Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Egészségügy – A paraszolvencia is korrupció
2011.12.30 / 12:50 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
A magyar orvosi-egészségügyi társadalom egyik visszássága, hogy a fizetésből gyakorlatilag nem lehet megélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektor-helyettese, aki emlékeztetett: nem ők, még csak nem is az előző rendszer "találta ki" a paraszolvencia rendszerét.

Ez a megfogalmazása szerint elképesztően szerencsétlen helyzet félrevezeti az orvost, a beteget, az egészségügyi menedzsert, irányítót egyaránt, hiszen látszólag jelentős pénzmennyiség kerül be általa az egészségügybe, ami életben tart egy széles társadalmi csoportot - az orvosokat, nővéreket -, de mindkét felet megalázza. Ezért ki kell törölni valahogy a rendszerből.

A rektor-helyettes szerint, az éves paraszolvencia jelentősen hozzá tudna járulni az egészségügy deficitjének csökkentéséhez. Elismerte, hogy évtizedek óta keresik a megoldást, hiszen tény, hogy azok az orvosok, akik a legtöbb paraszolvenciát kapják, nem igazán érdekeltek ennek a megszüntetésében. 

Ezért nyilván nem az fogja rendbe tenni a helyzetet, aki annak fenntartásában érdekelt. Emlékeztetett azonban arra, amiről többek között a rezidensszövetség is beszél, vagyis, hogy a tisztességesen megszerzett jövedelem öröme sok ember számára komoly motiváció, és a fiatal generáció lehet az, amelyik ennek érvényt szerez. "Ez így biztosan nem mehet tovább, mert a paraszolvencia valahol korrupció" - fogalmazott Szél Ágoston.

"Mindenki hozzon tíz embert!"

Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta a rektor-helyettes. A prevenció szükségességét korábban csak tanították, de a diákok a gyakorlatban eddig nem vettek részt - tette hozzá.

Mivel azonban a megelőzés, a szűrés fontosságáról a társadalmat kell meggyőzni, arra gondoltak az egyetemen, magyarázta, hogy medikusok, akik emberéleteket akarnak menteni, tele vannak tettvággyal, jó motivációt jelenthetnek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja
itt!
Hanganyag: Exterde Tibor
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...