Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Újra indult a japán bálnavadászat
2019.07.01 / 14:34 index / ÉlőBolygónk / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

 

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1948-ban alakult a bálnavadászat szabályozásáról szóló nemzetközi egyezmény, az ICRW keretén belül, Japán 1951-ben csatlakozott hozzá. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban állapodott meg a kereskedelmi célú bálnavadászat szüneteltetéséről a kihalás fenyegette állatok védelme céljából, Japán 1988-ban csatlakozott a moratóriumhoz.

 

„Rend Párt”-vélemény a bálnavadászat kapcsán:

Tiltakozunk és inditványozunk nemzetközi nyomás kifejtését Norvégiára és Japánra a bálnavadászat végleges beszüntetése érdekében.

● „Egy kegyetlen, ódon tevékenység, amelynek semmi helye a 21. században”


Hírességek is felszólították Japánt a bálnavadászat leállítására. Környezetvédők, a szórakoztatóipar sztárjai nyílt levélben követelték Abe Sindzo japán kormányfőtől, hogy hazája másítsa meg döntését a kereskedelmi célú bálnavadászat felújításáról, mivel az „egy kegyetlen, ódon tevékenység, amelynek semmi helye a 21. században”.
A levél aláírói, köztük Jane Goodall primatológus, Chris Packham természettudós, Ricky Gervais, Stephen Fry színészek, és Joanna Lumley színésznő, bejelentették, hogy szombatra békés tüntetést szerveznek Japán londoni nagykövetsége elé.

Cikk itt:

ÉlőBolygónk, Hírességek is felszólították japánt a bálnavadászat leállítására

 

● A bálnavadászat újraindítása mérhetetlenül árt Japán nemzetközi megitélésének.

● A több mint 30 évig tartó moratórium alatt Japán 23 ezer bálnát ölt le „tudományos kutatás” céljából.

Japán 1500 éven át vegetáriánus koszton élt. Japán mai étkezési szokásai közt nem szerepel a bálnahús.

A bálnavadászat veszteséges voltával szemben a turisztikai jellegű bálnafigyelés jövedelmező. — Döbbenetes, hogy a vadászat veszteséges voltát állami támogatással egyenlitik ki.

 

A német nyelvű cikk itt:

Der Anfang vom Ende des Walfangs, Süddeutsche Zeitung, 1. Juli 2019

 

● A Csendes-oceán déli részén egykor 239 ezer kékbálna élt. Mai számuk 2 ezret tesz ki. A mai becslések szerint egyetlen bálnafaj egyedszáma sem éri el a „vadászható“ szintet.

A német nyelvű cikk itt:

So steht es um die Riesen der Ozeane, Süddeutsche Zeitung, 14. September 2018

 

Utolsó módosítás: 2019. július 2., 17.45 óra.

 

 

 

 


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Emlékezz!, 1939. szeptember 1. – kitör a II. világháború

80 évvel ezelőtt tört ki a második világháború. A háború kezdetét szeptember 1-ére teszik, ekkor támadta meg Hitler Lengyelországot. A Szovjetunió Lengyelország elleni támadása...

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...