Egészségügy – A paraszolvencia is korrupció
2011.12.30 / 12:50 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
A magyar orvosi-egészségügyi társadalom egyik visszássága, hogy a fizetésből gyakorlatilag nem lehet megélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektor-helyettese, aki emlékeztetett: nem ők, még csak nem is az előző rendszer "találta ki" a paraszolvencia rendszerét.

Ez a megfogalmazása szerint elképesztően szerencsétlen helyzet félrevezeti az orvost, a beteget, az egészségügyi menedzsert, irányítót egyaránt, hiszen látszólag jelentős pénzmennyiség kerül be általa az egészségügybe, ami életben tart egy széles társadalmi csoportot - az orvosokat, nővéreket -, de mindkét felet megalázza. Ezért ki kell törölni valahogy a rendszerből.

A rektor-helyettes szerint, az éves paraszolvencia jelentősen hozzá tudna járulni az egészségügy deficitjének csökkentéséhez. Elismerte, hogy évtizedek óta keresik a megoldást, hiszen tény, hogy azok az orvosok, akik a legtöbb paraszolvenciát kapják, nem igazán érdekeltek ennek a megszüntetésében. 

Ezért nyilván nem az fogja rendbe tenni a helyzetet, aki annak fenntartásában érdekelt. Emlékeztetett azonban arra, amiről többek között a rezidensszövetség is beszél, vagyis, hogy a tisztességesen megszerzett jövedelem öröme sok ember számára komoly motiváció, és a fiatal generáció lehet az, amelyik ennek érvényt szerez. "Ez így biztosan nem mehet tovább, mert a paraszolvencia valahol korrupció" - fogalmazott Szél Ágoston.

"Mindenki hozzon tíz embert!"

Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta a rektor-helyettes. A prevenció szükségességét korábban csak tanították, de a diákok a gyakorlatban eddig nem vettek részt - tette hozzá.

Mivel azonban a megelőzés, a szűrés fontosságáról a társadalmat kell meggyőzni, arra gondoltak az egyetemen, magyarázta, hogy medikusok, akik emberéleteket akarnak menteni, tele vannak tettvággyal, jó motivációt jelenthetnek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja
itt!
Hanganyag: Exterde Tibor
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát.

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.