Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Negatív megfigyelés alatt az Euró-övezet – Masszív veszteséggel zárt a BUX
2011.12.07 / 06:43 Menedzsment Fórum Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A hitelminősítő közölte, hogy az EFSF "AAA" besorolásának alapja az S&P által ugyancsak "AAA" adósoszályzattal ellátott tagállamok részéről várható "feltétlen, visszavonhatatlan és időbeni" garanciavállalás, valamint az EFSF likviditási tartalékát alkotó, szintén "AAA" besorolású értékpapír-állomány.

Fókuszban a pénzügyi békéltető testület - december 8-án a Gellértben

A Standard & Poor's szerint a negatív kihatású felülvizsgálat azt jelenti, hogy "legalább egy a kettőhöz" a valószínűsége az érintett besorolások rövid időn belüli leminősítésének.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, "AAA" osztályzatú eurótagállamok közül "egynek vagy többnek" a besorolását rontaná, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát a jelenlegi "AAA"-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagország új minősítésének szintjére csökkentené.

Ez azt jelenti, hogy az EFSF besorolása legfeljebb két fokozattal csökkenne.

A Standard & Poor's ugyanis a 15 eurótagállam negatív felülvizsgálatának bejelentéséhez fűzött kedd hajnali elemzésében közölte, hogy - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei ezt indokoltnak tartják - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.

A "többi eurótagállam" között van Franciaország, amelyet a Standard & Poor's jelenleg "AAA" államadós-osztályzattal tart nyilván. Ha az S&P a francia "AAA"-t két fokozattal rontja, akkor a francia szuverén besorolás "AA"-ra süllyedne a hitelminősítő listáján, és ebben az esetben az EFSF jelenlegi "AAA" minősítése is erre a szintre kerülne át.

Az euróövezeti országok besorolásainak negatív felülvizsgálatát a Standard & Poor's azzal indokolta, hogy véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol.

A ház közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi.

Ha az S&P valóban leminősíti a felülvizsgálat alá vett eurógazdaságokat, a valutaunióban nem maradna egyetlen "AAA" adósosztályzatú tagállam sem.

A hosszú lejáratú kötelezettségek felülvizsgálata két eurótagállamot nem érint. Az S&P Ciprus hosszú távú besorolásait eddig is negatív figyelőlistán tartotta; igaz, hogy most a rövid futamidejű szuverén ciprusi adósságok osztályzatát is hasonló megfigyelés alá vette.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a cég, mert a görög "CC" besorolás egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

A hitelminősítő felülvizsgálatának hírére a 2016-ban lejáró EFSF 2,75 százalékos hozamú kötvények 0,29 centtel 111,27 euróra estek vissza. Ez az első csökkenés november 25-e óta.

MTI/mfor.hu

 

 

 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 373,29 pontos, 2,10 százalékos csökkenéssel, 17.372,45 ponton zárt kedden.

2011. december 6., kedd 17:13 InfoRádió / MTI
http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-470700

 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget...

Cseh választások jobboldali győzelemmel

Újabb populista fordulat Európában: parlamenti választást nyert a csehek Donald Trumpja, Andrej Babis. A szlovák származású milliárdos nagyvállalkozó és politikus nem csinál titkot...