Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

Bátor kiállás – Spanyolország nemzetközi elfogatóparancsot kezdeményezett Kína korábbi elnöke ellen
2013.11.26 / 10:11 InfoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!
A madridi székhelyű testület illetékessége abból fakad, hogy a felperesek egyike, a Tibetből kivándorolt Thubten Vangcsen szerzetes spanyol állampolgársággal rendelkezik, és a kínai igazságszolgáltatás mindeddig nem kezdeményezett eljárást a vádak kivizsgálására.

A spanyol igazságszolgáltatás 2005 óta az egyetemes joghatóság elve alapján a legsúlyosabb ügyekben - többek között emberiesség elleni bűntettek, népirtás, kínzás esetén - eljárhat akkor is, ha a bűncselekmény nem spanyol felségterületen történt, s sem az elkövető, sem a sértett nem spanyol állampolgár. Feltétele azonban a spanyolországi eljárásnak, hogy az érintett országban ne legyen folyamatban eljárás az adott bűntett ügyében.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a Tibetet támogató spanyol jogvédő szervezetek érvelését, miszerint nemzetközi jelentések arra utalnak, hogy Csiang Cö-min korábbi kínai államfő, Li Peng korábbi miniszterelnök, Csiao Si volt rendőrfőnök, Csen Kuj-jen egykori tibeti pártvezető, valamint Teng Tel-jün ex-családtervezési miniszter feltehetően szerepet játszott az állítólagos népirtással kapcsolatos cselekedetekben, és úgy döntött, szükség van a kihallgatásukra.

A nemzetközi elfogatóparancsot az Interpolon keresztül foganatosítják, és amennyiben az öt kínai állampolgár Spanyolországba, vagy a spanyol hatóságok által kiadott parancsokat elismerő országba utazik, a biztonsági erők letartóztathatják őket.

Peking korábban úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatot belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, és a vádakat "színtiszta koholmánynak" tartja. A Kínai Népköztársaság madridi nagykövetségének tisztségviselői egyelőre nem kommentálták a bíróság keddi döntését.

A bírósági eljárást a magas rangú tisztségviselők ellen 2006-ban kezdeményezte két jogvédő szervezet és Vangcsen amiatt, hogy kivizsgálják, valóban népirtást, más emberiesség ellenes bűncselekményeket, kínzásokat és terrortámadásokat követtek-e el 1988 és 1992 között a tibeti lakosság ellen a kínai hatóságok.

Habár Hu Csin-tao korábbi kínai államfő ellen szintén eljárás folyik Spanyolországban, esetében eltekintettek az elfogatási parancstól.

A spanyol bírósági gyakorlat korábban azt is lehetővé tette, hogy eljárást indítsanak Oszama bin Laden terroristavezér és Augusto Pinochet chilei diktátor ellen.

A gyakorlatban azonban nagyon ritkán kerülnek ténylegesen bíróság elé az érintettek.
Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget...

Cseh választások jobboldali győzelemmel

Újabb populista fordulat Európában: parlamenti választást nyert a csehek Donald Trumpja, Andrej Babis. A szlovák származású milliárdos nagyvállalkozó és politikus nem csinál titkot...