A hitelminősítők szerint, bóvli lehet Magyarország
2011.10.05 / 23:12 MFOR Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Legutóbb tavaly karácsonyra kaptunk leminősítést, december 23-án a Fitch Ratings "ajándékozott" meg bennünket azzal, hogy "BBB-"-ra vágta vissza a magyar devizaadósság besorolását. Azóta leminősítés nem történt, de éppen a Fitch volt az, aki idén júniusban negatívról stabilra módosította kilátásunkat, ami egy esetleges felminősítés előszele szokott lenni. Az utóbbi napokban azonban a háromból két nagy hitelminősítő is véleményt mondott, igaz egyelőre csak a legnagyobb magyar bankok minősítésének rontását helyezték kilátásba: a Moody's és a Fitch szerint a végtörlesztés komoly kockázatokat jelent a magyar bankrendszerre nézve, ezért kerültek negatív figyelőlistára a pénzintézetek. Azt nem tudni, hogy esetleg ez a lépés egy országleminősítés előfutára lehet-e.


Vannak más problémák is

A Fitch szerdán kiadott elemzésében egyébként a végtörlesztés mellett más problémákat is felvetnek Magyarországgal kapcsolatban, az írás hangvétele inkább arra utal, hogy leminősítésre készülnek a szakemberek. Megemlítik például, hogy június közepe óta a magyar CDS-felár 300 bázisponttal emelkedett, miközben az eurózónában 160 bázispontos emelkedés volt jellemző, akárcsak Lengyelországban. Az orosz CDS 190, míg a román 215 bázisponttal emelkedett a vizsgált időszakban. Az egyetlen ország, amely lépést tart Magyarországgal, Ukrajna, melynek 500 bázisponttal nőtt a felára - emelik ki a Fitch elemzői.


MNRP-vélemény:

Súlyosbodó pénzügyi válság jelei mutatkoznak:

– az EU maga sem tudja mit akar: a) Görögországot (a PIGS országokkal együtt) megmenteni az államcsődtől, b) a bankokat és tulajdonosaikat megmenteni a veszteségtől, c) mindkettőt, d) a banki megtakarításokat megmenteni, legalább egy minimális határig (ez általában 25-100 ezer euró közti összeg).

A rothadt állampapirok felvásárlása az Európai Központi Bank által és Wolfgang Schäuble német pénzügyminszter kijelentései inkább a b) verziót valószinűsiti. Természetesen az adófizetők pénzéből, megszorításokkal párosítva. – A legegyszerűbb és legészszerűbb megoldás a d) lenne.

– az IWF – mai jelentése (okt. 5.) szerint – szükséghelyzetben a Valutaalap spanyol és olasz állampapirokat vásárolna, így „segítené az EU-t a görög válság megoldásában”,

– az európai bankoknak további 100-200 milliárd euró forrásra lenne szükségük (feltőkésítés), hogy a pénzügyi válságot „biztosan” átvészeljék (Borges),

– a bankok közti pénzforgalmat a bizalmatlanság jellemzi, éppúgy mint a három évvel ezelőtti válságot megelőző időben.

– A hitelbiztosítások (Credit Default Swaps (CDS), Risikoprämie) drágulnak, hasonlóan mint 2008. végén, mikor az amerikai befektetési bank a Lehman Brothers csődbement. Most a belga-francia Dexia Bank áll hasonló csődközeli helyzeteben.

A döbbenet, hogy Németország és Franciaország esetében is drágultak a hitelbiztosítások, melyek eddig a biztos, három A+ kategóriába estek.

– a Dexia Bank Görögország egyik legnagyobb hitelezője (a Dexiát egyszer már 2008-ban 6 euró-milliárdos francia-belga állami segítséggel kellett megmentni). A helyzet azt mutatja, hogy az államok és a bankok (– Magyarország esetében, ezen felül a devizahitelesek –) pénzügyi válsághelyzete elválaszthatatlanul összefügg. A Dexia Bank egy részről államokat rántott magával az adóságba, más részről eladósodott országok allamkötvényeit vásátolta meg. Egyedül Görögországnak nyújott hitelmennyisége 5 milliárd euró. A Dexiát valószinüleg felszámolják, mentve ami menthető. A kérdés, hogy kik fogják a veszteségeket viselni és milyen arányban.

– A bankok túlzott állami megsegítése menthetetlenül ezen államok leminősítését vonja maga után. Ezáltal drágulnak az adóság után fizetendő kamatok.

 


frissítve: 2011. október 6., 10.41 óra


 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Éljen 1956!

A Fidesz látványosan távol marad az 1956-os forradalom megemlékezésétől. A Fidesz Orbán Viktorrak az élen ugyanaz a kommunista csürhe, akik ellen a nép fellázadt 1956. októberében.

Szijjártó költekezései — Idén eddig csaknem 22 millió forintba került, hogy lefotózzák Szijjártó Pétert

Átlagosan havi 401 ezer forintot keres a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tevékenységét dokumentáló fotós, a minden közéleti szerepléséről videót készítő...

Nyílt levél Mr. Donald John Trump amerikai elnöknek — Köszönetnyílvánítás

Donald Trump amerikai elnök partióta gazdaságpolitikája teljes siker. Enélkül messze magasabb lenne a munkanélküliség az USA-ban. Gratulálunk és köszönetet mondunk az elnöknek.