Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

37 millió elektronikus küldeményt ellenőriztek a német titkosszolgálatok
2012.02.29 / 13:25 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A 2009-ben átkutatott 6,8 millió e-mailhez és más üzenethez képest ötször több elektronikus küldeményt vizsgálták át egy különleges keresővel a német szervek, de csak 213 esetben jutottak értékelhető információkhoz. A Bild nevű újság a Bundestag bizottsági jelentésére hivatkozva arrólszámolt be, hogy a Bundesnachrichtendienst (BND) és más szervezetek a legnagyobb titokban ellenőriztek le 37 292 862 millió e-mailt és faxot. A BND munkatársai bizonyos címszavak (bomba stb.) alapján kutatták át az elektronikus küldeményeket. A Szövetségi Kancellári Hivatal szakértői azzal érveltek az intézkedés mellett, hogy így jobban megvédhetik a támadásoktól és a merényletektől a krízisrégiókban bevetett német egységeket.

Gisela Piltz, az FDP frakcióvezetője ugyanakkor nem fogadta el ezt az érvelést és vizsgálatot követelt. "Mindez nem csak jogállami szempontból lehetett kérdéses, de megkérdőjelezi a hírszerző szolgálatok munkájának hatékonyságát is. Az olyan szavak, mint a bomba utáni keresés, nem hatékony és ezáltal gyakorlatilag bárki megfigyelés alá vonható" - tette hozzá a politikus.

Renate Künast, a Zöldek frakciójának első embere is bírálta az átfogó ellenőrzést, mondván a biztonsági szerveknek az arányosság elvét kellene alkalmazniuk emellett pontosítani kellene a keresési címszavakat. Ugyanakkor sürgette, hogy módosítsák a titkosszolgálatok ellenőrzéséről szóló törvényt, hogy a német parlamentnek több joga és lehetősége legyen a BND működésének felülvizsgálatára.

A Szövetségi Kancellári Hivatal szerint a használt címszavakról az úgynevezett G-10 Bizottság dönt és szintén ez a testület határoz arról is, hogy egy adott esetben szükség van-e ellenőrzésekre vagy sem. Az online adatforgalom megfigyelésére a BND mellett a Katonai Kémelhárításnak (MAD) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnak van joga és lehetősége. A több mint 37 millió e-mail és fax közül csupán 213-ban volt érdekes információ, ezek közül 180 a fegyverkezéshez, 29 a terrorizmushoz és 4 a csempészethez kötődött. Az alkalmazott keresőben egyébként a terrorizmushoz 2000, a fegyverkereskedelemhez 13 000, míg a csempészethez 300 címszó kapcsolódik.

 

MNRP-megjegyzés:

Éljen a demokrácia és a magánszféra sérthetetlensége!

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Kína domináns szerephez juthat a 5G-techonógiában

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors...

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde – családtámogatás

Orbán Viktor beszédében meghatározta az ellenfeleket (vagy az ellenséget) a brüsszeli, állítólagosan bevándorláspárti politikusok személyében. Beszéde nyíltan EU-ellenes,...

More then GDP

2019. január 22-én vette kezdetét a Világ Gazdasági Fórum (WEF) Davosban. A vita a fenntartható fejlődés és a megtermelt gazdasági érték (GDP) körül forgott. Számos kiváló...