Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Csaknem egymillió elrabolt német műkincs van az oroszoknál
2012.01.11 / 17:13 InfoRádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke a dpa német hírügynökségnek felidézte, hogy a művek visszaadására egyelőre nincs remény. Az orosz duma által korábban hozott törvény szerint a háborúban Németországból elszállított műkincsek orosz tulajdont képeznek, a németek szerint viszont a rendelkezés ellentétes a nemzetközi joggal.

Az 1950-es években történt egy nagy műkincs-visszaszolgáltatási akció: akkor az NDK az eredetileg 2,5 millió elrabolt műből 1,5 milliót visszakapott, köztük az egykori Leningrádba hurcolt Pergamon-oltárt. Eme akció nélkül a berlini Múzeum-sziget üres lenne - jegyezte meg Hermann Parzinger.

A szakember beszámolt arról is, hogy az úgynevezett német-orosz múzeumi párbeszéd keretében mindkét fél azon dolgozik, az elrabolt tárgyakat nyilvántartásba vegyék és dokumentálják, mi hol található.

"A felelősségünket is dokumentáljuk ezzel" - fogalmazott az alapítványi elnök. Hermann Parzinger hozzátette: amíg nincs esély politikai és jogi megoldást találni az elrabolt műkincsek ügyében, mindent megtesznek azért, hogy a gyűjtemény adatait a nemzetközi kutatások számára hozzáférhetővé tegyék, a műveket pedig Oroszországban kiállítsák.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...