Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Hálapénz: jogszabály-módosítást kezdeményezett az ügyészség
2014.05.29 / 11:11 MTI / InfóRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


Tárgy: dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr válasza a hálapénz jogi megítélésével kapcsolatban.
A Magyar Rezidens Szövetség 2014.Április.1-én jogi képviselőjén – dr. Gellér Balázs József Ügyvéd Úr – keresztül dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrhoz fordult a következő kérdéssel :
"orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott előny-hálapénz kimeríti e az ügyészség szakmai álláspontja szerint a vesztegetés elfogadása tényállását".
Szövetségünk célja ezzel a lépéssel nem az volt, hogy kriminalizáljuk a hálapénzt, hanem az, hogy tiszta jogi környezetet teremtsünk, mert álláspontunk szerint :
az egészségügyi dolgozók – ápolók, orvosok - megérdemlik azt a tiszteletet, hogy biztos jogi környezetben végezzék mindennapi gyógyító munkájukat !


dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr válasza a következő:
"Jogszabály módosítást kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, mert a hálapénz elfogadásának kapcsán felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű.
A Legfőbb Ügyészség elemezte a Magyar Rezidens Szövetség megkeresésében felvázolt jogi problémát és arra a következtetésre jutott, hogy a Büntető Törvénykönyv 291.§-a normaszövegének értelmezése során markáns jogi érvek szólnak úgy a büntetőjogi felelősség megállapítása, mint annak hiánya mellett. A tényállás jelenlegi megfogalmazása – miután az a felelősség kérdésében egymással ellentétes értelmezésnek ad teret – nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság követelményét, ezért a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál annak módosítását kezdeményezte."

Ezúton szeretnénk megköszönni Legfőbb Ügyész Úrnak a konstruktív hozzáállását és segítségét a hálapénz jogi szabályozásának tisztázásával kapcsolatban.
A kialakult helyzettel kapcsolatban végleges álláspontunkat a későbbiekben alakítjuk ki.
A Magyar Rezidens Szövetség nevében,

dr. Dénes Tamás elnök
Budapest, 2014. május 27.


Link:
http://www.rezidens.hu/j25/

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...