Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Sorra dőlnek be a hiteleink
2011.09.06 / 09:21 Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten részletes adatokat közölt arról, hogyan alakult június végén a lakossági hitelek megoszlása késedelmesség szempontjából. Az összeállításból kiderül, hogy tovább romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége. A nem teljesítőnek számító, 90 napnál nagyobb késedelmű adósságállománya ugyanis 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett, arányuk 10,5 százalékról 11,6-re nőtt.
A cikk a hirdetés után folytatódik

A nem fizető adósok közül különösen azok veszélyeztettek, akik lakásuk fedezete mellett vettek fel kölcsönt. A nem teljesítő devizaalapú lakáshitelek állománya a negyedév során 178,4 milliárdról 227,8 milliárd forintra, arányuk 7-ről 8,5 százalékra emelkedett. Még rosszabb a helyzet a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, ahol a nem fizetett adósság 228,7 milliárdról 321,5 milliárd forintra, arányuk 10,9-ről 14,7 százalékra nőtt.
A jegybank június végén 1426,4 milliárd forint értékű késésben lévő devizaalapú lakossági jelzáloghitelt tartott számon. Ennek csaknem 40 százalékát kitevő, 549,3 milliárd forint értékű adósságot már több mint 90 napja nem fizették. Az árfolyamrögzítés lehetőségéből emiatt kimaradó adósok száma így mintegy 60 ezer lehet, ha átlagosan 8-10 millió forintos hitelekkel számolunk. Három hónappal korábban ugyanígy számolva még csak 457,3 milliárd forintnyi adóssághoz mintegy 50 ezer adós tartozhatott.

Ha kisebb mértékben is, de szintén tovább emelkedett a második negyedévben az egy évnél is régebben nem törlesztett adósság állománya. Az ilyen hitelek értéke 415,5 milliárd forintról 486,8 milliárdra, arányuk 5,5 százalékról 5,8-re nőtt. Az egy éve nem fizetett devizalapú lakáshitelek értéke 75,7 milliárdról forintról 97,4 milliárdra, arányuk 3 százalékról 3,6-re bővült. A szabad felhasználású jelzáloghitelek összege 114,1 milliárdról 145,2 milliárd forintra, arányuk 10,9 százalékról 14,7-re emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a válság után a kölcsöneik törlesztését felfüggesztő adósok túlnyomó többsége már tartósan nem fizetővé vált.Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...