Buddha az égből
2012.10.03 / 10:20 SG – Balázs Richárd Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A "vasember" nevet viselő 24 centiméter magas 10 kilogramm súlyú szobor Vaisravana (tibetieknél Jambhala) istent ábrázolja. Antropológusok szerint a relikvia mind a buddhista, mind az valamivel korábbi Bon-kultúra stílusjegyeit magán viseli.

 

A szobrot a német zoológus, Ernst Schäfer által vezetett expedíció fedezte fel 1938-ban. Az expedíció egyik érdekessége, hogy Heinrich Himmler, az SS vezére finanszírozta, egyes források szerint a csapat tagjai mindannyian az SS kötelékébe tartoztak, ezzel egyfajta Indiana Jones-i fordulatot adva a történetnek. Később Schäfer azzal védekezett, hogy az SS támogatását csupán tudományos munkája, a tibeti élővilág és antropológiai kutatásának előbbre vitele érdekében fogadta el. A történészek szerint Himmler támogatása azon a hitén alapult, hogy az árja faj eredete Tibetben található.

A szobrot átszállították Németországba, ahol egy magángyűjtemény darabja lett és csupán 2007-es elárverezéskor bukkant újra fel, ezt követően, az új tulajdonosnak köszönhetően vált tanulmányozhatóvá, aki a Stuttgarti Egyetem szakértőihez fordult. A szobor eredetét elsőként Dr. Elmar Buchner csoportja vizsgálhatta meg. "Egészen biztos voltam benne, hogy egy meteorit, első pillantásra, már 10 méterről egyértelművé vált számomra" - idézte fel Buchner az első találkozást a relikviával.

Elemzésük megállapította, hogy a szobor anyaga egy ataxit, a vasmeteoritok egy ritka csoportja, melynek fő jellemvonása a magas nikkel és kobalt tartalom. A vasmeteoritoknak csupán 1 százaléka ataxit, gyakorlatilag ez a legritkább meteorit típus. Számos kultúrában a meteoritokra az égi, konkrétan az isteni tevékenység jeleként tekintenek. Az ősi inuit eszkimók egyes kései és ékszerei is vasmeteoritokból készültek, ezek eredetét azonban rendszerint nagyon nehéz felderíteni. Ezért is meglepő, hogy a "vasember" esetében egy adott eseményhez tudták kötni az alapanyagot. "A szobrot a Chinga meteorit egy töredékéből faragták ki, ami körülbelül 15.000 évvel ezelőtt ért földet Mongólia és Szibéria határvidékén" - magyarázta Buchner. "Bár az első törmeléket hivatalosan 1913-ban aranyásók fedezték fel. úgy véljük a szóban forgó töredéket sok-sok évszázaddal korábban gyűjtötték be"


Buchner szerint a szobor a 11. századi Bon-kultúrából eredeztethető. Ami az értékét illeti, Buchner kiemelte, hogy ez az egyetlen ismert emberi alak ábrázolás, amit meteoritba faragtak. "Nincs semmi amivel összevethetnénk, ha az értékét szeretnénk megbecsülni. Ha a korával kapcsolatos becsléseink helytállóak, és a szobor megközelítőleg ezer éves, akkor felbecsülhetetlen értéket képviselhet"



 


 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Éljen 1956!

A Fidesz látványosan távol marad az 1956-os forradalom megemlékezésétől. A Fidesz Orbán Viktorrak az élen ugyanaz a kommunista csürhe, akik ellen a nép fellázadt 1956. októberében.

Szijjártó költekezései — Idén eddig csaknem 22 millió forintba került, hogy lefotózzák Szijjártó Pétert

Átlagosan havi 401 ezer forintot keres a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tevékenységét dokumentáló fotós, a minden közéleti szerepléséről videót készítő...

Nyílt levél Mr. Donald John Trump amerikai elnöknek — Köszönetnyílvánítás

Donald Trump amerikai elnök partióta gazdaságpolitikája teljes siker. Enélkül messze magasabb lenne a munkanélküliség az USA-ban. Gratulálunk és köszönetet mondunk az elnöknek.