Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Sok cégnek túl rázós a cigánylista
2012.03.03 / 19:09 Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Több mint 400 milliárd forintot oszt ki az állam a következő három évben olyan pályázatokon, ahol előnnyel indulnak azok a cégek, amelyek vállalják, hogy több cigánynak adnak munkát. Ehhez nyilvántartást kell vezetni a roma alkalmazottakról, ami sok céget elriaszt, mivel kényelmetlennek érzik a listázást. Már futó pályázatok kiírása szerint az cigány, aki annak vallja magát, sokan épp ezzel élnek vissza, és úgy próbálnak romáknak járó támogatást szerezni, hogy nem is cigányok.

Honnan tudjam, hogy pontosan hány alkalmazottam cigány? Így reagált egy dunántúli üzem nyugat-európai vezetője, amikor kiderült, hogy egy jelentős uniós támogatásokat biztosító pályázaton indulhatna a cége, ha felmérné és nyilvántartaná dolgozói etnikai hovatartozását.


A cég által kinézett pályázat pozitív elbírálásához szükséges úgynevezett fenntarthatósági vállalások között szerepel a roma foglalkoztatottak számának 5 százalékos növelése. A pályázaton nem köteles senki sem indulni, de ha egy cég élni kíván a lehetőséggel, el kell gondolkodnia, hogy aktát vezessen-e cigány dolgozóiról. A feltételek könnyen kijátszhatóak, mivel a vállalás teljesülését ellenőrizni lényegében lehetetlen.

A kormány még tavaly májusban kötött keretmegállapodást az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), amely alapján a következő években 718 milliárd forintot oszt szét a cigányság támogatására. Kifejezetten romák elhelyezkedésére legalább 60 milliárd forintot költ az állam, de összesen 400 milliárd forint olyan pályázati pénz szerezhető meg 2015-ig Magyarországon, amelynek egyik, de nem kizárólagos feltétele cigányok foglalkoztatása. Az egyéb lehetőségek között olyasmik szerepelnek, mint például az esélyegyenlőségi témákkal foglalkozó munkatárs, részmunkaidős vagy fogyatékos alkalmazott foglalkoztatása. A pályázati kiírás mindegyik lehetőségnél megadja, hogy pontosan mit kell teljesíteni.

Menekülnek a cégek a kényes téma elől

A dunántúli üzem vezetője által említett pályázat az egyike azoknak, amelyeknél nyolc esélyegyenlőségi vállalásból legalább hármat, legfeljebb hatot teljesíteniük kell a cégeknek. Több cég azonban visszaretten a roma foglalkoztatási vállalástól.

"Kicsit kényes téma" - magyarázta Fodor Tivadar, az egyik Széchenyi-terves pályázaton nyertes HI-Lex Hungary X igazgatója, hogy miért nem vállalták be a roma alkalmazottak számának növelését a pályázatban. A Nógrád megyei japán kábelgyárnál gondolkodtak a vállaláson, de amiatt vetették el végül, mert igazolásul a dolgozókkal alá kell íratni egy nyilatkozatot, amelyben az érintett vállalja cigány származását.

A pályázat útmutatója szerint akkor érvényes a roma foglalkoztatásra vonatkozó vállalás, ha a cég legalább 5 százalékkal növeli a cigány alkalmazottai számát (vagy ha a projekt végére az 1,5 százalékot eléri az arányuk a dolgozók közt). Ehhez meg kell adnia a beruházás elkezdésekor és a végére tervezett létszámot. "Azt a személyt tekintjük romának, aki annak vallja magát" - így segít az útmutató, amely a kisebbségek jogairól szóló törvényre hivatkozva azt is közli, hogy "az adatszolgáltatás a roma származás tekintetében önkéntes", és sem a válaszadás megtagadása, sem azok tartalma miatt nem érhet hátrány senkit.

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...