Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Sorsdöntő nap előtt a görögök
2015.07.07 / 11:01 PORTFOLIO Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

„Rend Párt”-vélemény:

● Au Euró bevezetésekor 1999-ben a nyugati politikusok több óríási hibát követtek el: az egységes pénznem bevezetését nem követte egységes gazdaságpolitika, szocialpolitika, adópolitika stb.

● A Maastricht-i Szerződés 1992-ben elveket (konvergenciakritériumokat) fektetett le az euróországok államháztartási egyensúlyáról, az árszínvonalról, a valuták átszámításáról a többi EU-ország felé, valamint a kamatszintről.

A Maastricht-i Szerződés több szempontból szembement a szabad piacgazdaság elveivel, ami hosszú távon gazdasági feszültségekhez és aránytalanságokhoz vezetett.

● A Maastricht-i Szerződés éppúgy meghatározta az 1998-ban alapított Európai Központi Bank (EKB/EZB/ECB) szerepét és kapcsolatát a tagországok nemzeti bankjaihoz.

● Az EKB feladatai: 1. Az árstabilitás biztosítása, 2. a gazdasági hanyatlás (recesszió) megfékezése, megállítása, megelőzése. 3. Pénzpolitika és kamatláb meghatározása, 4. fejlesztés, befektetési stratégia, (portfolio management), 5. tanácsadás nemzetközi és európai pénzügyi szervek munkájának összehangolása, 6. a nemzetgazdaságok fizetőeszközzel való ellátása, és a pénzforgalom zavartalan müködésének biztosítása.

● A Maastricht-i Szerződéssel az EU politikusok egy olyan mamutintézményt hoztak létre, mely feladatinak összetettségében és méreteiben messze túlmegy lehetőségei és az ésszerűség határain. – Ennek árát a fejlett országok (elsősorban Németország) adófizetői fizetik meg.

● Az Európai Központi Bank a politika alárendeltjévé vált – ezzel függetelnségét elveszítve – azáltal, hogy állampapírok felvásárlásába kezdett (2007-2010-től). Ezzel éveken át fedezte a gyenge gazdaságok (lásd: Portugália, Görögország, Spanyolország, Olaszország) államháztartásának híányát és elodázta indirekt módon a strukturális reformok bevezetését. – Ennek árát is az Eoró-országok polgárai fizetik meg.

Az Európai Központi Bank ezáltal megszegte alapító okiratának 123. paragrafusát, mely tiltja adóslevelek, váltók közvetlen (fel)vásárlását. – A trükközés itt sem ismer határokat. Az EKB szerint, ők bankok állampapirjait vásárolták fel. Tudatlanságot színlelve ezzel mentették meg a rossz befektető bankokat és tulajdonosaikat (részvényeseiket) a veszteségtől, ugyanakkor megkárosították az EU-államokat (megint főleg Németországot) és adófizetőit.

Az Európai Központi Bank, szintén politikai nyomásra, a 2008-as válság óta tartósan és mesterségesen alacsonyan tartja a kamatokat. Ez kedvez az adósoknak, de késlelteti az adósságrendezést. A gazdaságra kifejtett élénkítő hatása rég megszünt, mivel hitelek nem folynak a valós, produktív gazdaságba. Főleg a kisvállalkozások nem jutnak hitelhez. A piaci kamatszint sokszorosa a nemzeti bankok által által meghatározott alapkamatnak.

A kamatszint mesterséges alacsonyan tartása csak rövid távon képes élénkítő hatást kifejteni. A kamatszint befolyásolása, mint gazdaságpolitikai eszköz alkalmatlan, sőt káros.

● Előrevetítve: az Euró mint pénznem és fizetőeszköz 10 év múlva nem fog létezni.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...