Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Orbánék esztelen adó- és gazdaságpolitkája meghozta gyümölcsét – Egy éve recesszióban a gazdaság
2012.05.15 / 10:09 Portfolio Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Mitől van recesszió?

A KSH munkatársa Schindele Péter a közleményben megjelölt tényezőkön (gyenge építőipar, stagnálás az ágazatok felében) a Reuters tudósítása szerint még arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar növekedése megállt, illetve a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés is stagnált, a növénytermesztési számok pedig nem túl ígéretesek.

Pontosabb látleletet természetesen majd csak a részletes adatok megjelenésekor tudunk felállítani, de a főbb fundamentális tényezők ismertek.

- Az európai gazdaság gyengélkedése miatt a gazdaság fő húzóerejének számító ipari export már nem tudott lendületet adni.

- A mezőgazdaság tavaly egy erős közepes évet tudott felmutatni a 2010-es katasztrofális eredmény után, így az idén már itt sem számíthatunk kedvező bázishatásokra, a GDP-növekedéshez való tavalyi robusztus hozzájárulás teljesen eltűnik.

- A költségvetési politika óriási kiigazítást kénytelen végrehajtani az idén. Tulajdonképpen két-három évnyi megszorításról van szó, hiszen tavaly a szükséges kiigazítás helyett még expanzív is volt a fiskális politika, ezek korrekciója, pótlása nagy keresleti visszaesést indukál.

- Az adópolitika lépései is jelentősen lassítják a gazdaságot. Az alacsonyabb jövedelmi szegmensekben az idén 5-6 százalékos reálkereset visszaesés lesz, ami gyakorlatilag azonnal a lakossági fogyasztást nyomja tovább lefelé.

- A beruházásokat, kapacitásfejlesztéseket a szűk hitelkínálat is fékezi. A "credit crunch" szélén táncoló magyar gazdaságot a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a gyenge színvonalú intézkedések miatti hitelességvesztés is sújtja. Ezek a gazdasági szereplőket is kivárásra ösztönzik.

„Rend” Párt-vélemény:
A KSH adatok a szépítések ellenére is katasztrófálisak, Orbán Viktor egyetlen igéretét sem tudta betartani. Átgondolt reformok helyett, kapkodás és össze-visszaság mindenütt. – Hol van a söralátét nagyságú adóbevallás?, az új munkahelyek?, a fellendülő gazdaság?
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...