Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Kormányzás és koronavírus
2020.03.18 / 15:18 Index.hu, Víg Dávid - Amnesty International Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

 

 

.. az elmúlt tíz év a példátlan centralizáció időszaka volt a közszférában. Lépésről lépésre számolták fel a közigazgatás intézményeinek szakmai, szervezeti és pénzügyi autonómiáját, és olyan ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be, amelyen keresztül biztosítható, hogy minden komolyabb döntés a miniszterelnöktől függ. Így lesz a járványügyi szakmai kérdésből Magyarországon politikai kérdés.

Ennek csak egyik oka az, hogy jószerivel nincs is már olyan független szerv a közigazgatásban, amely a kormányétól akár csak kismértékben is eltérő szakmai véleményt merne megfogalmazni. Hosszú út vezetett idáig, aminek a része volt, hogy 2017. március 31-ével a kormány megszüntette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt, amelyet beolvasztottak a minisztériumba. Átszervezés átszervezést követett, amely bizonytalanságot és kiszolgáltatottságot jelentett a közszférában. De nem csak a közegészségügyben csorbította a kormány az autonóm szervezetek szakmai függetlenségét a hatékonyságra hivatkozva: így választották le a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, és hoztak létre a kutatók fölé a miniszterelnöktől függő tudományos tanácsot, és így darabolták szét az önálló környezetvédelmi minisztériumot is. A bírósági rendszerben a parlamenti többség létrehozta az Országos Bírósági Hivatalt, amelynek vezetőjeként Handó Tündének komoly szerepe volt abban, hogy kontroll alatt tartsák a renitensnek kikiáltott bírókat.

A kormányzati kommunikációnak, most is mint korábban, mindenről ugyanaz jut az eszébe: a migrációval való riogatás és a külföldiek elleni gyűlöletkeltés.

Van dolgod a koronavírussal: lépj túl a szorongáson, moss kezet, ha teheted maradj otthon, és csatlakozz valamelyik közösségi kezdeményezéshez. Urald te a pillanatot!

 

Cikk: a menekültek befogadásáról

Index 2018.01.16.

Magyarország nem fogadja el az uniós áthelyezési kvótát, de csak tavaly (2017) is titokban befogadott 1300 menekültet.

Direkt sunnyogott a kormány az 1300 menekült befogadásáról

 

Cikk: Index 2018.01.12.

MSZP: Orbán suttyomban végrehajtotta a Soros-tervet
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Hajmeresztő a kormány hozzáállása a koronavírus járványhoz – Tisztelgünk az egészségügyben dolgozók előtt

Az Orbán Viktor által hozott koronavírus-intézkedések intenzívebbé tehetik az EU és Magyarország közötti nézeteltéréseket, következésképpen gyengíthetik a forintot.

Lélegeztetőgépen a magyar egészségügy

Magyarországon az elmúlt években ha megszorításokra volt szükség, mindig az egészségügytől és oktatástól vettek el, holott nincs erős gazdaság jól működő egészségügy és...

Ellepték a kínai lakásvásárlók Budapestet

Tavaly a 3732 eladott lakásból 1696 került kínaiakhoz. — Orbán Viktor szerint nincs migráció.