak a választási szabályok.

csatt 2012. május 11. péntek 20:08
Nem marad így a nyugdíj, ugyanis innentől nem alapjog !!! Bármilyen indokkal, azért mert válság van és nem kapsz nyugdíjat, elégedj meg annyival, amennyivel kiszúrjuk a szemed. Eljőn lassan az idő, amikor vállról indulnak majd a rakéták, mert a mai ellenzék egyenlő a kormány támogatásával.

csakén 2012. május 11. péntek 20:19
Az ellenzéknek megfelel, ha így marad… , mert tanultak Orbán hibájából – nem kell a reformot meggátolni – bukjon bele a reformer… !!!

anonyme 2012. május 11. péntek 20:37
Még az sem sikerült világosan tisztázni kik állnak szemben Orbánékkal és kik azok akik a háttérben, a lényeges kérdésekben összeborulnak velük. A legújabb “ellenzéki” utcai megmozdulást a Jobbik szervezi. Saját választási programjának megvalósítása miatt.  Vicc ez az ország !!!

sommas 2012. május 11. péntek 21:24
Írtam már az államilag támogatott csendes népírtásról. Testközelből szemlélem el ezt a “problémát”, mivel sajna elszenvedője vagyok. Mennyire emlékeztet a hitleri Németország “végső megoldására”. Csak itt csendben, fű alatt mennek ezek a dolgok, ahogy OV-től már megszokhattuk !!! NEM ÖRÜLÖK ÉS MEG VAGYOK DÖBBENVE, hogy a XXI. században ilyen jelenség egyáltalán létezhet. Ez az igazi fasiszta orbáni diktatúra !!! Börtönbe az összes rohadékkal !!! Kitalálójával és végrehajtókkal egyaránt !!! MINDENKI NAGYON VIGYÁZZON AZ EGÉSZSÉGÉRE !!! Persze ov-nak és slepjének INGYENES ORVOSI ELLÁTÁS DUKÁL !!! Nehogy belepusztuljanak egy kis megfázásba. Pedig igazán nem bánnám (és még rajtam kívül hányan).

gets 2012. május 11. péntek 22:49
Az Európai Únió illetékes szerveinél kell feljelenteni Orbánt és csapatát, kedves nejével együtt. Reméljük nem tudtak ott mindenkit megvenni és igy eljárnak majd ellenük. Talán a magyar választó is felébred álmából és rádöbben kit is emelt hatalomra.

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát, még annál is...

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.