Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Papandreu görög miniszterelnök javaslata: népszavazás a mentőcsomagról
2011.11.02 / 10:41 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A német kormány hivatalosan egyelőre nem reagált Papandreu bejelentésére. A Merkel-kormány szóvivője meglehetősen visszafogottan csak annyit mondott, hogy a tervezett referendumról Berlin még semmifajta hivatalos értesítést nem kapott, ezért egyelőre nem foglal állást. Nem hivatalos források szerint azonban német kormánykörökben is erős az értetlenség, különös tekintettel a csúcson született egyhangú megállapodásokra, valamint arra, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök a közelmúltban tett berlini látogatásakor a szükséges reformok végrehajtását minden alternatíva nélküli esélynek nevezte, és a népszavazás lehetőségére egyetlen szóval sem utalt. Az idézet kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a csúcsértekezleten az uniós állam- és kormányfők világos elvárásokat fogalmaztak meg a görög adósságválság megoldásával kapcsolatban. Utalt arra is, hogy a Görögországnak szánt újabb mentőcsomag az év végére készülne el. A német kormány partnereivel együtt jelen pillanatban ezen dolgozik - hangoztatta a szóvivő. Szakértők első állásfoglalásaikban ugyanakkor jóval szókimondóbb és borúlátóbb álláspontot fogalmaztak meg. Emlékeztettek arra, hogy a görög lakosság túlnyomó többsége a drasztikus takarékossági intézkedések ellen van, és elutasítja Görögországgal szemben - a támogatás fejében - szabott feltételeket. Ennek kapcsán úgy értékelték, hogy a tervezett referendumon a csúcson született megállapodásokat a többség elveti. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat az euroövezeti térségre - vélekedtek a szakértők, utalva arra, hogy ebben az esetben Görögország semmilyen segélyre nem számíthat. Ennek kapcsán a lehetséges vészforgatókönyvek között a görög államcsőd elkerülhetetlen bejelentését, továbbá Görögországnak az euroövezetből való kilépését, sőt kizárását említették. Hasonlóan vélekedtek legelső értékeléseikben a német üzleti lapok is. Mind a Handelsblatt, mind a Financial Times Deutschland úgy vélte, hogy a referendum bejelentésével a görög kormány hatalmas kockázatot vállalt, a következmények pedig kiszámíthatatlanok.

 

 


Emlékeztető:

Múlt héten az euróövezet 17 államfője döntött egy új 100 milliár eurós mentócsomag mellett Atén megsegítésére. Magánhitelzők (tb. bankok és biztosítók) lemondtak követelésük 50%-áról. Eddig csak 21%-os felajánlásról volt szó, amit 50%-ra emeltek. 2012-től új kölcsönökre cserélnék a régit és az euró övezet tagállamjai ehhez 30 milliárd euró biztosítékot adnak.


MNRP-vélemény:

Papandreu miniszterelnök hétfő este, pár nappal a brüsszeli csúcs után, tette bejelentését, mely iszonyatos reakciót váltott ki. A tőzsdei befektetők milliárdokat veszítettek, az amúgy is gyenge piacon. – Kárörömre nincs ok, mivel Görögország és ezzel együtt Európa (polgárainak) helyzete is kritikussá vált.

Felvetődik a demokrácia korlátainak kérdése, melyet igazából senki sem vizsgált eddig. – Különös tekintettel a hazánkban aktuális új választási törvényre. –  Érdemes az antik demokrácia történetét ismerni, mert már 2500 évvel ezelőtt is felvetődtek hasonló problémák.


Magyarországnak újra kellene gondolni, meddig akarja az adósághalmazt maga előtt görgetni? Olyan adóságot, melyet a Gyurcsány-kormány, vagy az 1989 előtti rendszer vett fel. (Pártunk álláspontja: semmit nem fizetünk vissza!)

Modosítva: 2011. november 3., 10.31 óra


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget...

Cseh választások jobboldali győzelemmel

Újabb populista fordulat Európában: parlamenti választást nyert a csehek Donald Trumpja, Andrej Babis. A szlovák származású milliárdos nagyvállalkozó és politikus nem csinál titkot...