Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Hálapénz: jogszabály-módosítást kezdeményezett az ügyészség
2014.05.29 / 11:11 MTI / InfóRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


Tárgy: dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr válasza a hálapénz jogi megítélésével kapcsolatban.
A Magyar Rezidens Szövetség 2014.Április.1-én jogi képviselőjén – dr. Gellér Balázs József Ügyvéd Úr – keresztül dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrhoz fordult a következő kérdéssel :
"orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott előny-hálapénz kimeríti e az ügyészség szakmai álláspontja szerint a vesztegetés elfogadása tényállását".
Szövetségünk célja ezzel a lépéssel nem az volt, hogy kriminalizáljuk a hálapénzt, hanem az, hogy tiszta jogi környezetet teremtsünk, mert álláspontunk szerint :
az egészségügyi dolgozók – ápolók, orvosok - megérdemlik azt a tiszteletet, hogy biztos jogi környezetben végezzék mindennapi gyógyító munkájukat !


dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr válasza a következő:
"Jogszabály módosítást kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, mert a hálapénz elfogadásának kapcsán felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű.
A Legfőbb Ügyészség elemezte a Magyar Rezidens Szövetség megkeresésében felvázolt jogi problémát és arra a következtetésre jutott, hogy a Büntető Törvénykönyv 291.§-a normaszövegének értelmezése során markáns jogi érvek szólnak úgy a büntetőjogi felelősség megállapítása, mint annak hiánya mellett. A tényállás jelenlegi megfogalmazása – miután az a felelősség kérdésében egymással ellentétes értelmezésnek ad teret – nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság követelményét, ezért a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál annak módosítását kezdeményezte."

Ezúton szeretnénk megköszönni Legfőbb Ügyész Úrnak a konstruktív hozzáállását és segítségét a hálapénz jogi szabályozásának tisztázásával kapcsolatban.
A kialakult helyzettel kapcsolatban végleges álláspontunkat a későbbiekben alakítjuk ki.
A Magyar Rezidens Szövetség nevében,

dr. Dénes Tamás elnök
Budapest, 2014. május 27.


Link:
http://www.rezidens.hu/j25/

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

A munkatörvénykönyv módosítása – A tüntetők oldalán

Kormányellenes tüntetések bénítják a főváros közlekedését. Feltünően sok fiatal vonul. A tüntetők közt igen jelentős elkeseredettséget lehet érezni, sokan jelszavakat...

Az Európai Uniónak reformra és újratervezésre van szüksége

Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ Európa-párti, és meggyőződése, hogy Románia az unió nélkül nem lenne sikeres ország, ezért veszélyesnek tartja az EU-ból való kilépésről szóló...