Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Sorsdöntő nap előtt a görögök
2015.07.07 / 11:01 PORTFOLIO Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

„Rend Párt”-vélemény:

● Au Euró bevezetésekor 1999-ben a nyugati politikusok több óríási hibát követtek el: az egységes pénznem bevezetését nem követte egységes gazdaságpolitika, szocialpolitika, adópolitika stb.

● A Maastricht-i Szerződés 1992-ben elveket (konvergenciakritériumokat) fektetett le az euróországok államháztartási egyensúlyáról, az árszínvonalról, a valuták átszámításáról a többi EU-ország felé, valamint a kamatszintről.

A Maastricht-i Szerződés több szempontból szembement a szabad piacgazdaság elveivel, ami hosszú távon gazdasági feszültségekhez és aránytalanságokhoz vezetett.

● A Maastricht-i Szerződés éppúgy meghatározta az 1998-ban alapított Európai Központi Bank (EKB/EZB/ECB) szerepét és kapcsolatát a tagországok nemzeti bankjaihoz.

● Az EKB feladatai: 1. Az árstabilitás biztosítása, 2. a gazdasági hanyatlás (recesszió) megfékezése, megállítása, megelőzése. 3. Pénzpolitika és kamatláb meghatározása, 4. fejlesztés, befektetési stratégia, (portfolio management), 5. tanácsadás nemzetközi és európai pénzügyi szervek munkájának összehangolása, 6. a nemzetgazdaságok fizetőeszközzel való ellátása, és a pénzforgalom zavartalan müködésének biztosítása.

● A Maastricht-i Szerződéssel az EU politikusok egy olyan mamutintézményt hoztak létre, mely feladatinak összetettségében és méreteiben messze túlmegy lehetőségei és az ésszerűség határain. – Ennek árát a fejlett országok (elsősorban Németország) adófizetői fizetik meg.

● Az Európai Központi Bank a politika alárendeltjévé vált – ezzel függetelnségét elveszítve – azáltal, hogy állampapírok felvásárlásába kezdett (2007-2010-től). Ezzel éveken át fedezte a gyenge gazdaságok (lásd: Portugália, Görögország, Spanyolország, Olaszország) államháztartásának híányát és elodázta indirekt módon a strukturális reformok bevezetését. – Ennek árát is az Eoró-országok polgárai fizetik meg.

Az Európai Központi Bank ezáltal megszegte alapító okiratának 123. paragrafusát, mely tiltja adóslevelek, váltók közvetlen (fel)vásárlását. – A trükközés itt sem ismer határokat. Az EKB szerint, ők bankok állampapirjait vásárolták fel. Tudatlanságot színlelve ezzel mentették meg a rossz befektető bankokat és tulajdonosaikat (részvényeseiket) a veszteségtől, ugyanakkor megkárosították az EU-államokat (megint főleg Németországot) és adófizetőit.

Az Európai Központi Bank, szintén politikai nyomásra, a 2008-as válság óta tartósan és mesterségesen alacsonyan tartja a kamatokat. Ez kedvez az adósoknak, de késlelteti az adósságrendezést. A gazdaságra kifejtett élénkítő hatása rég megszünt, mivel hitelek nem folynak a valós, produktív gazdaságba. Főleg a kisvállalkozások nem jutnak hitelhez. A piaci kamatszint sokszorosa a nemzeti bankok által által meghatározott alapkamatnak.

A kamatszint mesterséges alacsonyan tartása csak rövid távon képes élénkítő hatást kifejteni. A kamatszint befolyásolása, mint gazdaságpolitikai eszköz alkalmatlan, sőt káros.

● Előrevetítve: az Euró mint pénznem és fizetőeszköz 10 év múlva nem fog létezni.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...