Félelmetes piramisjáték zajlik Kínában
2012.08.10 / 14:02 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Növekvő likviditási kockázataik és időről időre előkerülő tőkemegfelelési problémáik mellett egy piramisjáték elven működő banki gyakorlat veszélyezteti a kínai bank-, illetve árnyékbank-rendszer stabilitását. 

Olyan termékeket értékesítenek ugyanis ügyfeleiknek egyes társaságok, amelyek a normál lekötött bankbetétek többszörösére rúgó hozammal kecsegtetnek, és bár hivatalosan tényleges befektetési eszközök állnak mögöttük, valójában a kifizetéseket általában az újonnan érkező ügyfelek befizetéseiből teljesítik. 

A vagyonkezelési termék (angol rövidítése WMP) néven futó kínai befektetési lehetőségek egyik mintája a Reuters által bemutatott "38-as számú Arany Elefánt", amely a befektetőknek a bankbetétek kamatának közel kétszeresére rúgó, 7,5 százalékos hozamot ígér. 

Bár hivatalosan ingatlanfejlesztések és infrastrukturális beruházások állnak mögötte, valójában azonban többségükben nem ezeket értékpapírosították a bankok: a beáramló ügyfélpénzeket likviditási problémáik kezelésére és lejáró WMP termékeik kifizetésére fordítják. 

A rendszert a piramisjátékokhoz hasonlóan az újonnan érkező ügyfélpénzek tartják életben. Egyes elemzők szerint a bankközi tételként számon tartott eszközök jelentős része is ezen ügyletek életben tartását szolgálja. 

Nem tudni, mikor és hogyan csaphat át ez a gigantikus játszma egy likviditási válságba. A kínai The Chinese Banker napilap szerint az öt legnagyobb kínai banknál idén és jövőre komoly tőkehiány léphet fel, ami csak tetézheti a likviditási feszültségeket. 

2012 végén a lap által bemutatott becslés szerint 244,7 milliárd jüan, egy év múlva pedig 340,2 milliárd jüan tőkehiány állhat elő az öt legnagyobb szereplőnél. A legnagyobb bankokhoz képest azonban relatíve még nagyobb bajban lehetnek a kisebb kínai pénzintézetek, amelyekről még kevésbé megbízható adatok állnak rendelkezésre, a felelőtlenül kibocsátott befektetési termékekből fakadó likviditási problémák azonban sokkal komolyabban érinthetik őket.

„Rend” Párt-vélemény:
⦁ A helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy a cikk írja,
⦁ a spekulatív tőkebefektetés hozamai mögött nincs valós értékteremtő teljesítmény, párosul az ingatlanlufi jelenséggel, mely szintén erős tőkelevonó (ill. tőkefelélő) folyamat.
⦁ A kettő atombombához mérhető pusztítást végezhet a kínai társadalomban,
⦁ a lassuló gazdaság, a csökkenő kereskedelmi többlet, a politikai feszültségek a szomszédos országokkal vészjósló jelek,
⦁ lehet lesz kínai-tavasz és eltakarítja a kommunista söpredéket a fejlődés útjából?, – vagy világméretű háború kirobbantásával kívánja menteni hatalmát a vörös rezsím?

További cikk:

Jelentősen csökkent a kínai külkereskedelmi többlet

2012. 08. 10. péntek 07:15

Jelentősen csökkent, a szakértők által vártnál jóval kisebb lett Kína júliusi külkereskedelmi többlete, ami újabb jelen annak, hogy lassul a globális gazdasági növekedés.

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-512509
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Éljen 1956!

A Fidesz látványosan távol marad az 1956-os forradalom megemlékezésétől. A Fidesz Orbán Viktorrak az élen ugyanaz a kommunista csürhe, akik ellen a nép fellázadt 1956. októberében.

Szijjártó költekezései — Idén eddig csaknem 22 millió forintba került, hogy lefotózzák Szijjártó Pétert

Átlagosan havi 401 ezer forintot keres a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tevékenységét dokumentáló fotós, a minden közéleti szerepléséről videót készítő...

Nyílt levél Mr. Donald John Trump amerikai elnöknek — Köszönetnyílvánítás

Donald Trump amerikai elnök partióta gazdaságpolitikája teljes siker. Enélkül messze magasabb lenne a munkanélküliség az USA-ban. Gratulálunk és köszönetet mondunk az elnöknek.