Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Sorra fegyverzik fel magukat az ukránok
2013.09.22 / 13:07 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Miközben az ukránok közül egyre többen veszik fontolóra, hogy valamilyen pisztolyt vagy puskát szerezzenek be önvédelem céljára, elkezdődött a parlamenti és társadalmi vita a fegyvertartás engedélyezésének módosításáról. 

Augusztusban terjesztett a kormány Mikola Azarov miniszterelnök nevével a parlament elé egy törvényjavaslatot, amelyben kiterjesztenék azok körét, akik gumilövedékes önvédelmi fegyvert birtokolhatnak. Míg jelenleg ilyen fegyvert csak rendfenntartók, parlamenti képviselők és újságírók tarthatnak Ukrajnában, a törvénymódosítás elfogadása után bárki kaphat rá engedélyt, ha büntetlen előéletű és mentálisan egészséges. 

Közben egy másik javaslatot bocsátottak társadalmi vitára az ukrán fegyvertartók szövetségének tagjai. Szerintük ugyanis a gumilövedékes fegyverek nem a legalkalmasabbak a támadók és a betörők elleni védekezésre, viszont az egymás közötti vitákat egyre többen igyekeznek majd ilyen önvédelmi fegyverekkel elrendezni.

Heorhij Ucsajkin a szervezet megfigyelőtanácsának elnöke az újságnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy él az emberekben az a tévképzet, miszerint ezekkel a fegyverekkel nem lehet ölni. 

"Ha pedig ezt gondolják, gyakrabban és indokolatlanul használhatják. Ezzel szemben viszont nem kevés az olyan esetek száma, amikor gumilövedék halálos sérülést okozott" - fejtette ki. Szövetsége ezért azt javasolja, hogy inkább az éles lőfegyverek tartását engedélyezzék. 

"Ha bárkinél lehet éles pisztoly, akkor a tulajdonosa kétszer meggondolja, hogy lőjön vele" - érvelt Ucsajkin. 

Szerhij Lvovics, az ukrajnai sportlövész egyesület elnöke szerint előbb fel kell készíteni a civileket a lőfegyverekkel való bánásmódra. 

"A fegyvertartás a felelősség tekintetében egyenlő súlyú az autóvezetéssel, ezért az engedélyhez támasztott követelményeknek is hasonlóaknak kell lenniük" - fejtette ki. 

A szakértő rámutatott arra is, hogy ha valakit gumilövedékes fegyverrel ölnek meg, az elkövetőt nem lehet a fegyver alapján azonosítani. Ezzel szemben egy éles pisztolyból kilőtt lövedéken olyan egyedi nyomokat hagy a fegyvercső, mint az ujjlenyomat, ezáltal a gyilkos fegyver azonosítható.

Lvovics meggyőződése, hogy jelentősen visszaszorítaná a bűnözést, ha minél többen felfegyverkeznének Ukrajnában. Példaként hozta a balti államokat és Moldovát, ahol szavai szerint a lőfegyvertartás legalizálása után 50-70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. 

A fegyvertartással kapcsolatosan mindenféle módosítást ellenez Hennagyij Moszkal ellenzéki parlamenti képviselő, volt belügyminiszter-helyettes. 

"Őrült az, aki engedélyezi a lőfegyvertartást egy afrikai életszínvonalú országban, amely világvezető vodkafogyasztásban, és ahol minden negyedik lakos lelkileg sérült" - háborgott a képviselő.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Ellenzéki tömeg – Fidesz és Orbán ellenes tüntetés

Több mint százezren tüntettek a hétvégén (2018.4.11.-14.), és nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. Új választást akarnak és szombaton újra utcára mennek. Vendégünk volt Gyetvai...

Egyesített amerikai-, britt-, francia légicsapás szíriai célpontok ellen

A nyugati hatalmak szerint az orosz-szír erők április hetedikén vetettek be vegyifegyvert a még lázadó kézen lévő városban. Az orosz védelmi miniszter közben bejelentette: annak...

Választás 2018. április 8. – Gyözött a demagógia, győzött a populizmus – hazugok, szélhámosok, csalók, tolvajok a Parlamentben

98,6 százalékos feldolgozottsági adatoknál a Fidesz-KDNP mandátumok száma a Parlamentben: 134, ez elegendő a kétharmados többséghez. Jobbik: 25, MSZP-Párbeszéd: 20, DK: 9, LMP: 8,...