Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Munka nélkül 600 ezer forint alapbér alanyi jogon
2012.04.12 / 16:22 DRS Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A népi kezdeményezést "Feltétel nélküli alapbér mindenkinek" a mai nap nyújtották be Svájcban. A fő szervező, az egykori kormányszóvivő Oswald Sigg (kép). Az elképzelés mögött nem csak baloldali álmodozók állnak, hanem komoly gazdasági szakemberek is. Az első pillantásra őrültségnek tünő javaslat már számos támogatóra talált komoly nemzetközi gazdasági szakemberek között is, így pl. a 70-es években már az amerikai M. Friedmann-nak volt egy hasonló elképzelése.

Ahhoz, hogy a kezdeményezésről egyáltalán szavazni lehesen, fél év alatt 100 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére van szükség. Ezt követően kerülhet sor népszavazásra. Mint az urnáknál elfogadott minden népi kezdeményezés Svájcban automatikus alkotmánymodosítással jár. A törvény szövege bekerül az alkotmányba.

Előnyök:

A megélhetési problémák a testi lelki egészséget károsítják. A károk az egészségügyi ellátást terhelik. Ez az összeg óriási.

A garantált megélhetés más kreatív erőket szabadithatna fel és csökkentené a lelki nyomás által keletkező romboló hajlamot, csökkene a bűnözés és az erőszak, a kártevés, a tásadalmi feszültség.

A szociális ellátórendszer radikálisan leegyszerüsödne, ezáltal olcsóbbá válna. A felszabaduló összegeket a "rendszer" finanszirozására lehetne fordítani.

Hátrányok:

Egyes vélemények szerint az ingyenélők és parazíták száma növekedne és idővel a "rendszer" működésképtelenné válna.

MNRP-vélemény:

A világ legszenzációsabb elképzelése, mely az országot egy olyan minőségi felvirágozás útjára állíthatná, mely eddig a történelemben soha és sehol nem volt tapasztalható. Svájc ezt a "kisérletet" könnyedén megengedheti magának. Gratulálunk hozzá.

Magyarországon is lehtséges lenne, bár nem 600 ezer forintos határnál. A társadalmi feltételek egészen mások, szükség lenne visszajelző és korrekciós elemek beépítésére.


Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött az EU Japánnal

A megállapodás - amely a globális gazdaság közel harmadát, összességében mintegy 600 milliós piacot fed le - csökkenti vagy megszünteti a tarifákat csaknem minden termék esetében;...

Van igazság abban, hogy a hívek tartsák el az egyházat

Az egyházakat tartsák el a híveik, de ez nyilván nem vonatkozhat az állam által átadott közfeladatokra.

Büntetővám kínai árúkra

Az Egyesült Államok által kivetett büntetővám hosszú távon fogja kifejteni hatását. A büntetővám nem terjed ki fogyasztói cikkekre, így a vásárlók elsőre nem érzékelik hatásukat.