Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

EU választások és nemzetközi kitekintés
2019.05.27 / 10:50 index Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

 

A Magyar Nemzeti „Rend Párt”-véleménye:

● A magyarországi 9 induló párt közül 4 nem jutott mandátumhoz. Meglepetést hozott, hogy az LMP (állítólagos) zöld programjával nem tudott jelöltet bejuttatni az EU-parlamentbe. A Momentum kiválóan szerepelt, ám az az állításuk, hogy semmiből is lehet sikeres pártot építeni, nem stimmel. A Jobbiknak rengetegett ártott Vona Gábor taktikázó politikája, mely végül pártszakadáshoz vezetett. A DK közel megháromszorozta szavazóbázisát (2018-hoz képest), sikere az MSZP-ből átszavazóknak köszönhető, ám nehéz megmondani, mi alapján gondolják szavazói, hogy a DK jobban tudja képviselni hazánkat európai ügyekben, mint az MSZP-Párbeszéd.

A Kétfarku Kutyapárt ugyan nem jutott képviselethez, de 2.6%-os eredménye meglepő és egyben riasztó. Kérdés, hogy meddig akarják az amúgy is rosszúl informált, tájékozatlan társadalmat „hülyíteni”? (2018-as eredményük még csak 1.7% volt.)

A Jobbik a 1018-as országgyűlési választásokon 19.5%-ot ért el, most 6.34%-ot.

● Németországban Merkel kancellárasszony pártja a CDU 28.3%-ot  (az 5 évvel ezelőttihez képest -7%) ért el. A Szocialista Párt (SP), 15.2%-al majdnem szavazói felét elveszítette (-12.1%), a Zöldek 21.1%-al (+10.4%) megduplázták a rájuk leadott voksok számát, az AfD is jól szerepelt 10.6% (+3.5%), a Szabaddemokraták (FDP) 5.6%-ot (+2.2%), a Bal (Linke) 5.6%-ot (-1.8%) ért el. Jelentős a többi más párt eredménye: 13.6% (+4.8%).

Németotrszágban az igazi győztesek a Zöldek, — ez megitélésünk szerint igen jó jel Európa jövőjét tekintve.

● Ausztriában a németországival ellentétes tendenciák figyelhetők meg. A Osztrák Néppárt (ÖVP) 34.5%-ot (+5.5%), a Szocialista Párt (SPÖ) 23.5% (-0.6%), az Oszták Szabadságpárt (FPÖ) 17.2%-ot (-2.2%), a Zöldek 13.5%-ot (-1%), a NEOS 8.0%-ot (-0.1%) értek el.

Ausztriában a belpolitika nyomta rá bélyegét a választásokra. Az Oszták Szabadságpárt (FPÖ, Ibiza-/Strache-botrány) mégis jól szerepelt, mert nincs alternatívája, szavazóbázisa pedig stabil. — A két hónap múlva megrendezendő új választás új kormányösszetételt vetít előre, személyi változásokkal, ám a jobb-közép felállás maradni fog.

● Franciaországban nagy meglepetést okozott Marine Le Pen (RN) 23.7% () győzelme, megelőzve Emmanuel Macron miniszterelnök (REM, La République En Marche) pártját, mely 22.5%-ot () ért el. A Zöldek is rendkívül jó eredményt értek el 12.6%-al ().

● Brüsszelben  a kereszténydemokraták és szociáldemokraták szövetségének leáldozott. Kisebb pártok, mint a zöldek és szabaddemokraták lesznek a mérleg nyelvei.

Eredmények: Európai Néppárt: 24.2% (-4.6%), Szocialisták: 19.6% (-5.1%), Baloldal: 5.1% (-1.9%), Zöldek: 9.2% (+2.2%), Liberálisok: 14.5% (+5.3%), Konzervatívok: 7.9% (-2.4%), Európai Szabadság és Közvetlen Demokrácia (EFDD): 7.2% (+1.6%), Európa Nemzetei Szabadságban (ENF): 7.7% (+2.9), függetlenek 4.7% (+2.0%).

● Az elkövetkező időszak kérdése: Ki lesz Jean-Claude Junker a jelenlegi EU-felügyelőbizottság (Rat der Europäischen Union) elnökének utódja? — Az EU-parlament megválasztása után a tagállamok állam- és kormányfői választják a felügyelőbizottság elnökét. A választás nem feltétlen az előterjesztett jelöltre kell essen. Ebben az esetben visszakerül a az ügy az EU-parlamenthez, melynek újra kell vizsgálni és jelölni valakit választás útján. — A kiválasztás modozata nem világos, történik e meghallgatás az EU-parlamentben vagy a kormányfők előtt, és a jelöltnek be kell e mutatni programot, mely szerint tevékenységét ellátni kívánja?

● Olaszország:

● Anglia:

● Görögország:

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...