Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Legyen Horthy szobor Budapesten?
2011.10.10 / 00:14 ERDÉLY MA Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Hazánkban sokan kizártnak tartják, hogy a kormányzónak ilyen szobra lehessen, Molnár Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya azonban a napokban bejelentette: Horthy Miklós egészalakos szobrát egy éven belül felállítják Budapesten, költségeket közadakozásból teremtik elő.

Ma is gyakran felhozott vád ellene a zsidótörvények elfogadása, és hogy engedményeket tett a szélsőjobbnak. Ideje lenne tisztázni az egykori kormányzó történelmi szerepét – vélekedett Pánczél Hegedűs János, aki szerint jó volna, ha diskurzus indulna a témáról. Horthy Miklós neve tabutéma volt a rendszerváltás előtt, és a családja megszenvedte ezt az időszakot – idézte fel Horthy Éva, a kormányzó rokona. Építészmérnök édesapját börtönbe hurcolták, a család az asszony özvegy édesanyjának házában vészelte át a Rákosi-rendszert.


Politikai viták folynak Horthy Miklós személyének megítélése körül, de előbb-utóbb lesz egészalakos szobra Szegeden – jelentette ki Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. A szakember szerint rá kellene bízni a helyi közösségekre, miként gondolkodnak a történelmi személyekről.

Szabó István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtörténeti tanszékének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak egyes szocialista vezetőinek nevéhez több negatívum fűződik, mint Horthyéhoz, mégis nagyobb a kultuszuk. Az egykori kormányzó személye kétségkívül ellentmondásos, de annyira nem negatív szereplő, hogy ne lehetne neki szobrot állítani – vélekedett a professzor.

Újvári Gábor, a Kodolányi János Főiskola tanára szerint viszont inkább negatív figuraként él Horthy a magyar társadalom többségének tudatában, miközben vezetői erényeit kétségkívül elismerik. A történész emlékeztetett: a húszas években Magyarországon olyan óriási fejlődés ment végbe, amelyet senki sem várt a trianoni békediktátum után.

A Horthy Miklós Társaság még nem kezdeményezte, hogy Horthy Miklósnak egészalakos szobra legyen Magyarországon, de segítik a szegedi civil kezdeményezést. Kocsis Sándor alelnök szerint több tízmillió forintba kerül egy ilyen szobor felállítása, így a politikai támogatottság hiánya miatt anyagi okok is nehezítik az ügyet.

„Isten hozta Kenderesen, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!” Ez a tábla fogadja a Szolnok megyei településre látogatót. A lakók valóságos kultuszt alakítottak ki a kormányzó alakja körül, a város vezetése pedig javaslatot tett Kenderes Horthy-emlékhellyé nyilvánítására.

A kormányzónak mellszobra már van a településen, és az önkormányzat faláról is Horthy Miklós néz a látogatóra. Pádár Lászlóné polgármester nagyon szeretné, ha egészalakos szobrot is állíthatnának, de ezt az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Tervezik viszont a kormányzó nevéhez fűződő emlékek történelmi emlékhellyé nyilvánítását, ennek előkészítésén most bizottság dolgozik.

A településen minden évben megemlékeznek az újratemetésről. Az idei ünnepséget Horthy Miklós menye, a kilencvenhárom esztendős Horthy Istvánné és fia kedvéért egy héttel későbbre halasztották. Ilona asszony örülne a szoborállításnak, de szerinte „ez az emberektől függ”. „Az a lényeges, hogy a magyarok jobban feldolgozzák a múltat, és ne legyen ebből viszály” – tette hozzá Horthy István.

Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődéstörténeti tanszékének vezetője szerint nehezíti Horthy Miklós megítélését, hogy szembekerült számos társadalmi csoporttal, köztük a népiekkel, a baloldallal, a legitimistákkal és a szélsőjobboldallal egyaránt, tehát igen nagy az ellenzéki tábora. A kormányzó a magyar politikai viták szimbolikus terének egyik induló figurája, a baloldal számára „minden rossz megtestesítője”, míg a jobboldalon ellentmondásos a szerepéről alkotott kép. Az a történelmi vita, amely a huszadik század nagy alakjait a helyükre tenné, nem zajlott le nálunk – mutatott rá a történész.

hirado.huMNRP-vélemény:

– A Vitézi Rend jószándékát nem kívánjuk megkérdőjelezni.

– A Vitézi Rend szerepe és indíttatása vitatható.

– A terv megosztó és zavartkeltő, – eltereli a figyelmet a lényegesebb kérdésekről (munkahelyek, oktatás, egészségügy stb.).

Károlyi Mihálynak miért áll még a szobra?Frissítve 2011. október 10., 12 óra

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...