Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Orbán Viktor: Sikeres csúcson vagyunk túl
2011.12.10 / 18:15 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Izgalmas és Magyarország számára sikeres csúcson vagyunk túl - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követő sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint az csak hétfőn dől el, hogy az eurózóna számára is sikeres volt-e, amikor látszik a hitelezők álláspontja, valamint eldől márciusban, a megállapodás végén.
A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül nem járhat el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie.

"Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog ülni egy csónakban" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a britek kereken elutasították az új kormányközi szerződésben való részvételt, az eurózónán kívüli többi kilenc EU-ország viszont saját parlamentjével kíván előbb konzultálni. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia később sem kívánja bevezetni az eurót, míg Magyarország szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt megteszi, amint a feltételek lehetővé teszik.

Újratervezés kezdődik

2012 nehezebb lesz az EU-nak, mint azt akár az előző csúcson gondolni lehetett, főleg az év első felében lesznek nagy finanszírozási igények - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint a növekedés jóval lassabb lesz, mint azt bárki várta volna.

A növekedési előrejelzéseket ugyan Magyarországnak lejjebb kell vinnie, de nem kell félnünk - hangsúlyozta a kormányfő az Index tudósítása szerint. Hozzátette: a gazdasági miniszterrel hétfőn konzultálni fog.

Orbán Viktor kiemelte: teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ami komoly újratervezést igényel, kevés idő lesz rá, ezért már szombaton elkezdik ezt a munkát.

2012 eleje nagyon nehéz lesz, de a 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Az eurózónában recesszióval is lehet számolni. Komoly gazdaságpolitikai feladat, hogy ez nálunk ne így legyen - fejtette ki.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak nincs oka sietni, rohanni, az ugyanis kalandorság lenne, ettől meg kell védeni az országot. Legkésőbb márciusra létrejön a 17-ek megállapodása, a jogi konstrukciót már jövő héten elkezdik kiépíteni - tette hozzá.

Nem szabad feladni a bővítést

A gazdasági-pénzügyi válság miatt nem szabad feladni az EU-bővítés folytatását - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta, hogy indítványára egyértelműbb, Szerbia számára pozitívabb lett az eredeti szövegtervezet, amelyet a szerb EU-tagjelölti státus megadásának menetrendjére dolgoztak ki. Mint megjegyezte, a most elfogadott szöveg - amely a jövő márciusi EU-csúcsra ígéri a hivatalos döntést ebben a kérdésben - "olyannyira jó, hogy már csaknem maga a döntés".

Orbán tudomásul veszi, hogy Fellegi az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni

Orbán Viktor tudomásul veszi, ha Fellegi Tamás arra a következtetésre jutott, hogy egyszerre két munkát - az IMF-tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítását - nem lehet rendesen elvégezni.

A miniszterelnök azt mondta, nem tud arról, hogy Fellegi felajánlotta volna lemondását a miniszteri posztról. Arról van tudomása, hogy Fellegi el fogja végezni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások irányítását.

"Ha jól értem, arra a következtetésre jutott, hogy a két dolgot együtt nem tudja csinálni" - tette hozzá.

A kormányfő úgy reméli, hogy erről még a héten beszélni fog Fellegi Tamással. Mint mondta, tudomásul veszi, ha egyszerre két munkát nem lehet elvégezni, és egyetért azzal, hogy most a legfontosabb a nemzetközi pénzügyekről való tárgyalássorozat. Örömének adott hangot, hogy Fellegi Tamás "hajlandó az erőit ennek érdekében mozgósítani".

MNRP-vélemény:
Miközben Orbán Viktor – tipikus celeb módjára – saját magát ünnepelteti, belátja, hogy „csak” a 2012-es költségvetést kell újratervezni. A dilettantizmus magas foka!, a szépítés, a hazudozás, a mellébeszélés is tipikus celeb vonások. Az interjú tele van ezekkel.

Lásd még:

"A kormány úgy indított gazdasági szabadságharcot, hogy nem mérte fel saját fegyverzetét"

2011. 12. 09. péntek 18:56

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára és valódi növekedési tervre lenne szükség Magyarországon - ebben minden közgazdász egyetértett egy budapesti konferencián.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára sajnálattal állapította meg, hogy a magyar kormány különutas gazdaságpolitikája nem sikerült. Az a szándék, hogy nemzetközileg versenyképes adórendszer legyen, megint nem sikerült, hiszen nagyon sok különadó lett és sok olyan tétel, amelynek az emelése lényegében a legklasszikusabb megszorítási technikákat hozta vissza.

A növekedési tervről szólva pedig a közgazdász úgy látta, hogy sajnálatos módon még mindig nem született meg az a felismerés, hogy itt radikális szakaszváltásnak kell jönnie, más felfogással és nyilván más szereplőkkel.
http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-471071


Lesújtó az elemzők véleménye az EU-csúcsról
2011. 12. 09. péntek 09:42

Egyértelműen csalódottak a piacok és az elemzők az EU-csúcs első napja után. Egyesek szerint a sorsdöntő csúcstalálkozót úgy lehet értékelni, hogy a politikusok a szakadék szélén táncolva egy lépést tesznek előre, kettőt pedig hátra.

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-471171
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...