Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Javítani kell az elektronikus hulladékok újrafelhasználását
2012.01.23 / 16:14 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A közelmúltban itthon is történtek lépések az általános újrafelhasználási arány javításáért. A szelektív gyűjtés arányának növelése érdekében országos megállapodást köt a kormány, illetve a szaktárca a közszolgáltatókkal a lakossági szelektívhulladék-gyűjtésről. Összesen mintegy 120 közszolgáltató jelezte együttműködési szándékát az OHÜ-vel, e cégek működése több mint 8 millió embert érint Magyarországon. Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője öt közszolgáltató céggel: az FKF Zrt.-vel (Budapest), a Biokom Kft.-vel (Pécs), az A.K.S.D. Kft.-vel (Debrecen), a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft.-vel (Nyíregyháza) és az AVE Miskolc Kft.-vel (Miskolc) írt alá szerződést a lakossági hulladék szelektív gyűjtésének támogatására. A megállapodásoknak köszönhetően idén csaknem 80 ezer tonna lakossági szelektív hulladék gyűjtése várható, ami 20-25 százalékos növekedést jelenthet a tavalyi és a tavalyelőtti mennyiséghez képest. 

Mindemellett pedig bevezetik a tonnánkénti 20 eurós, mintegy 6000 forintos lerakási díjat, hogy a gyűjtést a lakosság körében ösztönözzék - jelentette be Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a napokban. Vámosi Oszkár szerint a jövőben szeretnék elérni a 60 százalékot meghaladó szelektívhulladék-gyűjtési arányt a lakosságnál, ám ez csak távoli cél lehet, mert jelenleg ez az arány a csomagolóanyagokat tekintve is csupán mintegy 10 százalék. A szelektív gyűjtést a termékdíjból származó bevételekből finanszírozzák, idén a várhatóan 60 milliárd forint körüli bevételből 15 milliárdot fordítanak erre a célra. Jövőre a termékdíjbevétel a tervek szerint 85 milliárd forintra nő, amiből 30 milliárd forintot szánnak a szelektív gyűjtésre. 

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek.


MNRP-kommentár:

Magyarország haladékot kapott, de minek?

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...