Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

EU választások és nemzetközi kitekintés
2019.05.27 / 10:50 index Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

 

A Magyar Nemzeti „Rend Párt”-véleménye:

● A magyarországi 9 induló párt közül 4 nem jutott mandátumhoz. Meglepetést hozott, hogy az LMP (állítólagos) zöld programjával nem tudott jelöltet bejuttatni az EU-parlamentbe. A Momentum kiválóan szerepelt, ám az az állításuk, hogy semmiből is lehet sikeres pártot építeni, nem stimmel. A Jobbiknak rengetegett ártott Vona Gábor taktikázó politikája, mely végül pártszakadáshoz vezetett. A DK közel megháromszorozta szavazóbázisát (2018-hoz képest), sikere az MSZP-ből átszavazóknak köszönhető, ám nehéz megmondani, mi alapján gondolják szavazói, hogy a DK jobban tudja képviselni hazánkat európai ügyekben, mint az MSZP-Párbeszéd.

A Kétfarku Kutyapárt ugyan nem jutott képviselethez, de 2.6%-os eredménye meglepő és egyben riasztó. Kérdés, hogy meddig akarják az amúgy is rosszúl informált, tájékozatlan társadalmat „hülyíteni”? (2018-as eredményük még csak 1.7% volt.)

A Jobbik a 1018-as országgyűlési választásokon 19.5%-ot ért el, most 6.34%-ot.

● Németországban Merkel kancellárasszony pártja a CDU 28.3%-ot  (az 5 évvel ezelőttihez képest -7%) ért el. A Szocialista Párt (SP), 15.2%-al majdnem szavazói felét elveszítette (-12.1%), a Zöldek 21.1%-al (+10.4%) megduplázták a rájuk leadott voksok számát, az AfD is jól szerepelt 10.6% (+3.5%), a Szabaddemokraták (FDP) 5.6%-ot (+2.2%), a Bal (Linke) 5.6%-ot (-1.8%) ért el. Jelentős a többi más párt eredménye: 13.6% (+4.8%).

Németotrszágban az igazi győztesek a Zöldek, — ez megitélésünk szerint igen jó jel Európa jövőjét tekintve.

● Ausztriában a németországival ellentétes tendenciák figyelhetők meg. A Osztrák Néppárt (ÖVP) 34.5%-ot (+5.5%), a Szocialista Párt (SPÖ) 23.5% (-0.6%), az Oszták Szabadságpárt (FPÖ) 17.2%-ot (-2.2%), a Zöldek 13.5%-ot (-1%), a NEOS 8.0%-ot (-0.1%) értek el.

Ausztriában a belpolitika nyomta rá bélyegét a választásokra. Az Oszták Szabadságpárt (FPÖ, Ibiza-/Strache-botrány) mégis jól szerepelt, mert nincs alternatívája, szavazóbázisa pedig stabil. — A két hónap múlva megrendezendő új választás új kormányösszetételt vetít előre, személyi változásokkal, ám a jobb-közép felállás maradni fog.

● Franciaországban nagy meglepetést okozott Marine Le Pen (RN) 23.7% () győzelme, megelőzve Emmanuel Macron miniszterelnök (REM, La République En Marche) pártját, mely 22.5%-ot () ért el. A Zöldek is rendkívül jó eredményt értek el 12.6%-al ().

● Brüsszelben  a kereszténydemokraták és szociáldemokraták szövetségének leáldozott. Kisebb pártok, mint a zöldek és szabaddemokraták lesznek a mérleg nyelvei.

Eredmények: Európai Néppárt: 24.2% (-4.6%), Szocialisták: 19.6% (-5.1%), Baloldal: 5.1% (-1.9%), Zöldek: 9.2% (+2.2%), Liberálisok: 14.5% (+5.3%), Konzervatívok: 7.9% (-2.4%), Európai Szabadság és Közvetlen Demokrácia (EFDD): 7.2% (+1.6%), Európa Nemzetei Szabadságban (ENF): 7.7% (+2.9), függetlenek 4.7% (+2.0%).

● Az elkövetkező időszak kérdése: Ki lesz Jean-Claude Junker a jelenlegi EU-felügyelőbizottság (Rat der Europäischen Union) elnökének utódja? — Az EU-parlament megválasztása után a tagállamok állam- és kormányfői választják a felügyelőbizottság elnökét. A választás nem feltétlen az előterjesztett jelöltre kell essen. Ebben az esetben visszakerül a az ügy az EU-parlamenthez, melynek újra kell vizsgálni és jelölni valakit választás útján. — A kiválasztás modozata nem világos, történik e meghallgatás az EU-parlamentben vagy a kormányfők előtt, és a jelöltnek be kell e mutatni programot, mely szerint tevékenységét ellátni kívánja?

● Olaszország:

● Anglia:

● Görögország:

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

MEGFOSZTOTTÁK A TRANSZ EMBEREKET A NEMÜK ELISMERTETÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉTŐL

Az Országgyűlés kormánypárti többsége nem sokkal ezelőtt megszavazta azt a törvénymódosítást, amely megfosztja a transz embereket a nemük jogi elismertetésének lehetőségétől.

Orbán fejében megszületett a 2. Soros-terv

A felcsúti miniszterelnök és a csicskái nem unják még a "sorosozást", aduászként húzzák elő Soros György nevét a pakliból, és pókerarccal állítanak ordas hazugságokat róla. Ma...

Krekó Péter: "Felismerték, 2022-re a kormányt komolyan fenyegeti a hatalom elvesztése"

Nem volt még olyan szintű átalakítás a rendszerváltás utáni Magyarországon, ami ennyire megnehezítette volna egy következő kormány dolgát – mondta Krekó Péter, a Political Capital...