Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

XM25 – Az amerikaiak új gyalogsági csodafegyvere
2012.01.16 / 13:41 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Az amerikai haderő több XM25-öst tesztel Afganisztánban, ezeket eddig több mint 200 alkalommal vetették be. Az összecsapások többsége gyorsan lezárult, a fegyver tesztelési programját vezető Shawn Lucas alezredes tájékoztatása szerint amerikai sikerrel. Ezenfelbuzdulva az Egyesült Államok Hadserege 36 újabb puskát rendelt.

Kilövés előtt minden lövedéket beprogramoz egy, a fegyverben elhelyezett számítógép. A célpont távolságának megállapításához a lövész először egy lézeres távolságmérőt irányít arra az objektumra, ami mögött az ellenség elhelyezkedik. A fegyver távcsövén keresztül a lövész megbecsüli a célpont fedezéktől számított távolságát, amit a ravasz közelében elhelyezett gombbal adhat hozzá, vagy vonhat le a távolságmérő által megállapított értékből. Amikor a lövedéket kilövi a belső számítógép számolni kezdi a forgásainak számát, hogy kiszámítsa a megtett távolságot. A fegyver 210 m/s csőtorkolati sebessége szolgál a számítás kiinduló pontjaként. Amikor a számítógép szerint a lövedék elérte a kívánt távolságot, kiadja a robbanási parancsot. A robbanás több méteres sugárban halálos, a pontos adatok titkosak, az egész folyamat pedig nem tart tovább 5 másodpercnél.

A forgás-számláló biztosíték működési elve ugyancsak titkos. Dél-Koreában is kísérleteztek egy hasonló módszerrel, a K-11 jelű fegyver a forgási szám helyett a repülés időtartamát mérte, ez azonban kudarcba fulladt, a fegyvert visszahívták áttervezésre. Ezzel szemben az XM25 úgy tűnik jól működik, egészen 500 méteres távolságig pontosnak bizonyult, ami majdnem megegyezik az M-16 hagyományos lövedékekkel elérhető pontosságával, ugyanakkor közel kétszerese a lázadók által használt AK-47-ének.

Youtube link:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W-7L0Frj6vQ

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...