Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Bátor kiállás – Spanyolország nemzetközi elfogatóparancsot kezdeményezett Kína korábbi elnöke ellen
2013.11.26 / 10:11 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
A madridi székhelyű testület illetékessége abból fakad, hogy a felperesek egyike, a Tibetből kivándorolt Thubten Vangcsen szerzetes spanyol állampolgársággal rendelkezik, és a kínai igazságszolgáltatás mindeddig nem kezdeményezett eljárást a vádak kivizsgálására.

A spanyol igazságszolgáltatás 2005 óta az egyetemes joghatóság elve alapján a legsúlyosabb ügyekben - többek között emberiesség elleni bűntettek, népirtás, kínzás esetén - eljárhat akkor is, ha a bűncselekmény nem spanyol felségterületen történt, s sem az elkövető, sem a sértett nem spanyol állampolgár. Feltétele azonban a spanyolországi eljárásnak, hogy az érintett országban ne legyen folyamatban eljárás az adott bűntett ügyében.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a Tibetet támogató spanyol jogvédő szervezetek érvelését, miszerint nemzetközi jelentések arra utalnak, hogy Csiang Cö-min korábbi kínai államfő, Li Peng korábbi miniszterelnök, Csiao Si volt rendőrfőnök, Csen Kuj-jen egykori tibeti pártvezető, valamint Teng Tel-jün ex-családtervezési miniszter feltehetően szerepet játszott az állítólagos népirtással kapcsolatos cselekedetekben, és úgy döntött, szükség van a kihallgatásukra.

A nemzetközi elfogatóparancsot az Interpolon keresztül foganatosítják, és amennyiben az öt kínai állampolgár Spanyolországba, vagy a spanyol hatóságok által kiadott parancsokat elismerő országba utazik, a biztonsági erők letartóztathatják őket.

Peking korábban úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatot belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, és a vádakat "színtiszta koholmánynak" tartja. A Kínai Népköztársaság madridi nagykövetségének tisztségviselői egyelőre nem kommentálták a bíróság keddi döntését.

A bírósági eljárást a magas rangú tisztségviselők ellen 2006-ban kezdeményezte két jogvédő szervezet és Vangcsen amiatt, hogy kivizsgálják, valóban népirtást, más emberiesség ellenes bűncselekményeket, kínzásokat és terrortámadásokat követtek-e el 1988 és 1992 között a tibeti lakosság ellen a kínai hatóságok.

Habár Hu Csin-tao korábbi kínai államfő ellen szintén eljárás folyik Spanyolországban, esetében eltekintettek az elfogatási parancstól.

A spanyol bírósági gyakorlat korábban azt is lehetővé tette, hogy eljárást indítsanak Oszama bin Laden terroristavezér és Augusto Pinochet chilei diktátor ellen.

A gyakorlatban azonban nagyon ritkán kerülnek ténylegesen bíróság elé az érintettek.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

A tüntetők oldalán

Kormányellenes tüntetések bénítják a főváros közlekedését. Feltünően sok fiatal vonul és skandál jelszavakat: Demokráciát!, Tolvaj banda!, Mocskos Fidesz!

Az Európai Uniónak reformra és újratervezésre van szüksége

Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ Európa-párti, és meggyőződése, hogy Románia az unió nélkül nem lenne sikeres ország, ezért veszélyesnek tartja az EU-ból való kilépésről szóló...