Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Fekete doboz kerülhet az autókba
2012.08.31 / 08:30 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Több országban régóta téma a fekete dobozok alkalmazása az autókban, de az Európai Bizottság csak 2009-ben indította el a Vehicle Recording based on Intelligent Crash Assessment (VERONICA) nevű programot. A cél az, hogy a közúti balesetek esetén könnyebben lehessen megállapítani, hogy mi történt és így tisztázni lehessen a különböző baleseteket, kártérítési ügyeket. A szakemberek abból indulnak ki, hogy az autósok megfontoltabban fognak vezetni, ha tudják, hogy egy beépített fekete doboz mindent, például az előírt sebesség túllépését is rögzíti. A berendezések alkalmazhatók lennének arra is, hogy hangjelzéssel figyelmeztessék a sebességhatár túllépése esetén a figyelmetlen vezetőket.

A fekete dobozok gyakorlatilag minden jellemzőt eltárolhatnának, így utólag kideríthető lenne, hogy rendben voltak-e a fékek, fékezett-e az autós, túl gyorsan ment-e vagy betartotta az előírásokat, volt a defektje, milyen útvonalon közlekedett, bekapcsolta-e a lámpákat, használta-e a biztonsági övet? Elméletileg arra is lehetőség lenne, hogy megállapítsák a közlekedési időtartamot, használták-e vezetés közben a mobiltelefont, vagy aktiválódott-e a légzsák. Amennyiben a jármű hirtelen fékezne, de nem történne baleset, akkor az esemény egy idő után törlődne a fekete dobozból.

Számos kérdés tisztázatlan, többek között, hogy ki értékelhetné ki az adatokat? Hiszen, ha valaki balesetet okozna, akkor nem lehet arra kötelezni, hogy magára terhelő adatokat adjon át a hatóságoknak. Ráadásul kinek kellene azokat átadnia? A rendőrségnek? A biztosítónak? Ehhez mindenképpen átlátható törvényi szabályozásra van szükség. Az Egyesült Államokban már ezt megoldották, az ottani jogszabályok kimondják, hogy az adatok az autó tulajdonosát illetik meg, csak az ő engedélyével és bírói engedéllyel használhatja fel bármely hatóság azokat.

A tengerentúlon egyébként a General Motors már 1974 óta készít fekete dobozokat az általa gyártott és légzsákkal ellátott gépkocsikba. Az USA-ban mintegy 40 millió autó van felszerelve fekete dobozzal. Az új modelleket nyilván felszerelnék fekete dobozzal, ez alapvetően nem drágítaná meg az autók árát. A már fogalomban lévő járművek esetében egy ilyen berendezés ára körülbelül 50 euró lenne és felmerülne beszerelési költség is.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...