Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Javítani kell az elektronikus hulladékok újrafelhasználását
2012.01.23 / 16:14 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A közelmúltban itthon is történtek lépések az általános újrafelhasználási arány javításáért. A szelektív gyűjtés arányának növelése érdekében országos megállapodást köt a kormány, illetve a szaktárca a közszolgáltatókkal a lakossági szelektívhulladék-gyűjtésről. Összesen mintegy 120 közszolgáltató jelezte együttműködési szándékát az OHÜ-vel, e cégek működése több mint 8 millió embert érint Magyarországon. Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője öt közszolgáltató céggel: az FKF Zrt.-vel (Budapest), a Biokom Kft.-vel (Pécs), az A.K.S.D. Kft.-vel (Debrecen), a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft.-vel (Nyíregyháza) és az AVE Miskolc Kft.-vel (Miskolc) írt alá szerződést a lakossági hulladék szelektív gyűjtésének támogatására. A megállapodásoknak köszönhetően idén csaknem 80 ezer tonna lakossági szelektív hulladék gyűjtése várható, ami 20-25 százalékos növekedést jelenthet a tavalyi és a tavalyelőtti mennyiséghez képest. 

Mindemellett pedig bevezetik a tonnánkénti 20 eurós, mintegy 6000 forintos lerakási díjat, hogy a gyűjtést a lakosság körében ösztönözzék - jelentette be Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a napokban. Vámosi Oszkár szerint a jövőben szeretnék elérni a 60 százalékot meghaladó szelektívhulladék-gyűjtési arányt a lakosságnál, ám ez csak távoli cél lehet, mert jelenleg ez az arány a csomagolóanyagokat tekintve is csupán mintegy 10 százalék. A szelektív gyűjtést a termékdíjból származó bevételekből finanszírozzák, idén a várhatóan 60 milliárd forint körüli bevételből 15 milliárdot fordítanak erre a célra. Jövőre a termékdíjbevétel a tervek szerint 85 milliárd forintra nő, amiből 30 milliárd forintot szánnak a szelektív gyűjtésre. 

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek.


MNRP-kommentár:

Magyarország haladékot kapott, de minek?

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...