Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Rendszámcsere
2012.01.21 / 23:02 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


A hvg.hu csütörtökön azt írta: az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be a tervek szerint. A hvg.hu információi szerint a kormány teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszer bevezetésére készül, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.
Az NFM közleményében azt írta: a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által vizsgált javaslat szerint a közúti forgalomban résztvevő járművek hatósági jelzése az üzembentartó vagy tulajdonos lakóhelyének, székhelyének megfelelően a megyére, esetleg járásra, városra vonatkozó jelzést is tartalmazna.

A környező országokban hosszú évek óta eredményesen működő regionális rendszámrendszer előnye, hogy annak alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét, üzembentartója lakóhelyét. Mint írták, területi kódot tartalmazó rendszámot alkalmaz többek között Ausztria, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ukrajna.

Az NFM szerint a régió, megye jelölése hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez. Ennek egyebek mellett a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, vagy az bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is szerepe lehet.

A tervezett ütemezés szerint a témában májusra készülhet el a részletes szabályozási javaslat, amelyet a kormány nyáron fogadhat el. Így legkorábban idén ősztől jelenhetnek me g az új típusú rendszámok, elsőként az újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken.

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-477899


Magyarországon a bevezetésen gondolkodnak, Nyugat-Európában viszont több országban már a kivezetés stádiumában van a terület alapú rendszámrendszer - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Gajárszki László kiemelte: a környező országokban még sokan alkalmazzák ezt a rendszer, de az unióban a megnövekedett járműállomány miatt átálltak egy sorozatszámra, ami nem tartalmaz információt a kiadás helyéről.

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-477934


MNRP-vélemény:

Gajárszki László (szakértő) cikkben említett állítása, miszerint kifutóban lenne a területi alapú rendszám, nem stimmel. Az is ostobaság, hogy nem lenne elég sorozatszám.

Németországban, Svájcban, Amerikában soha nem volt más, csak terület alapú gépjárműrendszám.

Jó lenne, ha vége lenne a hülye hármasbetűknek, mint: „IGE”, „NEM”, „JOG”, „BKA”, „EVA”, „TOJ”, „LOP”, „YES” stb.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...