Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Orbán Viktor szabadon engedte a baltás gyilkost – Örményország megszakítja kapcsolatait Magyaroszággal
2012.09.01 / 21:01 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Orbán Viktor egyezett bele a baltás gyilkos kiadásába – ezt állítja Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külpolitikai osztályának vezetője. A Newtimes.az portálnak adott nyilatkozatában elmondta: egy évig folytattak titkos tárgyalásokat a magyar kormánnyal Ramil Safarov Azerbajdzsánnak való kiadatásáról. „Az ügy megoldásában döntő szerepe volt az Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatása alatt elért megállapodásnak" – jelentette ki a vezető.


Deák András orosz külpolitológus szerint oka volt annak, hogy a magyar kormány korábbi álláspontját megváltoztatva pénteken úgy döntött, kiadja az azeri hatóságoknak Safarovot. Hogy ez az ok a sajtóban is megjelent 2-3 milliárd eurós kölcsön vagy egy intenzív gazdasági expanzió terve volt, kérdéses. Az azonban – a szakértő szerint – biztos, hogy a lépés meggondolatlan, elhamarkodott és hibás volt.

„Ez mindenképpen egy 180 fokos fordulat. Nyilvánvaló, hogy valamit akarunk az azeri elnöktől, akinek Safarov szabadon engedése volt a feltétele. Csak úgy nem adtuk volna ki a férfit. Innentől kezdve pedig a kérdés már inkább az, hogy egy kész üzletbe mentünk bele, vagy csupán előleget fizettünk, és most rohanunk biankó csekkel a kezünkben a pénzünk után" – mondta lapunk megkeresésére Deák András. A külpolitológus úgy véli, elvárható lett volna egy ilyen helyzetben a magyar kormány részéről, hogy garanciát kérjen az azeri féltől arra vonatkozóan, hogy a Magyarországon életfogytiglanra ítélt férfi hazájába visszatérve folytatja majd a büntetését, és az örmény fél részére is valamiképpen előkészítse a kényes ügyet. Ilyesfajta óvintézkedésnek azonban „nyoma sincs".

„Spontán, elhibázott döntésnek tűnik, amelynek a hatása akár évek múlva is érezhető lesz. Minősíti a magyar kormányt, és a 'de azt ígérték az azeriek, hogy...' típusú magyarázkodás innentől kezdve már kevés lesz a nemzetközi botrány lecsillapításához. Akár uniós szinten is megnehezülhet országunk kapcsolattartása, és a gátlástalanság, a pénzért bármire képes hatalom képzetét köti hazánkhoz a nemzetközi színtéren. Ár-érték arányban egyelőre úgy tűnik, erősen veszteséges üzletet kötöttünk, messziről sem látszik a haszon" – tette hozzá.

A szakértő úgy saccolja, pár héten belül elül a botrány, a címlapokról is lekerül az ügy, de mindenképpen referenciapont lesz a jövőre nézve. Visszatáncolni pedig „most már lehetetlen".

További cikkek:Olcsó prostik lettünk

„Rend Párt”-vélemény:
A Magyar Nemzeti „Rend Párt” tiltakozik Safarov kiadatása ellen!
⦁ Nyílvánvaló, Orbán Viktor a gyilkos pártfogója, és a Fidesz-KDNP semmiféle értéket nem képvisel.
⦁ Orbánnak sleppjének, meg az egész erkölcstelen tetű-rendszernek TÜNNIE KELL! – addig nincs fejlődés, szabadság, tiszteséges gazdaság, jólét és jogálam.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...