Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Előrejelzés: a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal egyaránt erősödni fog az Európai Parlamentben
2013.09.02 / 09:56 infoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Az intézet vasárnap, az MTI-hez eljuttatott elemzése szerint 2014-ben a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal egyaránt erősödni fog az Európai Parlamentben, míg a konzervatívok és a liberálisok lehetnek a következő évi választások legnagyobb vesztesei.

Azt írták: a 28 európai uniós tagállam országos közvélemény-kutatási adatainak összesítésével készített előrejelzés szerint, amennyiben most vasárnap lennének európai parlamenti választások a baloldal 230 mandátumot szerezne, mely az összes képviselői hely 30,6 százaléka.

Az elemzés szerint az elhúzódó gazdasági válság egyértelmű hatása a szélsőségek erősödése. A szélsőbaloldali és egyes zöld pártokat tömörítő Egységes Európai Baloldal 7,9 százalékra erősödhet, és 59 képviselői helyet szerezhet. Ugyanakkor, az európai zöldek évtizedek óta töretlen erősödése megállni látszik. A zöld pártcsalád a mandátumok 5,6 százalékát szerezné meg, és 42 képviselővel lehetnének jelen így az Európai Parlamentben.

A sok esetben egy irányba szavazó európai szocialisták, szélsőbalosok és zöldek így összesen 44 százalékot szerezhetnek, azaz a baloldalnak a kétségtelen előretörés ellenére várhatóan jövőre sem lesz meg az abszolút többsége az Európai Parlamentben.

A jelenlegi állás szerint a konzervatív Európai Néppárt 226 mandátumot nyerne el 2014-ben, amivel a második legnagyobb frakciót alakíthatná Strasbourgban. A Néppárt 1999 óta mindig a legnagyobb európai parlamenti frakciót adja, így húsz év óta először van arra reális esély, hogy európai szinten vereséget szenvedjen - áll az elemzésben.

Az elmúlt évek vesztesei lehetnek a liberális eszme követői is: várhatóan a mandátumok mindössze 7,9 százalékát szerzik meg, mely 59 képviselői helyet ér.

A Policy Solutions szerint a kutatásból az egyértelműen látható, hogy összességében akár minden hetedik EP-képviselő az Európai Unió gyengítésében érdekelt, euroszkeptikus jobboldali politikus lesz.

Kitértek arra is, hogy mivel a Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Bizottság elnöke párthovatartozásának reflektálnia kell az európai parlamenti választások eredményére, ezért baloldali parlamenti többség esetén 2014 őszétől az Európai Unió "kormányát" is baloldali politikus vezetheti.

Mindez - figyelembe véve - a francia elnök baloldali értékrendjét, a várható munkáspárti győzelmet Nagy-Britanniában, és egy esetleges nagykoalíciót Németországban, az elmúlt évtizedtől eltérő gazdaság- és társadalompolitikai irányba tolhatja a teljes európai kontinenst - áll az elemzésben.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...

Dunai hajószerencsétlenség a Margit hídnál

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses...

EU választások és nemzetközi kitekintés

427 milló európai polgár szavazhatott a május 23-26-i EU választásokon. A részvételi arány az 5 évvel ezelőttit messze felülmúlta. Magyarországi eredmények itt, EP-választás 2019....