E-kártya váltja jövőre a személyit
2015.04.08 / 14:39 Napi Gazdaság Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Az elektronikus tároló elemet, chipet tartalmazó új okmány bevezetésének két fő célja van: az okmány biztonságának növelése, valamint az elektronikus kormányzás és az elektronikus ügyintézés egy újabb, széles körű, unió-szerte kompatibilis alapeszközének megteremtése. A biometrikus – ez esetben ujjlenyomattal történő – azonosítás lehetővé teszi az okmány és birtokosa egyértelmű összerendelését. Az e-kártya támogatja az e-aláírás használatát, ezáltal biztosítja az elektronikus szolgáltatások szélesebb körű igénybevételének lehetőségét.

Az új igazolványhoz bevezetése első szakaszában három közvetlen szolgáltatás kapcsolódik: az ePass (úti okmány), az eID (elektronikus azonosító) és az eSign (e-aláírás) kártyafunkciók. A jelenlegi tervezet szerint valamennyi e-kártya tartalmazza az elektronikus aláírás szolgáltatást is, az ehhez tartozó költségek számítása folyamatban van. Ezzel a funkcióval lehetővé válik teljes, bizonyító erejű magánokiratok elektronikus elkészítése. Az ePass nem váltja ki az útlevelet, hanem annak biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt. Az eID lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok különböző csatornákon keresztül vehessék igénybe az elektronikus kormányzati és e-közigazgatási szolgáltatásokat. A jogszabályalkotók szerint az e-kártya alkalmas lesz az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer szolgáltatásainak igénybevételére is. Ez megteremti az alapjait annak, hogy az állampolgárok egyetlen okmány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, továbbá egyetlen kártya segítségével vegyenek igénybe online elektronikus szolgáltatásokat.

A tervezett törvénymódosítás hatálybalépése előtt kiadott személyazonosító igazolványok érvényességét nem érintik a változtatások. A jogszabály elfogadása és hatálybalépése között kiadott igazolványok cseréjét adatváltozás hiányában is igényelhetik az érintettek.

 

„Rend Párt”-vélemény:

● Az eddigi információk szerint, az új szemályazonosítónak nem lesz mélyreható hatása, főleg nem a közbiztonságra.

● Az elektronikus aláírás lehetősége a jelenlegi papíralapú közigazgatásban lényegtelen.

● Nem derül ki mi lesz a lakcímkártyákkal, az ugyanis nevetséges, hogy kétféle igazolványt kelljen használni a személyazonosság megálapításához (személyi igazolvány + lakcímkártya).

● A digitálisan olvasható, hamisításbiztos személyi okmány bevezetése óríási módon növelheti a közigazgatás hatékonyságát és a közbiztonságot.

A közigazgatás hatékonyságának növeléséhez egyrészt óriási informatikai fejlesztésre van szükség. Az elszigetelten tárolt adatokat (nyugdíjnyilvántartás, lakcím, adó, útlevél, személyes adatok, fénykép, biometrikus azonosító, mint ujjlenyomat, stb.) össze kell kapcsolni és egységes rendszerbe foglalni. – Másrészről a hivatalokban szemléletváltásra is szükség van és ez a nehezebb feladat.

A közbiztonság növekedhetne, ha a rendőrség kiegészítő elektronikus, mobil rendszerrel lenne ellátva (és ezt használná is), mellyel automatikusan kiszűrheti a körözött személyeket, ellenőrízheti lakhelyüket, vagy esetleges folyamatban lévő, vagy korábbi szabálysértési, bírósági, végrehajtási, lakhelyelhagyási stb. ügyeiket.

● A digitális személyi okmány lehetőségei szinte korlátlanok. Rejtett átmenőkapukkal (pl. közlekedési eszközökön, autópályán) ki lehet szűrni szabálysértőket, illegális elemeket, BKV-bliccelőket, stb.

● A jelenlegi személyiségvédelmi jogszabályok messzemenően (és abszurd mértékben) védik a polgárok „személyiségi jogait”. A születési dátum (a kor kiszámításához) nem lehet „személyiségi jog” (lásd: személyi szám eltörlése). Az sem „személyiségi jog”, hogy a gépjármű rendszámából ne lehesen következtetni a gépjárműtartó hovatartozására (megye, város).

● A probléma: ki fér hozzá a tényleges személyes adatokhoz? és kérdéses, hogy állami szervek, autópályafelügyelők, telefontársaságok, internetszolgáltatók, magán térfigyelőrendszerek valójában törlik e a jogszabályban meghatározott határidőn belül a „tényleges személyes adatokat” (pl.: híváslista, internetes adatforgalom stb.).

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát, még annál is...

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.