Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Munka nélkül 600 ezer forint alapbér alanyi jogon
2012.04.12 / 16:22 DRS Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A népi kezdeményezést "Feltétel nélküli alapbér mindenkinek" a mai nap nyújtották be Svájcban. A fő szervező, az egykori kormányszóvivő Oswald Sigg (kép). Az elképzelés mögött nem csak baloldali álmodozók állnak, hanem komoly gazdasági szakemberek is. Az első pillantásra őrültségnek tünő javaslat már számos támogatóra talált komoly nemzetközi gazdasági szakemberek között is, így pl. a 70-es években már az amerikai M. Friedmann-nak volt egy hasonló elképzelése.

Ahhoz, hogy a kezdeményezésről egyáltalán szavazni lehesen, fél év alatt 100 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére van szükség. Ezt követően kerülhet sor népszavazásra. Mint az urnáknál elfogadott minden népi kezdeményezés Svájcban automatikus alkotmánymodosítással jár. A törvény szövege bekerül az alkotmányba.

Előnyök:

A megélhetési problémák a testi lelki egészséget károsítják. A károk az egészségügyi ellátást terhelik. Ez az összeg óriási.

A garantált megélhetés más kreatív erőket szabadithatna fel és csökkentené a lelki nyomás által keletkező romboló hajlamot, csökkene a bűnözés és az erőszak, a kártevés, a tásadalmi feszültség.

A szociális ellátórendszer radikálisan leegyszerüsödne, ezáltal olcsóbbá válna. A felszabaduló összegeket a "rendszer" finanszirozására lehetne fordítani.

Hátrányok:

Egyes vélemények szerint az ingyenélők és parazíták száma növekedne és idővel a "rendszer" működésképtelenné válna.

MNRP-vélemény:

A világ legszenzációsabb elképzelése, mely az országot egy olyan minőségi felvirágozás útjára állíthatná, mely eddig a történelemben soha és sehol nem volt tapasztalható. Svájc ezt a "kisérletet" könnyedén megengedheti magának. Gratulálunk hozzá.

Magyarországon is lehtséges lenne, bár nem 600 ezer forintos határnál. A társadalmi feltételek egészen mások, szükség lenne visszajelző és korrekciós elemek beépítésére.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...