Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

A hitelminősítők szerint, bóvli lehet Magyarország
2011.10.05 / 23:12 MFOR Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Legutóbb tavaly karácsonyra kaptunk leminősítést, december 23-án a Fitch Ratings "ajándékozott" meg bennünket azzal, hogy "BBB-"-ra vágta vissza a magyar devizaadósság besorolását. Azóta leminősítés nem történt, de éppen a Fitch volt az, aki idén júniusban negatívról stabilra módosította kilátásunkat, ami egy esetleges felminősítés előszele szokott lenni. Az utóbbi napokban azonban a háromból két nagy hitelminősítő is véleményt mondott, igaz egyelőre csak a legnagyobb magyar bankok minősítésének rontását helyezték kilátásba: a Moody's és a Fitch szerint a végtörlesztés komoly kockázatokat jelent a magyar bankrendszerre nézve, ezért kerültek negatív figyelőlistára a pénzintézetek. Azt nem tudni, hogy esetleg ez a lépés egy országleminősítés előfutára lehet-e.


Vannak más problémák is

A Fitch szerdán kiadott elemzésében egyébként a végtörlesztés mellett más problémákat is felvetnek Magyarországgal kapcsolatban, az írás hangvétele inkább arra utal, hogy leminősítésre készülnek a szakemberek. Megemlítik például, hogy június közepe óta a magyar CDS-felár 300 bázisponttal emelkedett, miközben az eurózónában 160 bázispontos emelkedés volt jellemző, akárcsak Lengyelországban. Az orosz CDS 190, míg a román 215 bázisponttal emelkedett a vizsgált időszakban. Az egyetlen ország, amely lépést tart Magyarországgal, Ukrajna, melynek 500 bázisponttal nőtt a felára - emelik ki a Fitch elemzői.


MNRP-vélemény:

Súlyosbodó pénzügyi válság jelei mutatkoznak:

– az EU maga sem tudja mit akar: a) Görögországot (a PIGS országokkal együtt) megmenteni az államcsődtől, b) a bankokat és tulajdonosaikat megmenteni a veszteségtől, c) mindkettőt, d) a banki megtakarításokat megmenteni, legalább egy minimális határig (ez általában 25-100 ezer euró közti összeg).

A rothadt állampapirok felvásárlása az Európai Központi Bank által és Wolfgang Schäuble német pénzügyminszter kijelentései inkább a b) verziót valószinűsiti. Természetesen az adófizetők pénzéből, megszorításokkal párosítva. – A legegyszerűbb és legészszerűbb megoldás a d) lenne.

– az IWF – mai jelentése (okt. 5.) szerint – szükséghelyzetben a Valutaalap spanyol és olasz állampapirokat vásárolna, így „segítené az EU-t a görög válság megoldásában”,

– az európai bankoknak további 100-200 milliárd euró forrásra lenne szükségük (feltőkésítés), hogy a pénzügyi válságot „biztosan” átvészeljék (Borges),

– a bankok közti pénzforgalmat a bizalmatlanság jellemzi, éppúgy mint a három évvel ezelőtti válságot megelőző időben.

– A hitelbiztosítások (Credit Default Swaps (CDS), Risikoprämie) drágulnak, hasonlóan mint 2008. végén, mikor az amerikai befektetési bank a Lehman Brothers csődbement. Most a belga-francia Dexia Bank áll hasonló csődközeli helyzeteben.

A döbbenet, hogy Németország és Franciaország esetében is drágultak a hitelbiztosítások, melyek eddig a biztos, három A+ kategóriába estek.

– a Dexia Bank Görögország egyik legnagyobb hitelezője (a Dexiát egyszer már 2008-ban 6 euró-milliárdos francia-belga állami segítséggel kellett megmentni). A helyzet azt mutatja, hogy az államok és a bankok (– Magyarország esetében, ezen felül a devizahitelesek –) pénzügyi válsághelyzete elválaszthatatlanul összefügg. A Dexia Bank egy részről államokat rántott magával az adóságba, más részről eladósodott országok allamkötvényeit vásátolta meg. Egyedül Görögországnak nyújott hitelmennyisége 5 milliárd euró. A Dexiát valószinüleg felszámolják, mentve ami menthető. A kérdés, hogy kik fogják a veszteségeket viselni és milyen arányban.

– A bankok túlzott állami megsegítése menthetetlenül ezen államok leminősítését vonja maga után. Ezáltal drágulnak az adóság után fizetendő kamatok.

 


frissítve: 2011. október 6., 10.41 óra


 

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...