Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

37 millió elektronikus küldeményt ellenőriztek a német titkosszolgálatok
2012.02.29 / 13:25 SG Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

A 2009-ben átkutatott 6,8 millió e-mailhez és más üzenethez képest ötször több elektronikus küldeményt vizsgálták át egy különleges keresővel a német szervek, de csak 213 esetben jutottak értékelhető információkhoz. A Bild nevű újság a Bundestag bizottsági jelentésére hivatkozva arrólszámolt be, hogy a Bundesnachrichtendienst (BND) és más szervezetek a legnagyobb titokban ellenőriztek le 37 292 862 millió e-mailt és faxot. A BND munkatársai bizonyos címszavak (bomba stb.) alapján kutatták át az elektronikus küldeményeket. A Szövetségi Kancellári Hivatal szakértői azzal érveltek az intézkedés mellett, hogy így jobban megvédhetik a támadásoktól és a merényletektől a krízisrégiókban bevetett német egységeket.

Gisela Piltz, az FDP frakcióvezetője ugyanakkor nem fogadta el ezt az érvelést és vizsgálatot követelt. "Mindez nem csak jogállami szempontból lehetett kérdéses, de megkérdőjelezi a hírszerző szolgálatok munkájának hatékonyságát is. Az olyan szavak, mint a bomba utáni keresés, nem hatékony és ezáltal gyakorlatilag bárki megfigyelés alá vonható" - tette hozzá a politikus.

Renate Künast, a Zöldek frakciójának első embere is bírálta az átfogó ellenőrzést, mondván a biztonsági szerveknek az arányosság elvét kellene alkalmazniuk emellett pontosítani kellene a keresési címszavakat. Ugyanakkor sürgette, hogy módosítsák a titkosszolgálatok ellenőrzéséről szóló törvényt, hogy a német parlamentnek több joga és lehetősége legyen a BND működésének felülvizsgálatára.

A Szövetségi Kancellári Hivatal szerint a használt címszavakról az úgynevezett G-10 Bizottság dönt és szintén ez a testület határoz arról is, hogy egy adott esetben szükség van-e ellenőrzésekre vagy sem. Az online adatforgalom megfigyelésére a BND mellett a Katonai Kémelhárításnak (MAD) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnak van joga és lehetősége. A több mint 37 millió e-mail és fax közül csupán 213-ban volt érdekes információ, ezek közül 180 a fegyverkezéshez, 29 a terrorizmushoz és 4 a csempészethez kötődött. Az alkalmazott keresőben egyébként a terrorizmushoz 2000, a fegyverkereskedelemhez 13 000, míg a csempészethez 300 címszó kapcsolódik.

 

MNRP-megjegyzés:

Éljen a demokrácia és a magánszféra sérthetetlensége!

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget...

Cseh választások jobboldali győzelemmel

Újabb populista fordulat Európában: parlamenti választást nyert a csehek Donald Trumpja, Andrej Babis. A szlovák származású milliárdos nagyvállalkozó és politikus nem csinál titkot...