Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Rendszámcsere
2012.01.21 / 23:02 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


A hvg.hu csütörtökön azt írta: az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be a tervek szerint. A hvg.hu információi szerint a kormány teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszer bevezetésére készül, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.
Az NFM közleményében azt írta: a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által vizsgált javaslat szerint a közúti forgalomban résztvevő járművek hatósági jelzése az üzembentartó vagy tulajdonos lakóhelyének, székhelyének megfelelően a megyére, esetleg járásra, városra vonatkozó jelzést is tartalmazna.

A környező országokban hosszú évek óta eredményesen működő regionális rendszámrendszer előnye, hogy annak alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét, üzembentartója lakóhelyét. Mint írták, területi kódot tartalmazó rendszámot alkalmaz többek között Ausztria, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ukrajna.

Az NFM szerint a régió, megye jelölése hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez. Ennek egyebek mellett a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, vagy az bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is szerepe lehet.

A tervezett ütemezés szerint a témában májusra készülhet el a részletes szabályozási javaslat, amelyet a kormány nyáron fogadhat el. Így legkorábban idén ősztől jelenhetnek me g az új típusú rendszámok, elsőként az újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken.

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-477899


Magyarországon a bevezetésen gondolkodnak, Nyugat-Európában viszont több országban már a kivezetés stádiumában van a terület alapú rendszámrendszer - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Gajárszki László kiemelte: a környező országokban még sokan alkalmazzák ezt a rendszer, de az unióban a megnövekedett járműállomány miatt átálltak egy sorozatszámra, ami nem tartalmaz információt a kiadás helyéről.

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-477934


MNRP-vélemény:

Gajárszki László (szakértő) cikkben említett állítása, miszerint kifutóban lenne a területi alapú rendszám, nem stimmel. Az is ostobaság, hogy nem lenne elég sorozatszám.

Németországban, Svájcban, Amerikában soha nem volt más, csak terület alapú gépjárműrendszám.

Jó lenne, ha vége lenne a hülye hármasbetűknek, mint: „IGE”, „NEM”, „JOG”, „BKA”, „EVA”, „TOJ”, „LOP”, „YES” stb.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...