Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Legyen Horthy szobor Budapesten?
2011.10.10 / 00:14 ERDÉLY MA Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Hazánkban sokan kizártnak tartják, hogy a kormányzónak ilyen szobra lehessen, Molnár Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya azonban a napokban bejelentette: Horthy Miklós egészalakos szobrát egy éven belül felállítják Budapesten, költségeket közadakozásból teremtik elő.

Ma is gyakran felhozott vád ellene a zsidótörvények elfogadása, és hogy engedményeket tett a szélsőjobbnak. Ideje lenne tisztázni az egykori kormányzó történelmi szerepét – vélekedett Pánczél Hegedűs János, aki szerint jó volna, ha diskurzus indulna a témáról. Horthy Miklós neve tabutéma volt a rendszerváltás előtt, és a családja megszenvedte ezt az időszakot – idézte fel Horthy Éva, a kormányzó rokona. Építészmérnök édesapját börtönbe hurcolták, a család az asszony özvegy édesanyjának házában vészelte át a Rákosi-rendszert.


Politikai viták folynak Horthy Miklós személyének megítélése körül, de előbb-utóbb lesz egészalakos szobra Szegeden – jelentette ki Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. A szakember szerint rá kellene bízni a helyi közösségekre, miként gondolkodnak a történelmi személyekről.

Szabó István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtörténeti tanszékének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak egyes szocialista vezetőinek nevéhez több negatívum fűződik, mint Horthyéhoz, mégis nagyobb a kultuszuk. Az egykori kormányzó személye kétségkívül ellentmondásos, de annyira nem negatív szereplő, hogy ne lehetne neki szobrot állítani – vélekedett a professzor.

Újvári Gábor, a Kodolányi János Főiskola tanára szerint viszont inkább negatív figuraként él Horthy a magyar társadalom többségének tudatában, miközben vezetői erényeit kétségkívül elismerik. A történész emlékeztetett: a húszas években Magyarországon olyan óriási fejlődés ment végbe, amelyet senki sem várt a trianoni békediktátum után.

A Horthy Miklós Társaság még nem kezdeményezte, hogy Horthy Miklósnak egészalakos szobra legyen Magyarországon, de segítik a szegedi civil kezdeményezést. Kocsis Sándor alelnök szerint több tízmillió forintba kerül egy ilyen szobor felállítása, így a politikai támogatottság hiánya miatt anyagi okok is nehezítik az ügyet.

„Isten hozta Kenderesen, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!” Ez a tábla fogadja a Szolnok megyei településre látogatót. A lakók valóságos kultuszt alakítottak ki a kormányzó alakja körül, a város vezetése pedig javaslatot tett Kenderes Horthy-emlékhellyé nyilvánítására.

A kormányzónak mellszobra már van a településen, és az önkormányzat faláról is Horthy Miklós néz a látogatóra. Pádár Lászlóné polgármester nagyon szeretné, ha egészalakos szobrot is állíthatnának, de ezt az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Tervezik viszont a kormányzó nevéhez fűződő emlékek történelmi emlékhellyé nyilvánítását, ennek előkészítésén most bizottság dolgozik.

A településen minden évben megemlékeznek az újratemetésről. Az idei ünnepséget Horthy Miklós menye, a kilencvenhárom esztendős Horthy Istvánné és fia kedvéért egy héttel későbbre halasztották. Ilona asszony örülne a szoborállításnak, de szerinte „ez az emberektől függ”. „Az a lényeges, hogy a magyarok jobban feldolgozzák a múltat, és ne legyen ebből viszály” – tette hozzá Horthy István.

Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődéstörténeti tanszékének vezetője szerint nehezíti Horthy Miklós megítélését, hogy szembekerült számos társadalmi csoporttal, köztük a népiekkel, a baloldallal, a legitimistákkal és a szélsőjobboldallal egyaránt, tehát igen nagy az ellenzéki tábora. A kormányzó a magyar politikai viták szimbolikus terének egyik induló figurája, a baloldal számára „minden rossz megtestesítője”, míg a jobboldalon ellentmondásos a szerepéről alkotott kép. Az a történelmi vita, amely a huszadik század nagy alakjait a helyükre tenné, nem zajlott le nálunk – mutatott rá a történész.

hirado.huMNRP-vélemény:

– A Vitézi Rend jószándékát nem kívánjuk megkérdőjelezni.

– A Vitézi Rend szerepe és indíttatása vitatható.

– A terv megosztó és zavartkeltő, – eltereli a figyelmet a lényegesebb kérdésekről (munkahelyek, oktatás, egészségügy stb.).

Károlyi Mihálynak miért áll még a szobra?Frissítve 2011. október 10., 12 óra

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...