Csaknem egymillió elrabolt német műkincs van az oroszoknál
2012.01.11 / 17:13 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke a dpa német hírügynökségnek felidézte, hogy a művek visszaadására egyelőre nincs remény. Az orosz duma által korábban hozott törvény szerint a háborúban Németországból elszállított műkincsek orosz tulajdont képeznek, a németek szerint viszont a rendelkezés ellentétes a nemzetközi joggal.

Az 1950-es években történt egy nagy műkincs-visszaszolgáltatási akció: akkor az NDK az eredetileg 2,5 millió elrabolt műből 1,5 milliót visszakapott, köztük az egykori Leningrádba hurcolt Pergamon-oltárt. Eme akció nélkül a berlini Múzeum-sziget üres lenne - jegyezte meg Hermann Parzinger.

A szakember beszámolt arról is, hogy az úgynevezett német-orosz múzeumi párbeszéd keretében mindkét fél azon dolgozik, az elrabolt tárgyakat nyilvántartásba vegyék és dokumentálják, mi hol található.

"A felelősségünket is dokumentáljuk ezzel" - fogalmazott az alapítványi elnök. Hermann Parzinger hozzátette: amíg nincs esély politikai és jogi megoldást találni az elrabolt műkincsek ügyében, mindent megtesznek azért, hogy a gyűjtemény adatait a nemzetközi kutatások számára hozzáférhetővé tegyék, a műveket pedig Oroszországban kiállítsák.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Vukics szerb elnök nem tudta mit írt alá Trump elnöknél

A megállapodás szerint Szerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Trianon-árok

A város közepére, a Parlament elé, az eddigi legkedveltebb tüntetéshelyszínre, tönkretéve a Budapesten forgatott mindenféle filmek messze legnépszerűbb látványát.

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.