Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Orbán Viktor: Sikeres csúcson vagyunk túl
2011.12.10 / 18:15 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Izgalmas és Magyarország számára sikeres csúcson vagyunk túl - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követő sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint az csak hétfőn dől el, hogy az eurózóna számára is sikeres volt-e, amikor látszik a hitelezők álláspontja, valamint eldől márciusban, a megállapodás végén.
A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül nem járhat el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie.

"Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog ülni egy csónakban" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a britek kereken elutasították az új kormányközi szerződésben való részvételt, az eurózónán kívüli többi kilenc EU-ország viszont saját parlamentjével kíván előbb konzultálni. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia később sem kívánja bevezetni az eurót, míg Magyarország szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt megteszi, amint a feltételek lehetővé teszik.

Újratervezés kezdődik

2012 nehezebb lesz az EU-nak, mint azt akár az előző csúcson gondolni lehetett, főleg az év első felében lesznek nagy finanszírozási igények - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint a növekedés jóval lassabb lesz, mint azt bárki várta volna.

A növekedési előrejelzéseket ugyan Magyarországnak lejjebb kell vinnie, de nem kell félnünk - hangsúlyozta a kormányfő az Index tudósítása szerint. Hozzátette: a gazdasági miniszterrel hétfőn konzultálni fog.

Orbán Viktor kiemelte: teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ami komoly újratervezést igényel, kevés idő lesz rá, ezért már szombaton elkezdik ezt a munkát.

2012 eleje nagyon nehéz lesz, de a 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Az eurózónában recesszióval is lehet számolni. Komoly gazdaságpolitikai feladat, hogy ez nálunk ne így legyen - fejtette ki.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak nincs oka sietni, rohanni, az ugyanis kalandorság lenne, ettől meg kell védeni az országot. Legkésőbb márciusra létrejön a 17-ek megállapodása, a jogi konstrukciót már jövő héten elkezdik kiépíteni - tette hozzá.

Nem szabad feladni a bővítést

A gazdasági-pénzügyi válság miatt nem szabad feladni az EU-bővítés folytatását - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta, hogy indítványára egyértelműbb, Szerbia számára pozitívabb lett az eredeti szövegtervezet, amelyet a szerb EU-tagjelölti státus megadásának menetrendjére dolgoztak ki. Mint megjegyezte, a most elfogadott szöveg - amely a jövő márciusi EU-csúcsra ígéri a hivatalos döntést ebben a kérdésben - "olyannyira jó, hogy már csaknem maga a döntés".

Orbán tudomásul veszi, hogy Fellegi az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni

Orbán Viktor tudomásul veszi, ha Fellegi Tamás arra a következtetésre jutott, hogy egyszerre két munkát - az IMF-tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítását - nem lehet rendesen elvégezni.

A miniszterelnök azt mondta, nem tud arról, hogy Fellegi felajánlotta volna lemondását a miniszteri posztról. Arról van tudomása, hogy Fellegi el fogja végezni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások irányítását.

"Ha jól értem, arra a következtetésre jutott, hogy a két dolgot együtt nem tudja csinálni" - tette hozzá.

A kormányfő úgy reméli, hogy erről még a héten beszélni fog Fellegi Tamással. Mint mondta, tudomásul veszi, ha egyszerre két munkát nem lehet elvégezni, és egyetért azzal, hogy most a legfontosabb a nemzetközi pénzügyekről való tárgyalássorozat. Örömének adott hangot, hogy Fellegi Tamás "hajlandó az erőit ennek érdekében mozgósítani".

MNRP-vélemény:
Miközben Orbán Viktor – tipikus celeb módjára – saját magát ünnepelteti, belátja, hogy „csak” a 2012-es költségvetést kell újratervezni. A dilettantizmus magas foka!, a szépítés, a hazudozás, a mellébeszélés is tipikus celeb vonások. Az interjú tele van ezekkel.

Lásd még:

"A kormány úgy indított gazdasági szabadságharcot, hogy nem mérte fel saját fegyverzetét"

2011. 12. 09. péntek 18:56

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára és valódi növekedési tervre lenne szükség Magyarországon - ebben minden közgazdász egyetértett egy budapesti konferencián.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára sajnálattal állapította meg, hogy a magyar kormány különutas gazdaságpolitikája nem sikerült. Az a szándék, hogy nemzetközileg versenyképes adórendszer legyen, megint nem sikerült, hiszen nagyon sok különadó lett és sok olyan tétel, amelynek az emelése lényegében a legklasszikusabb megszorítási technikákat hozta vissza.

A növekedési tervről szólva pedig a közgazdász úgy látta, hogy sajnálatos módon még mindig nem született meg az a felismerés, hogy itt radikális szakaszváltásnak kell jönnie, más felfogással és nyilván más szereplőkkel.
http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-471071


Lesújtó az elemzők véleménye az EU-csúcsról
2011. 12. 09. péntek 09:42

Egyértelműen csalódottak a piacok és az elemzők az EU-csúcs első napja után. Egyesek szerint a sorsdöntő csúcstalálkozót úgy lehet értékelni, hogy a politikusok a szakadék szélén táncolva egy lépést tesznek előre, kettőt pedig hátra.

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-471171
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...