Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Ellenzéki tömeg – Fidesz és Orbán ellenes tüntetés
2018.04.18 / 07:20 HírTV Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!


Soha nem fogjuk elfeledni az idei április 9-ét, amikor az ország arra ébredt, hogy a nyílt önkény és a gátlástalan harácsolás harmadszor is többséget szerzett a magyar parlamentben. Hogy ez megtörténhetett, annak két oka van: a civil társadalom bénultsága és az ellenzéki pártok alkalmatlansága.
Ami az utóbbiakat illeti, létük a Fidesz-hatalom biztosítéka. A baloldal megújulásának útjában a nagy túlélő, az MSZP és súlyosan kompromittált töredékei állnak, az államszocializmus maradványain osztozkodó hazai rablókapitalizmus leválthatatlan politikai képviselői. Hozzájuk képest, láthattuk, a mostani kormány a többség szemében még mindig a kisebbik rosszat jelenti. A Jobbikot egyszer s mindenkorra Európán kívüli jelenséggé teszi a minősíthetetlen rasszista hangnem, amit „hőskorukban” megütöttek. Most az ellenzéki összefogás elszabotálásával feledhetetlen szolgálatot tettek Orbán Viktornak. A gyűlöletkeltéssel és üres ígéretekkel megnyerhető szavazatok többségét pedig a Fidesz söpörte be. Az LMP tíz év alatt nem tudta eldönteni, miféle párt szeretne lenni. A kezdetektől fogva megosztott és osztódással szaporodó zöldtöredékeknek nemcsak összefogásra, de komoly vérfrissítésre, új partnerekre lenne szükségük ahhoz, hogy az ökológiai elvek jegyében erős középpárt formálódjon belőlük. A külön-külön esélytelen ellenzéki pártok életösztöne az elmúlt hetekben ahhoz sem bizonyult elegendőnek, hogy a közvélemény nyomásának engedve technikai koalícióra lépjenek egymással az Orbán-kormány megbuktatása céljából. (Az összefogást sürgető civilek pedig olyan sokáig méricskélték a választások várható kimenetelét, hogy nem maradt idejük azt érdemben befolyásolni.)
A hiteltelenné lett ellenzék helyét új politikai tényezőknek kell betölteniük. Ilyenek azonban nem fognak a semmiből megszületni, és ami megszületik, mindig kínosan hasonlít előzményeihez. Vajon miért? Aki Magyarországon még valami újról álmodik, annak tudnia kell, hogy nem a nulláról indul: annál sokkal mélyebbről. A civil társadalom – régies szóhasználattal a nemzet – mint politikai közösség megszűnt, szétesett. Az ebből adódó következtetést Orbán Viktor kíméletlenebb következetességgel vonta le, mint bárki a vetélytársai közül: a hatalom anyagi és szellemi értelemben is maga teremti az erőteret, amelyben működik – nem kell tekintettel lennie senki másra. Az egyéni és kollektív kudarcokra magyarázatot és kárpótlást kínál a felkorbácsolt idegengyűlölet, történelmünkben, sajnos, nem először. A békemenetek népének talán még valami önazonosságot is kínál a fantomellenségekkel vívott szájháború: ha nem tudnád, hogy kik vagyunk, nos, mi azok vagyunk, akik nem „ők”.

 

Linkek / további hírek:

Orbán Viktor-ral tele a nemzetközi sajtó

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...