Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Brutális ostrom alatt Damaszkusz utolsó lázadó külvárosa
2018.02.25 / 21:19 Inforádió Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A szíriai kormány és támogatója, Oroszország tagadja, hogy civileket vennének célba, vagy hogy hordóbombákat dobnának le.Kelet-Gúta 2013 óta áll ostrom alatt és a lázadók a területről lövik aknavetőkkel Damaszkuszt. Bár Moszkva, Teherán és Ankara alkuja alapján úgynevezett „deeszkalációs övezetnek” minősítették, az egyik, al-Kaidához köthető és körzetben jelenlévő dzsihadista szervezet nem volt része az egyezménynek.Közben elemzők azt találgatják, hogy ez lesz-e a szíriai háború utolsó nagy ostroma.

Kelet-Gúta azért tudott éveken át ellenállni, mert jelentős részben mezőgazdasági terület, ahol saját élelmiszer-termelés folyt.A kormányhű erők azonban szorosabbra vonták az ostromgyűrűt, és fokozták a bombázásokat, ami készülődő szárazföldi támadásra utalhat.Mint az Independent című lap elemzése rámutat: a háború kezdetén a kormányerők taktikája az volt, hogy kivonultak az ellenzéki többségű helyekről, és a rezsimhez hű körzeteket és fontos utakat védték. A lázadó körzeteket elzárták a külvilágtól és bombázták azokat.Damaszkusz körül több ilyen terület volt és ezeket fokozatosan rommá lőtték, aminek nyomán kiürültek.

Kelet-Gúta közelgő elfoglalására utalhat, hogy tavaly lezárták az oda vezető alagutakat, amelyeken át a lázadók üzemanyagot és extra élelmiszert csempésztek be. Mostanra a körzetben hétszer annyiba kerül az élelmiszer, mint a kormányoldalon.Az Independent megjegyzi azt is, hogy a kelet-gútai lázadók megosztottak és esetenként egymással is összecsaptak. Az orosz támogatás nyomán történt katonai sikerek miatt a szíriai kormány most több erőt tud összevonni a lázadók ellen. Forrásokat vonhat el azonban, hogy az északi, kurd ellenőrzésű Afrin enklávénál a kormánycsapatok a kurdokat segítve megpróbálják visszatartani a benyomult török csapatokat.

 

„Rend Párt”-vélemény:

● A szír háború egyre kuszább és a konfliktus kiélesedése figyelhető meg. Az Aszad-rezsím helyzete a helyi sikerek ellenére is kilátástalan, az iráni és az orosz segítségtől függ. Az orosz zsoldosokra (Wagner-hadosztály) az amerikai légierő mért kemény csapást és állította meg előrenyomulásukat (2018. február 7.).

● Az oroszok és törökök a koncból (értsd: Szíria) a lehető legnagyobb darabot akarják lekanyarítani, közben hagyományos szembenállásuk bármikor eszkalálódhat (lásd orosz vadászgép lelövése a török légvédelem által). Az oroszok geostratégiai célokat követnek, de történelmileg Szíriában semmi keresnivalójuk. Ezért elkerülhetetlenül összeütközésbe ketülnek más vallási és etnikai csoportokkal.

● A kurd önálló állam kérdése mindmáig megoldatlan, - függetlenségi harcuk folytatódni fog.

A kurdok Amerika támogatását élvezik az Iszlám Állam és a muszlim fundamentalisták elleni harcban, – a törökök nemtetszésére.

● Amerika és a többi európai NATO ország elhidegülése figyelhető meg, mely a 2018. februári Müncheni Biztonsági Konferencián is jól érezhető volt.

Irán évi 6 milliárd dollárt fektet Szíriába, felállított 20 ezer fős nemzetközi-siita zsoldoshadsereget. Az iránhű hadseregre Basar al-Aszad elnök semmi hatással sincs, a parancsokat Teheránból kapják. Irán felhasználja a helyzetet befolyása növelésére. Az iráni terjeszkedést Izrael nem nézi jó szemmel és Izrael 2018. február közepén légicsapást mért az iránbarát légvédelmi egységekre, eközben egy vadászgépet veszített (2018.02.11.). A közvetlen Irán-Izrael összecsapás sem zárható ki és függ a szír helyzet alakulásától. Nem kérdés, hogy ebben az esetben az Egyesült Államok melyik oldalon fog állni.

● A másik nagy befolyással bíró hatalom Szaudi-Arábia, mely a dzsihadista szalafistákat (szuniták) támogatja. – Két nagy rivális vívja harcát Irán és Szaudi-Arábia.

● Az Egyesült Államok (és Törökország) szintén támogat szunita csoportokat, a Szabad Szír Hadsereget.

● Németország 2016-ban telepített Patriot légvédelmi egységet Törökországba, hivatalos indok: mint NATO-partner Törökország védelme, szír rakéták ártalmanítlanitása.

Már az 1970-es évektől szunita szélsőségesek támadták az általuk „Isten ellenségei”-nek nevezett alevita (a siita irányzathoz tartozó) szír államot.  A Szovjetúniohoz való kötődése ellenére Szíria nyitott, polgári és fejlődésorientált ország volt. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy Hafisz al-Aszad elnök kemény kézzel irányított, hatalmának alapja a hozzá fűződő hűség és a titkosszolgálatok határozták meg. 1982-ben Hamá városában eszkalálódott az ellentét, mikor Aszad a Muszlim Testvériség felkelését erőszakal vérbe folytotta. Az áldozatok száma több tízezere tehető.

Szíria két háborút vívott Izrael ellen (palesztínaháború 1948, hat napos háború 1967), mindegyiket elveszítette és a Golán magasaltokról is le kellett mondjon Izrael javára (1967).

A Nyugat nem ismerte fel, míly fontos hogy Szíria a gazdasági fejlődés és demokratikus átalakulás útjára lépjen. Hafisz al-Aszad halála (2000. június 10.) után lett volna erre esély. Az új elnök Basar al-Aszad kisérletet is tett, politikai foglyokat engedett szabadon, minden irányba nyitott, a társadalmi élet felvirágzott. A pápa látogatása (2001. május) is reményeket ébresztett, ám mélyreható politikai reformok és a fordulópont elmaradt, Basar al-Aszad hatalmát nem volt hajlandó megosztani, a belső feszültségek növekedtek. A modernizáció ellenére Basar al-Aszad ugyanazon hatalmi eszközökkel és struktúrákkal (hadsereg, titkosszolgálatok, Bath-párt) kormányzott mint apja. 2011. márciusában az arab tavasz hatására fiatalok lázadtak fel. Basar al-Aszad nem tudta az ellentéteket csak erőszakkal kezelni. 2012 óta nyílt polgárháborúról lehet beszélni.

A térségben Franciarszág és Anglia befolyása jelentős.

 

Források:

Syrien Krieg - Die größte Falle - dokumentation 2016

 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...

Dunai hajószerencsétlenség a Margit hídnál

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses...

EU választások és nemzetközi kitekintés

427 milló európai polgár szavazhatott a május 23-26-i EU választásokon. A részvételi arány az 5 évvel ezelőttit messze felülmúlta. Magyarországi eredmények itt, EP-választás 2019....