Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Félelmetes piramisjáték zajlik Kínában
2012.08.10 / 14:02 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Növekvő likviditási kockázataik és időről időre előkerülő tőkemegfelelési problémáik mellett egy piramisjáték elven működő banki gyakorlat veszélyezteti a kínai bank-, illetve árnyékbank-rendszer stabilitását. 

Olyan termékeket értékesítenek ugyanis ügyfeleiknek egyes társaságok, amelyek a normál lekötött bankbetétek többszörösére rúgó hozammal kecsegtetnek, és bár hivatalosan tényleges befektetési eszközök állnak mögöttük, valójában a kifizetéseket általában az újonnan érkező ügyfelek befizetéseiből teljesítik. 

A vagyonkezelési termék (angol rövidítése WMP) néven futó kínai befektetési lehetőségek egyik mintája a Reuters által bemutatott "38-as számú Arany Elefánt", amely a befektetőknek a bankbetétek kamatának közel kétszeresére rúgó, 7,5 százalékos hozamot ígér. 

Bár hivatalosan ingatlanfejlesztések és infrastrukturális beruházások állnak mögötte, valójában azonban többségükben nem ezeket értékpapírosították a bankok: a beáramló ügyfélpénzeket likviditási problémáik kezelésére és lejáró WMP termékeik kifizetésére fordítják. 

A rendszert a piramisjátékokhoz hasonlóan az újonnan érkező ügyfélpénzek tartják életben. Egyes elemzők szerint a bankközi tételként számon tartott eszközök jelentős része is ezen ügyletek életben tartását szolgálja. 

Nem tudni, mikor és hogyan csaphat át ez a gigantikus játszma egy likviditási válságba. A kínai The Chinese Banker napilap szerint az öt legnagyobb kínai banknál idén és jövőre komoly tőkehiány léphet fel, ami csak tetézheti a likviditási feszültségeket. 

2012 végén a lap által bemutatott becslés szerint 244,7 milliárd jüan, egy év múlva pedig 340,2 milliárd jüan tőkehiány állhat elő az öt legnagyobb szereplőnél. A legnagyobb bankokhoz képest azonban relatíve még nagyobb bajban lehetnek a kisebb kínai pénzintézetek, amelyekről még kevésbé megbízható adatok állnak rendelkezésre, a felelőtlenül kibocsátott befektetési termékekből fakadó likviditási problémák azonban sokkal komolyabban érinthetik őket.

„Rend” Párt-vélemény:
⦁ A helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy a cikk írja,
⦁ a spekulatív tőkebefektetés hozamai mögött nincs valós értékteremtő teljesítmény, párosul az ingatlanlufi jelenséggel, mely szintén erős tőkelevonó (ill. tőkefelélő) folyamat.
⦁ A kettő atombombához mérhető pusztítást végezhet a kínai társadalomban,
⦁ a lassuló gazdaság, a csökkenő kereskedelmi többlet, a politikai feszültségek a szomszédos országokkal vészjósló jelek,
⦁ lehet lesz kínai-tavasz és eltakarítja a kommunista söpredéket a fejlődés útjából?, – vagy világméretű háború kirobbantásával kívánja menteni hatalmát a vörös rezsím?

További cikk:

Jelentősen csökkent a kínai külkereskedelmi többlet

2012. 08. 10. péntek 07:15

Jelentősen csökkent, a szakértők által vártnál jóval kisebb lett Kína júliusi külkereskedelmi többlete, ami újabb jelen annak, hogy lassul a globális gazdasági növekedés.

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-512509
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget...

Cseh választások jobboldali győzelemmel

Újabb populista fordulat Európában: parlamenti választást nyert a csehek Donald Trumpja, Andrej Babis. A szlovák származású milliárdos nagyvállalkozó és politikus nem csinál titkot...