Facebook

Ajánlások

Hírportálok

Tanfolyamok, táborok

Partnerek

"Mély globális recesszióval" fenyeget az euróválság
2011.12.15 / 14:59 infoRádió / MTI Megnézem a forrás oldalt! Kommentálja!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban szerdán már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye "legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak" nevezhető.

Az EIU londoni elemzői szerint a csúcstalálkozó kimenetele azt jelenti, hogy az uniós vezetők visszatértek a korábbi hónapokban megszokott "középtávú átevickélési stratégiához", ráadásul egy olyan időszakban, amikor a "pánikra hajlamos piacok" már megmutatták, hogy képesek az eladósodott euróövezeti országokat "gyorsan a likviditási válság szélére sodorni".

A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Az euróövezet felbomlásával más nagy londoni házak is reális lehetőségként számolnak.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-befektetési tanácsadó csoport, a Capital Economics befektetők számára minap összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: várakozása szerint Görögország már 2012-ben távozik az euróövezetből, és 2013-ban "legalább egy" további eurótagállam - valószínűleg Portugália - követi.

A cég szerint ugyanakkor lehetséges az is, hogy Olaszország távozik elsőként, ha túl nagynak bizonyul ahhoz, hogy megmenthető legyen, és ha Görögország és más kis tagállamok további pénzügyi segítséget kapnak.

A Capital Economics közölte: mindent egybevetve most már csak 10 százalékosra teszi annak az esélyét, hogy az euróövezet "a jelenlegi összetételével teljesen azonos formában" fennmarad.

A Moody's Investors Service hitelminősítő legújabb helyzetértékelése szerint már "nem elhanyagolható" annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit, hogy "egy vagy több" tagország elhagyja a valutauniót.

Az Economist Intelligence Unit szerdán Londonban ismertetett új prognózisában mindazonáltal közölte: éppen a valutaunió szétesésének magas kockázata miatt arra számít, hogy az euróövezeti vezetők végül megteszik "a közös valuta teljes összeomlásának" elkerüléséhez szükséges lépéseket.

Az EIU szerint ehhez "szinte bizonyosan" az is kell majd, hogy az eurójegybank (EKB) tartós intervencióra rendezkedjen be a szuverén kötvénypiacon, a bajban lévő eurótagállamok államkötvényeinek megfelelő mennyiségű felvásárlásával véget vetve a mind súlyosabb befektetői pániknak, amely önmagában is fenyegeti ezeknek az országoknak az adósságfinanszírozási képességét.

Az EIU londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti gazdaságok még abban az esetben is súlyos károsodást szenvednek, ha sikerül csillapítani a pánikot.

A ház közölte, hogy ennek alapján jelentősen rontotta eddig is komor jövő évi előrejelzését, és most már 1,2 százalékos átlagos GDP-visszaesést vár az euróövezetben 2012 egészére az általa eddig jósolt 0,3 százalékos teljesítménycsökkenés helyett.

Az EIU szerint 2012 "kiábrándító év" lesz a legtöbb ország számára, és "potenciálisan katasztrofális" esztendőnek is bizonyulhat, ha az euróövezet szétesik.

A cég londoni elemzői az euróövezet teljes szétesése esetén általuk várt katasztrófa illusztrálására külön forgatókönyvet dolgoztak ki. Ebben szerepel egyebek mellett az a prognózis, hogy ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok gazdasági összkibocsátása a legutóbbi csúcsértékhez mérve legalább 10 százalékkal zuhan, de az így számolt visszaesés mértéke elérheti a 25 százalékot is.

Az EIU katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, de a legsúlyosabban érintett országokban megközelítené az 50 százalékot.

A szétesés után a volt valutauniós országoknak - még az erőteljesebb helyzetűeknek is - tőkekorlátozásokat kellene bevezetniük a szélsőséges árfolyamkilengések megakadályozására, és az eurójegybanknak - "ha akkor még egyáltalán létezik" - pénznyomtatásba kellene kezdenie a közalkalmazotti fizetések biztosítására, és az alapvető közszolgáltatások összeomlásának elkerülése végett is.

Az EIU szerint ezek a hatások idővel enyhülnének, de mindenképpen évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

A ház e katasztrófafilmbe illő forgatókönyve szerint ha az eurótérségi depresszió mélysége az előrejelzésben szereplő mélyponthoz közeli lenne, akkor az amerikai gazdaság is mély recesszióba süllyedne. Az amerikai munkanélküliség jó eséllyel messze 10 százalék fölé emelkedne, és az euróövezeti összeomlás így romba döntené Barack Obama amerikai elnök újjáválasztási esélyeit is.

Az EIU szerint ha a valutaunió összeomlik, a vezető amerikai tőzsdeindexek - köztük a széles merítésű Standard & Poor's 500-as - "legalább 40 százalékkal" zuhannának.

A cég hangsúlyozza, hogy nem ez a központi forgatókönyve. Az EIU londoni közgazdászai ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adnak szerdai elemzésükben, hogy a világgazdaságra változatlanul az euróövezet jelenti "messze a legnagyobb kockázatot".

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Megosztás FaceBook-ra. Megosztás MySpace-re. Megosztás Iwiw-re. Megosztás Twitter-re. Megosztás Startlap-ra. E-mail-be küldés. Hozzáadás a kedvencekhez.
Megoszthatod híreinket az "ikonokkal" jelölt közösségi oldalakon és elküldheted e-mail-ben... Mind ezt könnyen és gyorsan.
Kommenteléshez be kell jelentkezned! Ha nem vagy még tag REGISZTRÁLJ!
További hírek

Világkuriózum az egyéves magyar adónem, amelyből egyetlen forint sem folyt be

Nem valószínű, hogy létezik a világon még egy olyan adónem, amely közel egy éves fennállása alatt egyetlen peták bevételt sem termelt. Igaz, olyan se sok, amelyet kifejezetten...

Újra indult a japán bálnavadászat

Japán évi 400-500 cetet ejt el, így az éves globális bálnafogások 30-40 százalékáért felel, a nemzetközi kritikákat valamiért elkerülő Norvégia után a második legnagyobb...

Emlékezz Trianonra!, 1920. június 4.

A Párizsi Békeszerződések során, 99 évvel ezelőtt az Entente hatalmak megcsonkították a történelmi Magyarországot. Ennek értelme a területszerzés, a magyarság elnyomása,...